Reglerna ska skärpas för dem som driver skyddat boende för kvinnor och barn som utsatts för våld. Propositionen antogs tidigare i höst och den nya lagen träder i kraft 1 april nästa år. Men det finns en oro att förslaget kan innebära problem för kvinnojourers verksamhet, något som Dagens ETC tidigare rapporterat om.
Nu stämmer Socialdemokraterna in i kritiken. Partiet vill att vinstdrivande företag stoppas från att driva skyddade boeden.
– Vi tycker att den här propositionen som är gjord utifrån min egen utredning är bra. Den stärker barns rättigheter, höjer kvaliteten och städar förhoppningsvis upp på en marknad som i dag är oreglerad och innehåller en hel del oseriösa aktörer. Men i det arbetet ser vi också en risk att man drar en parallell mellan krav på att höjd kvalitet och tillstånd skulle innebära att det är en marknad man vill se. Vi menar att kvinnojourerna och civilsamhällets organisationer är aktörer som många gånger i dag driver en bra verksamhet som många gånger har ett mervärde, säger riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S).
Vinstförbudet ska ske genom att all upphandlad drift av skyddade boenden ska reserveras för idéburna organisationer. Tidigare i år började en lag gälla som gör att kommuner och regioner kan kräva att rätten att delta i upphandlingar för vissa välfärdstjänster reserveras för idéburna organisationer.
Men ett vinstförbud är tvärt emot vad Fredrik Lundh Sammeli själv föreslog när han la fram utredningen. Ett fönster av möjligheter som ligger till grund för den nya lagen.
Det var du som gjorde utredningen, som inte vill göra någon skillnad på vinstdrivande aktörer och idéburna organisationer. När ändrade du dig?
– Vi hade i uppgift att titta på hur vi kan stärka barn rättigheter i skyddat boende. Fokuset låg på hur de kan bli egna rättighetsbärare och hur vi kan göra boendena tillståndspliktiga och stärka kvaliteten. Men men den utveckligen vi ser med oseriösa aktörer och kriminella gäng på välfärdsområdet, men också en utveckling där våra gemensamma pengar går till vinst, så tycker vi inte att vi behöver införa nya områden där den här utveckligen kan ta vid.
Ångrar du att du inte var tydligare med det i utredningen 2018?
– Nej jag tycker att utredningen vi la mötte upp mot det som då var aktuellt. Med det som under åren tillkommit
Ställer s-kommunalråd i landet upp på det här förslaget?
– Det kan finnas kommuner som tycker att man vill upphandla utanför. Vi menar som parti att när möjigheten finns är det bra att vara tydlig med att det är ett område där vi ser att den ideella sektorn och de idéburna organisationerna är skickliga på det de gör, och vi tycker inte att området ska bli en marknad, säger han.