Partisekreterare Lena Rådström Baastad:
– Vi hade självklart önskat ett högre valresultat. Men givet förutsättningarna, att vi låg väldigt lågt i våras och lyckats öka de sista veckorna. Och tittar man på de högervindar som blåser i hela Europa, när vi tittar på våra systepartier, med en fransk socialdemokrati på 5 procent, tyska S under 20, så har vi ändå klarat av att driva en bra valrörelse.
Det har funnits en politisk dagordning som inte helt har gynnat Socialdemokraterna, menar hon. Det jämna läget mellan blocket kommer att ställa krav på partierna, tanken om en blocköverskridande regeringen var något som många pratade om på S-valvakan, även Lena Rådström Baastad.
– Vi kan se att inget av de traditionella blocken kommer att få egen majoritet, så det kommer att behövas ännu mer av samarbete i svensk politik, säger hon.
Anders Ygeman, gruppledare i riksdagen, är precis som många andra S-toppar nöjd med partiets valspurt. Han är inte förvånad över att Socialdemokraterna gör ett historiskt dåligt val.
– Vi har ju legat på de här siffrorna ett bra tag nu, men vi ser ut att ha gjort en bra valspurt. Vi har ökat från de siffror vi hade innan sommaren, säger han.
Sverigedemokraternas siffror på strax under 18 procent innebär att de gjorde ett sämre val än vad många befarat.
– Det pekar ju mot att de inte får ett valresultat som de själva är nöjda med. Jimmie Åkesson förutspådde ju att de skulle få mellan 20 och 30 procent, säger Anders Ygeman.
Socialdemokraternas strategi för att ta tillbaka väljare från SD har fått kritik för att bekräfta världsbilden att flyktingar är ett problem och att välfärden är hotad på grund av dem. Men Ygeman ser håller inte med om att man bidragit till SD:s problemformulering.
– Jag tror att utgångspunkten för politik måste vara hur verkligheten ser ut i första hand, och inte vilka de andra partierna är eller vilken politik de har. Man gör sig själv en otjänst om man tror att det finns någon magiskt recept för hur man ska bekämpa Sverigedemokraterna. Vi måste ha fokus på samhällsproblemen och lösa dem, säger Anders Ygeman.
Vissa förslag på migrationsområdet har ju fått intern kritik och ni tappar också väljare till vänstern, hur ser du på det?
– Det är självklart att migrationskrisen 2015 och efterdyningarna till den är en av de saker som har skadat Socialdemokraterna i det här valet, säger Anders Ygeman.
Men kan du vara självkritisk till er retorik kring de här frågorna?
– Ja, men jag tror att framförallt har nog väljarna upplevt att vi har haft en tillräckligt stringent linje. Det är det som har varit huvudproblemet. De har upplevt att vajat mellan olika hållningar i frågan, snarare än att ha en stringent linje.
Bland den interna opposition mot Socialdemokraternas omsvängning i migrationspoltiken finns Rebella, en förening för unga S-kvinnor. Ordföranden Heidi Lampinen är oroad över SD:s ökning.
– Vi är mitt i ett stort demokratiproblem. Det finns ett missnöje som inte andra partier har lyckats bemöta på rätt sätt, säger hon.
Inom S finns det olika spår och olika åsikter om vilken väg partiet ska välja, poängterar Heidi Lampinen.
– Vi i Rebella tyckte inte att migrationsöverenskommelsen var rätt väg att gå. Familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd är det som vi förespråkar, så vi är väldigt kritiska till det, säger hon.
Heidi Lampinen är oroad över vilka som kommer ingå i en Alliansregering som tar stöd av SD.
– Vi vet inte om vi får en abortmotståndare som jämställdhetsminister, eller vad det innebär för arbetsrätten för kvinnor som jobbar inom välfärden. Det finns mycket som står på spel nu, säger Heidi Lampinen.