S i Borlänge: Vi har lösningarna på Ygemans kritiserade förslag
Bild: Montage. Bilder: Jessica Gow/TT / Fredrik Sandberg/TT
Dagens ETC
Integrationsministern Ygeman fick hård kritik efter sitt utspel om att sätta en kvot för andelen utrikesfödda i bostadsområden. Men enligt Erik Nises, S-topp i Borlänge, har kommunen skarpa förslag på hur fattiga ska hindras att bo i utsatta områden.
– Det här är inte ett dugg svårt. Om man tycker att det är något negativt så är man bara en välgörenhetstant som tycker att det är skönt att låginkomsttagare bor i särskilda områden så man kan åka dit och sjunga ”Kumbaya”.
Kritiken mot Anders Ygeman (S) har varit hård efter förra helgens intervju i DN. Han luftade funderingar om att det är ”dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung” och att den bakgrunden kan bli ett framtida kriterium för utsatta områden. Detta eftersom 75 procent av alla långtidsarbetslösa har utomnordisk bakgrund. Erik Nises, ordförande för S i Borlänge, rycker ut till försvar. Hans styrande parti har konkreta förslag längs Ygemanlinjen på hur staden ska rodda upp sina utsatta områden, till exempel det ökända Tjärna ängar.
– Ygeman fultolkas. Kvoter är ett jättebra mått på vilken sorts segregation det är. I Borlänge har vi områden utan invandrare men med hög arbetslöshet. Supersegregerat, massor av sociala problem. Men språket är inte ett av dem. Att ha utomnordiska människor som mått på vilken sorts segregation det är, och vilka effekter den kan få, det är vettigt, säger Nises.
Om S får fortsätta styra Borlänge efter valet så vill man begränsa att människor utan egen försörjning flyttar till områden med hög arbetslöshet.
– Säg att du och jag är ihop. Vi kan inte försörja oss och bor på Tjärna ängar. Sedan får vi jobb och flyttar. Då kan kommunen som hyresvärd välja att inte skapa ett fattighål. Alltså att vår gamla lägenhet inte går till en fattigpensionär, missbrukare, arbetsoförmögen eller nyanländ.
Vem ska den gå till?
– En student eller någon som arbetar. Då tänker du ”vem med jobb vill bo på Tjärna ängar?”. Ja, där bor kanske 50 procent arbetslösa men också 50 procent som jobbar. Och många unga som har bra jobb men bor hemma. I bostadsbristens Borlänge kommer vi att kunna hyra ut.
Och människor med försörjningsstöd, var hamnar de?
– Det är en Borlängebo. Vi har ett kommunalt bolag som äger halva hyresbeståndet. Inte fan behöver vi leta först på Tjärna ängar? En långtidsarbetslös får lägenhet någon annanstans. Ingen ska vänta i regnet.
Du har sagt att ni inte ska söka där det är billigast när fattiga behöver tak över huvudet.
– Socialförvaltningen behöver anstränga sig för att hitta lägenheter i andra områden och inte bara ta Tjärna ängar direkt. Vi äger mycket men kan även teckna avtal med privata värdar. Att det i dagsläget ofta blir Tjärna ängar har att göra med olika saker. Till exempel en positiv segregationseffekt: en somalier vill bo där för att han känner andra somalier. Sedan går det några år och han upptäcker att shit, nu sitter han fast. Det går inte bra för barnen, det är stökigt, knarkförsäljarna springer i trapphuset, ja då är det kört. Går du på försörjningsstöd är du jävligt fast.
Det du säger låter toppen…
– Det är toppen!
… men att vilja begränsa inflyttning av fattiga människor, det låter negativt.
– Det är inte klokt. Så tycker man bara om man är en välgörenhetstant som tycker att det är skönt att låginkomsttagare bor i särskilda områden så kan man åka dit och sjunga ”Kumbaya”. Eller en Täby-moderat som är glad över att Borlänge får hantera Reinfeldts migrationspolitik. När jag pratar med människor som står förtvivlat långt från samhället, de som totalt har misslyckats, de som bott här i tio år och inte kan svenska. Den största anklagelsen de riktar mot oss som samhälle är att de undrar: Varför blev det så här? Jag vill inte bo här. Varför satte ni alla i samma område?