De socialdemokraterna riksdagsledamöterna i socialutskottet röstade för förslaget när det behandlades där i förra veckan. Annika Strandhäll, som ordförande för S-kvinnor, har dock gått ut med att hon vill att förslaget pausas. Hon hänvisar till att det skett en radikal ökning av framför allt unga flickor som sökt vård för könsdysfori och att om det blir lättare att byta juridiskt kön kan det också bli lättare att ta nästa steg och genomföra en medicinsk könskorrigering.
Väntas åka till Strasbourg
Hon har inte velat svarat på hur hon ska rösta riksdagen på torsdag i nästa vecka och om hon kommer att kroka arm med SD och KD för att stoppa förslaget. Senaste beskedet är hon kommer att befinna sig i Strasbourg på möte med Europarådet och alltså missar omröstningen i riksdagen.
Men nu pressas hon och S-kvinnor av flera S-röster att släppa sitt motstånd.
– Alla små steg för att förbättra för transpersoner är väldigt viktigt. Med den över 50 år gamla lagstiftning som vi har idag blir man passivt väntande på att få börja leva det liv man vill leva och man hinner fara väldigt väldigt illa under de åren, säger Lina Axelsson Kihlbom, tidigare skolminister i den socialdemokratiska regeringen och ministerkollega med Annika Strandhäll.
”Jag är chockad faktiskt”
Lina Axelsson Kihlbom visste redan som barn att hon var en kvinna men fick vänta tills hon var 25 år innan hon fick genomgå en medicinsk könskorrigering. Under den tiden tvingades hon att juridiskt definieras som en man. Det gjorde att hon bland annat tvingades att mönstra för värnplikten ihop med män. Enligt det nya förslaget ska det nu bli möjligt att som 16-åring, tillsammans med sina vårdnadshavare, själv få ändra sitt juridiska kön.
– Jag tycker att det är en pinsamt låg nivå på debatten med hittepåargument om att det skulle bli ordning i statistiken eller att kriminella skulle bli kvinnor bara för att få en annan kriminalvård. Jag är chockad faktiskt. Andra länder som redan har haft den här lagstiftningen i flera år har inte sett tillstymmelsen till det, säger Lina Axelsson Kihlbom.
Varför skulle det vara så farligt om de fick ett annat juridiskt kön?
Om argumentet att det har varit en rekordökning av antalet unga flickor med könsdysfori säger hon:
– Menar S-kvinnor att de här personerna hittar på? Varför skulle det vara så farligt om de fick ett annat juridiskt kön? Har det varit en ökning är det väl en ännu större anledning till att ändra lagstiftningen, framförallt när vi vet att förekomsten av suicid och psykisk ohälsa är enormt hög i den här gruppen.
”Bra med diskussion”
Elfva Barrio är ordförande för den socialdemokratiska studentorganisationen S-studenter. Hon tycker att den nya lagen är en frihetsreform och ett steg i rätt riktning, mot rättvisa.
– Det är hög tid att göra livet enklare för transpersoner och personer som lider av könsdysfori, och jag välkomnar att riksdagen äntligen ska rösta igenom den nya lagen.
Elfva Barrio tycker ändå att det bra att förslaget diskuteras.
– Det är bra med öppen diskussion, och jag funderar på om det inte vore bra att vi diskuterade fler viktiga saker lika öppet. Det finns olika socialdemokratiska perspektiv och jag är för att vi visar upp det, säger hon och fortsätter:
– Det här är en debatt om självbestämmande. Det är också en feministisk debatt, som bara kommer upp i sådana här sammanhang när man pratar kön och genus och det är tråkigt. Jag tror att vi behöver sätta oss ner och prata om kön och genus i ett helt annat sammanhang, med en uppdaterad syn för 2024. Det går att ha den diskussionen utan att det spiller över på individers rätt till självbestämmande och vård.
Inget fritt könsbyte
Emelie Stark, ordförande i organisationen Hbtq+-socialdemokrater, säger att det är sorgligt att hennes organisation och S-kvinnor har hamnat på olika sidor i debatten.
– Sen vet jag att S-kvinnor har det väldigt kämpigt just nu och de är splittrade internt.
Emelie Stark säger att den nya lagen i sig är en kompromiss och att det faktiskt inte handlar om självindentifikation, alltså att man helt fritt ska få välja vilket juridiskt kön man ska han.
– Vi hade gärna sett mer av självbestämmande. Nu är det ju tillbaka på att det är flera utomstående beslut som behövs för att det ska gå igenom, du behöver fortfarande en läkarbedömning för att få ändra juridiskt kön. Det här med att alla kan springa runt och byta kön hur lätt som helst, det stämmer inte. Jag tycker att vi ska försöka sansa oss i debatten och se till vad är den här lagen faktiskt är.
Det upphettade läget i debatten gör att transpersoner far illa, säger Emelie Stark.
– De får motta jättemycket hat och hot nu och det är inte okej.
Inget att krångla om
Unga S-kvinnor Rebella är en socialdemokratisk förening för ungt systerskap. Även de är för den nya lagen, och ordförande Maja Lundqvist anser att uppmärksamheten nästan har varit för stor.
– Det är inte en lag som påverkar allmänheten i stor utsträckning, utan som istället möjliggör för en utsatt grupp att få bättre liv, att det blir lättare att ändra juridiskt kön. Det kan man redan, men processen tar flera år och är tuff. Vi tycker inte att det är så mycket att krångla om helt enkelt.
Maja Lundqvist önskar att man lyssnade mer på transpersoners röster.
– Vi som samhälle måste stå upp för transpersoner och säga att vi ser och hör dem och deras röster. Det är en väldigt liten grupp i samhället som redan mår sämre, har höga suicidtal, och som möter hat och hot för vem man är eller den man tvingas vara.
Att debatten har blivit så polariserad borde ha gått att undvika, säger Maja Lundqvist.
Jag ser inte särskilt mycket risker, men uppstår det behöver de lyftas utan att man ses som en transfob.
– Det är tråkigt att det stundtals har låtit som att alla som är för lagen är antifeminister, och alla som ser risker är transfober. Där står jag lite mittemellan. Jag ser inte särskilt mycket risker, men uppstår det behöver de lyftas utan att man ses som en transfob.
Omröstningen sker i riksdagen den 17 april. Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren säger att samma sak gäller i kammaren som i utskottet, att alla socialdemokratiska ledamöter förväntas rösta enligt partilinjen som alltså är att godkänna den nya lagen.