Carina Ohlsson är nöjd. Hennes parti har precis lanserat vallöftet att man avskaffar pensionärsskatten vid en valseger. Statistiken visat att skatten slår framförallt mot kvinnor som i många fall tvingas leva under EU:s fattigdomsnorm, och frågan har varit viktigt för S-kvinnor.
– Den ojämställdhet som råder i hela yrkeslivet, kopplat till löner och arbetsvillkor slår igenom i pensionerna. Vi behöver göra något både på kort och på lång sikt. Man ändrar inte detta enbart genom att sänka skatterna, men det är en del, säger hon.
På söndag går valrörelsen in i en ny etapp när hennes partiledare går upp i talarstolen i Almedalen. Det är ingen vild gissning att han kommer att säga någonting om hennes hjärtefrågor. Feministiskt initiativ har rört om i grytan och numera lyfts jämställdhetsfrågan allt oftare i alla politiska läger. Även om det lett till en stundtals infekterad diskussion på den röda flanken om vilket parti som bäst tar tillvara feministiska intressen så tycker Carina Ohlsson att debatten i grunden är bra. Samtidigt vill hon se en bredare diskussion.
– Jag tycker att klassperspektivet är jätteviktigt att ha med i jämställdhetsdebatten. Allra längst ned på stegen står ju en arbetslös kvinna med invandrarbakgrund. Det är de kvinnorna som är hänvisade till de dåliga förslag om arbetsmarknadsåtgärder och vårdnadsbidrag som kommer från regeringspartierna, säger hon.
Blev inte förvånad
S har också väljarnas förtroende när det gäller jämställdhetsfrågor. I går presenterade Novus/Tv4 en opinionsundersökning som visade att en majoritet av väljarna rankar Socialdemokraterna som det parti som har bäst jämställdhetspolitik.
När Stefan Löfven valdes till partiledare var Carina Ohlsson vice ordförande för S-kvinnor och hon säger att hon förstod direkt att frågorna, ifrågasättandena, skulle komma. Skulle kvinnoförbundet kunna acceptera en metallbas som ny ledare?
För henne fanns det aldrig några tveksamheter. Hon säger att hon visste tillräckligt mycket om honom för att veta att han var rätt.
– En del kanske blev lite förvånade när Stefan så klart uttryckte direkt när han blev partiledare att feminism är någonting helt självklart för honom, men inte jag. Jag tycker också att det märks att han bottnar i frågan när man diskuterar med honom, han kan det här med att se maktordningar.
Samtidigt säger hon att det finns sakfrågor som kvinnoförbundet måste ta strid för gentemot partiledningen. Saker som man vill gå fram med snabbare. Dit hör exempelvis frågan om rätten till heltid. I Socialdemokraternas program för jämställdhet, som Stefan Löfven presenterade under Nordiskt forum i Malmö i mitten av juni, står det att heltid ska göras till norm i den offentligt finansierade välfärden. Första steget är att förändra kollektivavtalen för kommuner och landstings verksamheter och bolag. Kvinnoförbundet vill göra mer.
– Nu är vi mer konkreta när det gäller rätten till heltid, men det kanske behöver göras i högre utsträckning. Framöver behöver man också göra det på andra avtalsområden, säger Carina Ohlsson.
Fick kritik från MP
När Stefan Löfven presenterade programmet fick han kritik av Åsa Romson i tilltänkta regeringspartnern Miljöpartiet, som menade att S inte satt ned foten tillräckligt tydligt för en lag om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser och att man var allt för vag när det gäller en tredje pappamånad. I programmet står det att partiet ”är beredda att vika fler månader till respektive förälder om det är vad som krävs”. Ett sådant beslut skjuts dock på nästa år.
Det bekymrar inte Carina Ohlsson. Hon är övertygad om att fler dagar i föräldraförsäkringen kommer att individualiseras.
– Vi ser ju att jämställdhetsbonusar inte har haft någon betydelse. Den som vill är välkommen att presentera någon annan lösning, men som vi ser det innebär förslaget att det måste bli fler vikta dagar, säger hon.
Det senaste året har två tunga namn på jämställdhetsområdet lämnat Socialdemokraterna. I höstas gick Claes Borgström, tidigare jämställdhetsombudsman över till Vänsterpartiet och i januari lämnade prästen och hbtq-aktivisten Lars Gårdfelt partiet för Fi. Båda motiverade sina avhopp med att S inte drivit på jämställdhetsfrågorna tillräckligt hårt.
Carina Ohlsson säger att det nog finns den som upplever att S varit för vaga. Men själv tycker hon att jämställdhetsfrågan i dag får mer plats i partiet än på länge.
– Det är många fler, både kvinnor och män, som diskuterar jämställdhet och feministiska frågor. Det är verkligen en fråga som lever hela tiden och inte som någon ”vid-sidan-av-fråga”, för det är det sämsta möjliga. De feministiska frågorna måste in på alla områden. Där har vi blivit bättre och bättre. Samtidigt har vi fått en skjuts av att orättvisorna har blivit så tydliga med den politik som regeringen fört, säger hon.