Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. Foto: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT
Dagens ETC
Samla laget. Den uppmaningen riktar vänsterledaren Nooshi Dadgostar otåligt till S-ledaren Magdalena Andersson.
Men inom Socialdemokraterna håller man fortfarande dörrarna öppna åt alla håll – även för att regera med Moderaterna. Och i Centerpartiet är motståndet mot att ansluta till ett S-lett samarbete ännu levande.
– Socialdemokraterna slår sig för bröstet för att de minsann varit mest restriktiva i migrationspolitiken, det är inte ett parti jag tycker att Centerpartiet bör samarbeta med, säger Caroline von Seth, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.
Att partierna på den rödgröna sidan var splittrade var ett skäl till att högern vann valet 2022. Den analysen gör man i Vänsterpartiets ledning som pekar på att medan Ulf Kristersson talade varmt om sitt regeringsunderlag – inklusive Sverigedemokraterna – markerade Magdalena Andersson gång på gång att Vänsterpartiet inte skulle få ingå i regeringen. Även den tidigare regeringspartnern Miljöpartiet höll man på behörigt avstånd under valrörelsen.
Men Socialdemokraterna vill inte kännas vid någon valförlust. Socialdemokraterna gick framåt, det var Vänsterpartiet och Centerpartiet som förlorade valet är partiledningens bild. Därmed är det inte säkert att det blir någon omprövning av strategin att gå till val ensamma med dörrarna öppna åt alla håll. Tvärtom lyfter de socialdemokrater Dagens ETC pratar med fram argument för att låta bli att ”samla laget” även inför valet 2026.
–Det var rätt att gå fram som eget parti. Då blir det tydligare var vi socialdemokrater står, säger riksdagsledamoten Mattias Jonsson (S) som också sitter i partistyrelsen.
Samma S-företrädare menar att öppningen för att kunna samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna är på allvar. Om Sverigedemokraterna fortsätter att växa på Moderaternas bekostnad tror han att sannolikheten ökar för att också M-ledningen öppnar för samarbete över blockgränsen. Särskilt om säkerhetsläget försämras ytterligare kan ett samarbete mellan de både arvsfienderna bli aktuellt, enligt Mattias Jonsson.
– Vi är på djupet bekymrade över Sverigedemokraternas inflytande och vad det gör med vårt land. Därför är vi beredda att ta ansvar även med Moderaterna, säger han.
S-företrädare understryker att fokus nu ligger på EU-valet och på den politik som nu pågår i elva arbetsgrupper som ska presentera sina förslag under våren. Frågan om att prata ihop sig med andra partier är alldeles för tidigt väckt, menar ledande företrädare.
– Vi ska absolut inte göra det innan vi haft kongress nästa vår där vi pekar ut riktningen framåt, säger en riksdagsledamot.
Demirok fick skit för Magdaflirt
Om det blir ett lag – vilka ska vara med? I Centerpartiet bråkas alltjämt om ifall man vill ingå i ett rödgrönt lag i valet 2026 eller ej. I höstas pekade partiledaren Muharrem Demirok ut S-ledaren Magdalena Andersson som sin statsministerkandidat, med motivet att valet nu står mellan henne och Jimmie Åkesson eftersom hans SD är markant större än Moderaterna i opinionsmätningarna.
Utspelet gillades inte av alla centerpartister. Ungdomsförbundets ordförande Caroline von Seth slängde sig på tangentbordet och smattrade ner en ilsken tweet. Hon tycker fortfarande att det var fel av hennes partiledare att redan nu välja sida.
– Jag tycker inte man ska lova upp sig för partier idag när det är val om två år, säger hon.
Vad är svårast sakpolitiskt med att samarbeta med Socialdemokraterna?
– Det är absolut migrationen. Om det är den frågan man har svårt för med den nuvarande regeringen och Sverigedemokraterna är det kaxigt att tro att man får det bättre med Socialdemokraterna. De slår sig för bröstet för att de minsann varit mest restriktiva, det är inte ett parti jag tycker att Centerpartiet bör samarbeta med.
Borde ni i så fall inte liera er med V och MP för att försöka dra S i en mer liberal riktning i migrationsfrågan?
– Det är där skon klämmer. Ett tydligt S-samarbete skulle också inkludera Vänsterpartiet som går stick i stäv med oss i den ekonomiska politiken.
Samtidigt ser hon ett samarbete med SD som omöjligt och hon erkänner att det i nuläget är svårt att se ett alternativ till ett S-lett samarbete. De gamla allianspartierna samlar runt 30 procent i opinionsmätningarna och varken M eller KD visar minsta tecken på att vilja söka andra samarbeten än det med SD. Men mycket kan hända på två och ett halvt år i politiken, enligt Caroline von Seth.
– Jag hoppas att det ska gå bättre för liberala partier och jag hoppas att Moderaterna tar sitt förnuft till fånga och samarbetar med oss igen.
Stöd för stängd SD-dörr
Stödet för att utesluta SD-samarbete är ännu kompakt inom Centerpartiet. Många delar också partiledarens slutsats att det då är logiskt att stödja Magdalena Andersson som statsministerkandidat. Det suckas tungt i partiet över att det är svårt att få utrymme för sakpolitiken i medierna och många har en önskan om att kunna lämna regeringsfrågan bakom sig.
– Någonstans vill man också komma vidare och prata om andra frågor, säger en partistyrelseledamot.
Det stora frågetecknet är relationen till Vänsterpartiet. Förre C-ledaren Annie Lööf upprepade envist att hon vill söka samarbete i den ”breda mitten” och att ”ytterkantspartierna” V och SD båda ska hållas borta från makten. Muharrem Demirok uttrycker sig inte lika kategoriskt, men ännu tycks partiet inte redo att låta honom kroka arm med vänsterledaren Nooshi Dadgostar.
– Vi ser ju att våra väljare vill se en politik som är tydligt förankrad i mitten, där varken V eller SD är med och sätter agendan, säger partistyrelseledamoten.
När oppositionspartierna presenterade sina budgetförslag i höstas skiljde Centerpartiet tydligt ut sig i skattepolitiken. Som enda parti ville man se en höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt, vilket skulle ge mer i plånboken till landets höginkomsttagare. Totalt föreslog partiet sänkta skatter för 10 miljarder mer än regeringen.
”S behöver agera som opposition”
Samtidigt har Centerpartiet närmat sig Socialdemokraterna i andra frågor. Partiet har övergett sin vurm för vinstdrivande friskolor och öppnat för att ersätta överskottsmålet med ett balansmål, om pengarna som frigörs går till infrastruktur. En C-riksdagsledamot menar att S också närmat sig C exempelvis genom förslag som gör det billigare att tanka på landsbygden. Men att formulera gemensamma förslag är inte aktuellt än på länge, menar hen.
– Tittar man på vad Socialdemokraterna gjort för utspel på sistone kring el och drivmedel har man lagt sig väldigt nära Centerpartiet. Men att vi nu skulle sätta oss i regelrätta förhandlingar eller samla oss i gemensamma ståndpunkter inför valet 2026 tror jag är larv.
Samtidigt finns en irritation över den tilltänkta regeringspartnerns agerande. Inte minst var besvikelsen stor när Socialdemokraterna inte stöttade C och MP:s misstroendeförklaring mot klimatminister Romina Pourmokthari (L).
– Socialdemokraterna behöver börja agera som en opposition, säger riksdagsledamoten.