Nu blir det upp till politikerna och inte arbetsmarknadens parter att förhandla om arbetsrätten. Det tror Åsa Johansson, ordförande i Värmland.
– Vi får hoppas att Stefan Löfven tar fram sin bästa förhandlingsförmåga så att vi får fram ett bra förslag. S har varit tydliga med att vi inte kommer att gå med på ett förslag som rubbar balansen mellan parterna, säger hon.
Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län, hade hoppats på att arbetsmarknadens parter skulle ha nått en uppgörelsen.
– Men de har gjort sina bedömningar utifrån sina utgångspunkter. Beslutet var upp till LO, men jag förstår deras agerande.
Att den så kallade Toijer-utredningen nu kommer läggas fram som ett förslag tror han inte på.
– Vi har varit tydliga med att den utredningen inte är balanserad. Blir det ingen mer förhandling mellan parterna så får regeringen och samarbetspartierna hitta ett förslag som är balanserat, säger han.
”En respektfull ton”
Göteborgs distriktsordförande Mattias Jonsson menar att det är för tidigt att ge upp tanken om att parterna ska kunna enas. Han tycker att det var ett bra drag av arbetsmarknadsministern Eva Nordmark att bjuda in dem till samtal nu i veckan.
– Om man lyssnar så hör man att parterna inte slår på varandra, man har en respektfull ton. I mina öron finns det en öppning för utrymme att fortsätta förhandlingarna, säger han.
Även Lars Isacsson, ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna, har fortfarande hopp om att frågan trots allt kommer att avgöras av arbetsmarknadens parter.
– Jag tror att ingen egentligen vill att det ska bli ett politiskt avgörande, att vi ska lagstifta om det här. Då faller den svenska modellen. Det allra bästa för Sverige är om parterna sätter sig vid förhandlingsbordet igen och når en överenskommelse.
Förhandla om utredningen
På måndag går remisstiden ut för Toijer-utredningen.
– Man behöver ta svaren på stort allvar. Inte säga som en del partier att det bara är utredningsförslaget som gäller, säger Mattias Jonsson i Göteborg.
Anna-Lena Sörenson, ordförande i Östergötland, är inne på samma linje.
– Det är viktigt att remissrundan får vara och att de aktörer som använder lagstiftningen i praktiken får säga sitt. Och att man efter remissrundan sätter sig med samarbetspartierna och utarbetar ett lagförslag, om det inte löst sig genom att parterna då, säger hon.
Carina Ödebrink, ordförande i Jönköpings partidistrikt, ser det inte som ett alternativ att lägga fram Toijerutredningen.
– Den uppfyller inte kravet som ändå finns i Januari-
överenskommelsen om att balansen mellan parterna ska bibehållas. De kan förhandla utifrån den, men jag kan inte se att den kan läggas fram som den ser ut idag, säger hon.
Hur långt bör regeringen gå Centerpartiet och Liberalerna till mötes tycker du?
– Hela regeringsunderlaget, allt som gjorts fram till idag, handlar naturligtvis om att ge och ta. Men det är klart att vi i just den här frågan känner att det finns linjer som vi inte kan träda över. Arbetsrätten är ändå grunden i hela vår rörelse. Samtidigt har vi sagt ja till att förhandla om just det här. Det är en svår sits, men jag är övertygad om att partiet kommer lösa det här, säger hon.