Det skrev finansminister Magdalena Andersson (S) med fler från en S-ledd arbetsgrupp för jämlikhet i DN Debatt under lördagen. Socialdemokraterna vill förutom beskattningen på de rikaste att bidragen ska höjas för de med lägst inkomst och att inkomstskyddet i socialförsäkringarna ska stärkas.
Stefan Löfven har tidigare uttalat sig på Facebook om varför han är med på linjen om att undanta fastighetsskatten i arbetet för ökad jämlikhet.
”Vanligt folk ska aldrig behöva oroa sig för att behöva gå från hus och hem om det område de bor i blir populärt. Det är ett faktum att inga pensionärer, snickare, handelsanställda, undersköterskor eller vårdbiträden får mer pengar på kontot för att nya grannen köpt dyrt.”
Men frågan om fastighetsskatten splittrar stora delar av partiet. Tunga partidistrikt som Göteborg, Stockholm och Skåne vill införa en progressiv fastighetsskatt. Även socialdemokratiska Reformisterna är kritiska mot förslaget.
– Det jag sett av olika förslag på fastighetsskatt, bland annat från fackföreningsrörelsen och från oss, så finns det absolut begränsningsregler. Tanken är ju inte att lågavlönade människor med hus ska gå ifrån hus och hem. Man borde koppla förmögenhet och fastighet till varandra, säger Daniel Suhonen till Göteborgs-Posten.
I början av maj lade LO fram ett antal förslag på skattereformer för att minska klyftorna i samhället. Man vill bland annat se hårdare beskattning på inkomster över en miljon kronor, höjd kapitalskatt, återinförd arvs- och gåvoskatt och höjd fastighetsskatt.
Inte tillräckligt
Åsa-Pia Järliden Bergström, LO-ekonom och en av personerna bakom förslaget, säger att det förslag som S nu lägger fram inte är tillräckligt. Särskilt med tanke på att det är just skattereformer, exempelvis jobbskatteavdraget och slopandet av fastighetsskatten, som har bidragit till att inkomstklyftorna ökat.
– Allt snack om att man ska ha en skattereform som ska vara neutral, det blir bara jättemärkligt utifrån vad skatterna faktiskt har gjort, säger hon till Dagens ETC.
När fastighetskatten togs bort 2008 ersattes den av en kommunal fastighetsavgift. För 2021 är taket drygt 8 500 kronor.
– Vi tycker att det är naturligt att man backar tillbaka de reformerna man gjort som har bidragit till ökade inkomstskillnader. Att rikta in sig på finansiella förmögenheter som Socialdemokraterna verkar göra nu är inte tillräckligt. LO vill ha ett rättvist skattesystem, och då måste fler bidra. Då kan man inte bara höja skatterna för de mest förmögna och tänka att det ska göra någon stor skillnad för skatteintäkterna. Vi vill se breda skatteuttag, lika för alla, oavsett inkomst. Och sedan en viss progressivitet i form av den statliga inkomstskatten, säger Åsa-Pia Järliden Bergström.
Koppla fastigheter till inkomst
Samtidigt säger hon att hon förstår att frågan splittrar Socialdemokraterna. Skatten är inte lika tydligt riktad mot rika som exempelvis skatter på aktier eller finansiella tillgångar är.
– I storstadsområdena där fastighetspriserna stigit mycket finns det många människor som man inte vill oroa med sin politik, säger hon.
I LO:s förslag finns därför ett tak för hur hög skatten för en fastighetsägare kan bli, kopplat till personens inkomst.
– Å ena sidan kan man tänka att personer med låg inkomst men med fastigheter som stigit mycket i värde plötsligt har drabbats av en förmögenhet – och det är väl inte det värsta som kan hända. Men man måste ha respekt för att man såklart inte ska behöva flytta, säger hon.
MP mer radikala
De ökade ekonomiska klyftorna kommer också vara en av Miljöpartiets huvudfrågor i den kommande valrörelsen. Men Miljöpartiet tar däremot det radikalare förhållningssättet när det kommer till att beskatta de allra rikaste. MP har tittat på olika typer av beskattningssystem för kapital inklusive löst kapital, kapital i företag och fastighetskapital.
– Det vi konstaterar är att den nuvarande modellen, med en fastighetsavgift med ett väldigt lågt tak, är regressiv. Och det är inte bra, om man ska uttrycka sig försiktigt, säger Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet till Dagens Industri.
MP vill också höja bidrag, exempelvis för bostäder men även göra förändringar i trygghetssystemet och sänka skatterna för de med lägst ekonomisk inkomst.