– Vi kommer att gå till val på att öka kapitalbeskattningen. Stefan Löfven har ju redan tidigare sagt flera gånger att vi vill att de som tjänar mest ska vara med och bidra mer, säger Magdalena Andersson.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Det är skatter på de allra högsta inkomsterna som ska beskattas mer, exakt hur förslaget ser ut ville finansministern inte gå in på när nyheten basunerades ut. En ny variant av förslaget med bankskatt kommer också att presenteras, det förra slopades efter hård kritik.
Tillsatt kommission
Det har varit just kapitalinkomsterna, och att en lång rad beskattningar på förmögenheter och stora inkomster har slopats, som gjort att klyftorna fortsatt öka i Sverige.
Regeringen säger sig vilja ändra på utvecklingen och har nu tillsatt en utredning som ska ta fram det man kallar effektiva åtgärder för att minska ojämlikheten i samhället. Under namnet Jämlikhetskommissionen ska utredare Per Molander ta fram förslag för ökad ekonomisk rättvisa.
– Målet är ju att komma till skott med åtgärder efter ett antal års forskande kring mekanismerna som leder till ökat ojämlikhet. Regeringen är övertygad om att vi nu har en bra bild av hur världen ser ut, nu vill man ha konkreta förslag i den andra riktningen, säger Per Molander.
Förbättra sin utbildning
Utredningen kommer framförallt att fokusera på de så kallade ”marknadsinkomsterna”, det vill säga hur mycket en individ anses kunna få betalt på den arbetsmarknaden eller inkomst från kapitalägande.
– Det kommer att handla om sådant som gör att människor själva kan höja sin marknadsinkomst, förbättra människors möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, förbättra sin utbildning, status och hälsa, Per Molander.
Kommissionen får även komma med förslag som rör andra politikområden, Per Molander nämner kulturpolitiken som kan bli intressant. Utredningen ska också titta på hur människor ska kunna stärka sin rätt i förhållande till så kallade ”starka ekonomiska intressen.” Per Molander förklarar:
– Det handlar både om relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare och den mellan konsumenter och producenter, säger han.
Skatterna utreds inte
Men trots att ojämlikheten alltså i stor grad beror på inkomster från kapital så kommer just skattefrågorna inte vara huvudfokus för utredningen, enligt Per Molander.
Finansminister Magdalena Andersson, som är den som gett Molander uppdraget att sätta samman Jämlikhetskommissionen, förklarar att skatterna lämnas utanför eftersom det ska läggas i en separat reform senare.
– Just beskattning och skatter på kapitalinkomster vill vi göra en samlad översyn av, eftersom skattesystemet som helhet hänger ihop. Men jag delar helt uppfattningen att det är problematiskt att beskattning av kapitalinkomster har förändrats så som det har gjorts de senaste årtionde, säger hon.
Välfärden viktigast
Magdalena Andersson ser idag arbetslösheten som en av de viktigaste orsakerna till ojämlikheten i Sverige. Att löneökningarna blir bra vilket kräver en hög produktivitetsutveckling är ett annat område. Men viktigast av allt är att bygga ut välfärden så att den håller hög kvalitet för alla, menar hon.
– Vi vet ju att om barnen inte lär sig det de ska i skolan så är det de som har stora inkomster som har råd att köpa till läxhjälp, inte vanligt folk. Och det skulle allvarligt spä på ojämlikheten, säger Magdalena Andersson
Vad händer om ni inte får sitta kvar, kan förslagen från utredningen ändå bli verklighet?
– En borgerlig regering har ju som idé att det ska vara stora klyftor i samhället, så det är klart att de skulle ju inte ta hand om resultatet från utredningen på samma sätt som vi. Men det hindrar inte att det kommer fram bra förslag, säger Magdalena Andersson.
– Den här kommissionen handlar om att lyfta blicken för att långsiktigt se hur vi kan minska klyftorna. Men vi kommer inte att sitta still och vänta på de här förslagen utan vi kommer naturligtvis fortsätta arbeta.