Jonas Sjöstedt var mycket besviken efter att ha fått beskedet av Stefan Löfven. Den känslan delar Ulla Andersson, vice ordförande i Vänsterpartiet:
– Vi gick till mötet för att vi trodde att Socialdemokraterna var intresserade av att driva en politik för minskade inkomstklyftor och för att stärka arbetsrätten, men beskedet var tydligt, de gav oss kalla handen direkt.
Hade ni förväntat er regeringsplats trots det parlamentariska läget?
– Ja, precis som S har vi ju sagt att vi är villiga att kompromissa och ingå exempelvis en energiöverenskommelse med Centern och Folkpartiet, och likaså föräldraförsäkringen och andra frågor.
”Vi ska ha genomslag”
I och med uteslutandet meddelar Vänsterpartiet att de blir ett oppositionsparti. Enligt Ulla Andersson tänker Vänsterpartiet inte sitta vid sidan av den här gången och agera stödparti som för tidigare S-regeringar. Om de ska stödja Löfven är kravet att få ordentligt genomslag i de prioriterade frågorna.
Kan ni tänka er att fälla budgeten om ni inte får igenom förbudet om vinster i välfärden?
– Vi ska ha genomslag för vår prioriterade politik. Om vi inte känner oss nöjda kommer vi i så fall att lägga fram en egen budget.
Socialdemokraternas vill öka kraven, inte förbjuda vinstdrivande företag i välfärden. Hur ska ni kunna mötas ideologiskt där?
– Vi får sätta oss och samtala om det, men det återstår att se, säger Ulla Andersson.
Inte första konflikten
Det är inte första gången som det uppstår konflikt kring samarbete mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. 2008 – inför valet 2010 – lanserades en rödgrön koalition av dåvarande partiledaren Mona Sahlin. Hon inkluderade först bara Miljöpartiet, inte Vänsterpartiet.
Lars Ohly, då vänsterledare, gick till medierna med sin frustration:
– Det var dåligt och osmart gjort, sa han till Rapport.
Men kritiken kom även från socialdemokratiska distrikt, ungdomsförbundet och fackliga organisationer. Representanter för bland andra Seko, Kommunal och Handels framförde sin oro över att Vänsterpartiets exkludering innebar en högersväng för Socialdemokraterna.
– Jag saknar att Vänsterpartiet inte är med. Vi borde ha ett bredare samarbete och gå till vänster, sa Byggnads ordförande Hans Tilly.
Sedan följe ett kraftigt fall i opinionen för Socialdemokraterna. Sahlin ändrade sig, medgav: ”Jag har varit klantig.” Ohly bjöds in.
Locket på hos S
Nu är det dags igen. Vänsterpartiet får inte vara med och leka. Men samtidigt skiljer sig förutsättningarna åt.
Stefan Löfven har varit tydlig med att Miljöpartiet är hans favoritpartner. Socialdemokraterna är dessutom märkta av det låga valresultatet 2010, som i partiets egen historieskrivning till stor del skylls på att Vänsterpartiet hade en bortstötande effekt gentemot många väljare. Nu handlar det heller inte om att formera en opposition, utan en handlingskraftig regering.
Det ger upphov till andra reaktioner. Försiktiga sådana. S-politiker som var kritiska 2008 väljer nu att avstå intervju. Fackförbund lägger locket på. Som en pressekreterare uttrycker det:
– Vi får se var det här landar innan vi säger något. Nu är det upp till Löfven.
Anton Borgström
Andreas Gustavsson