Hoppa till innehållet

Arbetstidsförkortning

S-förslag: Kortare arbetstid – om tio år

Annika Strandhäll förväntar sig fortsatt debatt inom Socialdemokraterna om hur snabbt en arbetstidsförkortning skulle kunna vara på plats. Arbetsgruppen som hon leder föreslår att den ska vara genomförd 2035.

Annika Strandhäll förväntar sig fortsatt debatt inom Socialdemokraterna om hur snabbt en arbetstidsförkortning skulle kunna vara på plats. Arbetsgruppen som hon leder föreslår att den ska vara genomförd 2035.

Bild: Daniel Larsson

Dagens ETC

Fem timmar kortare arbetsvecka. Om tio år. Det är det förslag som Socialdemokraternas arbetsgrupp för framtidens arbetsliv lägger fram. Ett försiktigare förslag än vad många hoppats på. Men Annika Strandhäll, som lett arbetsgruppen, säger att hon förväntar sig en debatt nu, både i och utanför partiet.

Kommentera

Av de elva arbetsgrupper som Socialdemokraterna har tillsatt för att ta fram förslag för ny politik, är den om arbetslivet en av dem som fått mest uppmärksamhet. Annika Standhäll, som leder arbetsgruppen, gick tidigt ut och flaggade för att det kunde komma förslag om arbetstidsförkortning. 

Och. nu är det här.  Arbetsgruppen föreslår en förkortning av arbetsveckan från 40 till 35 timmar fram till 2035. Alltså först om drygt tio år. 

– En utgångspunkt har varit att ge både arbetsmarknaden och arbetsmarknadens parter en god tid att ställa om. Även när vi genomförde 40-timmarsveckan på 70-talet så skedde det inte över en natt, säger Annika Strandhäll. 

Sjukskrivningar rusar

Den 40-timmarsvecka som vi haft i Sverige i 50 år är föråldrad, enligt arbetsgruppen. Att korta den till 35 timmar skulle göra att Sverige fick en arbetstid som är mer i linje med andra länder i Europa. Och det skulle vara ett sätt att minska stressen och svårigheterna att balansera ett heltidsjobb med familj och fritid. Arbetsgruppen lyfter det faktum att antalet sjukskrivna för stress har ökat med 50 procent bara de sista fyra åren, som ett skäl till  att lagstifta om en kortare arbetstid som kommer alla till del. 

Men arbetsgruppen föreslår också att det efter nästa val först ska göras en forskningstudie där 5000 personer, framför allt i välfärdsyrken, direkt ska få gå ner till 35-timmarsvecka. 

Det finns redan flera studier på effekterna av sänkt arbetsid, varför behövs det då en till?

– Vi behöver inte övertygas,  vi är redan väldigt övertygade om att det här kommer att ha positiva, både samhällsekonomiska och samhälleliga, effekter. Men vi tror att ett riktigt stort, tungt forskningsprojekt på svenska arbetsplatser skulle vara bra för att få med oss en större del av politiken. 

Förväntar sig intern debatt

När studien är genomförd föreslår den socialdemokratiska arbetsgruppen att man går vidare med att successivt minska arbetstiden med en timme per år fram till 2035. 

– Vi förväntar oss kritik, diskussion och debatt från de som tycker att det här måste  gå betydligt fortare. Det finns inget i det här som är hugget i sten. Det ska bli otroligt intressant att följa vilka reaktionerna blir på det här i den fortsatta debatten.  För det kommer naturligtvis också att påverka diskussionerna internt i vårt parti. Jag förväntar mig inget annat, säger Annika Strandhäll. 

Tror du att det kan uppstå en viss besvikelse hos människor som idag sliter för att få ihop sina dagar att det är först om tio år som hela arbetstidsförkortningen kan vara på plats?

– Det tror jag definitivt. Det kommer att finnas de som tydligt kommer att peka på att här behöver ske snabbare. Men jag tror också att de rösterna kommer att finnas, på sina håll även i mitt eget parti, som säger att det här inte är något som vi ska prioritera. Vad vi landar i vet vi efter kongressen nästa år. 

 Grekland: 42,7

Sverige: 41,6

Polen: 41,3

EU-snitt: 40,6

Tyskland: 40,5

Spanien: 40,4

Frankrike: 40,1

Danmark: 39,1

Finland: 38,8

Källa: Eurostat, arbetade timmar under en genomsnittliga arbetsvecka för heltidsanställa mellan 20 och 64 år

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.