BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Efter SD:s besked i helgen, att de inte kommer att stödja någon regering som inte ger dem inflytande, ter sig en blocköverskridande regering efter nästa val allt mer trolig.
Kan tumma på politiken
För stabilitet säger sig finansministern nu vara beredd att tumma på ”delar” av sin politik. Exakt vad är dock oklart.
– Vi för ju inga budgetförhandlingar via media. Givet hur opinionsundersökningarna ser ut nu så är det parlamentariska läget sådant att det krävs blocköverskridande samarbete om man inte vill sätta sig i knäet på Sverigedemokraterna, säger hennes pressekreterare Gösta Brunnander.
En liknande försiktighet präglar svaren från de socialdemokratiska distriktsordförande ute i landet som Dagens ETC talat med.
Eva Sonidsson, ordförande i Västernorrland, säger angående V:s framtid som samtalspartner att det alltid finns anledning att se över samarbeten.
När det gäller frågor som S inte bör kompromissa med L och C om tror hon att det kan finnas skilda åsikter om hur skattepengar ska användas.
Hans Ekström, ordförande i Sörmland, är inte beredd att bryta något samarbete just nu, däremot om valresultatet 2018 tvingar fram det.
– Men jag kan inte tänka mig att kompromissa om låglönearbeten där man skapar en ny underklass. De ideologiska skillnaderna mot framför allt Centern är stora. De är ett ultraliberalt parti vilket kan skapa problem vid ett samarbete, säger han.
Niklas Karlsson, ordförande i Skånes partidistrikt, vill inte heller kasta V överbord, men påpekar att det är nya förutsättningar efter valet.
– Sverige måste regeras. En sak jag utesluter är dock samarbete med SD. Jag ser det också som mycket svårt att samarbeta med M och KD, säger han.
”Viktigt att kompensera”
En distriktsordförande som vill vara anonym säger däremot att frågan om vad som kan tummas på inte är intressant.
– Vi har ju tagit bort förmögenhetsskatt och annat som ideologiskt varit svårt. Det kan bli så att vi gör om det, låt säga inom arbetsrätten. Men det viktiga är då att vi kan kompensera genom att erbjuda trygghet på annat sätt, säger hen.
Ett valresultat i linje med opinionsläget i dag skulle visserligen möjliggöra ett mittensamarbete – S, C och L skulle få 178 mandat, mot övriga partiers 171, enligt pollofpolls.se. Men frågan är hur öppna C och L är för finansministerns inbjudan.
Skepsis från C
C skriver till exempel på sin hemsida att de är en motpol till socialdemokratisk politik som kommer att göra vad de kan för att ersätta Stefan Löfvén, som de menar driver ”en jobbfientlig skattehöjarpolitik som varken har parlamentariskt eller folkligt stöd”.
C menar att ett tydligt exempel ”... är valfriheten i välfärden, där vi bestämt motsätter oss förslagen om förbud mot vinstdrivande företag inom vård, omsorgs- och skolområdet.”
Håller fast vid sitt uttalande
Även Jan Björklund har tidigare avfärdat en mittenkoalition och i stället öppnat för ett samarbete mellan S och hela alliansen.
Denna vilja till samarbete mellan alliansen och S upprepade Jan Björklund senast i helgen efter att Sverigedemokraterna aviserat att de inte kommer att släppa fram moderatledaren Anna Kinberg Batra i en statsministeromröstning om inte SD också ges plats i regeringsförhandlingarna.