– Det är en helt exempellös ansvarslöshet här. Jag har aldrig sett något liknande under mina sju år som vice ordförande. I det läget kunde vi inte nöja oss med att avstå utan vi ville markera tydligt att det här enligt våran uppfattning är ett sätt att svälta sjukhuset som vi inte vill acceptera, säger Cecilia Dalman Eek (S), som är vice ordförande i sjukhusets styrelse.
Hon konstaterar att det är den offentliga sjukvården som fått hantera pandemin och därtill förväntas lösa den uppskjutna vården.
– Den halva miljarden vi måste spara är en följd av att vi inte får ordentlig kostnadstäckning. Det hade väl varit okej – om det inte var så att det fanns pengar. Det finns ju gott om pengar, säger Cecilia Dalman Eek
Västra Götalandsregionen rapporterar mycket riktigt överskott, men överskottet hamnar inte hos de egna sjukhusen. Vårdköerna i Västra Götaland uppgår till 100 000 personer och för att korta dem har Alliansen avsatt 670 miljoner kronor. Cecilia Dalman Eek konstaterar att bara tre procent, 18 miljoner kronor, av köförkortningspengarna kommer att hamna i den offentliga sjukvården.
Ordet sparbeting är något av en röd flagg för alliansföreträdare som menar att sjukhuset får mer pengar, de syftar då på den uppräkning som sker med en procentsats årligen. I år är den 1,4 procent. Oppositionen menar att det i praktiken saknas 500 miljoner kronor för att klara av budgeten under nästa år.
Kvinnomottagning borta
Dagens ETC har tidigare rapporterat om beroendemottagningen för kvinnor, deras personal har redan förklarats övertaliga och personalgruppen sprids ut. Patienterna kommer att få tas om hand på basmottagningen. Beroendekliniken måste spara 16 miljoner kronor.
Till SU-styrelsen skriver Socialdemokraterna att: ”Högerstyrets budgetmodell har som fokus att skapa en vårdmarknad och misslyckas därmed att ge regionens egna sjukhus tillräckliga förutsättningar”.
– Sjukhusledningen har vid flera tillfällen uttryckt till oss i styrelsen att de är är väldigt oroliga för detta eftersom man ser det som ett sätt att utarma sjukvården som helhet. Det sätter vård efter behov ur spel och det är ju detta som hela sjukvården lurar sig på, säger Cecilia Dalman Ek.
”Måste göra jobbet”
När vi för en tid sedan intervjuade Johnny Magnusson (M) som är ordförande i regionstyrelsen sade han bland annat såhär apropå att Sahlgrenska under flera år larmat om att verksamheter måste nedmonteras för att pengarna inte räcker till.
– Har de levererat mer vård, är det därför dom behöver mer pengar och mer personal? Nej. Och då säger vi såhär att ”om ni levererar vård för kökortning, då får ni pengar för det. Om ni inte kan det, då ser vi om det finns nån annan som kan det”. Till exempel Sjukhusgruppen i Väster, Södra Älvsborgs sjukhus, Skaraborgs sjukhus – eller privata vårdgivare. Men ni får inga pengar om ni inte kan göra jobbet, det är ganska naturligt. Så fungerar det i de flesta andra sammanhang.
Så du menar att Sahlgrenska är för dåliga på att utföra vård och därför inte får pengar?
– Vår egen sjukvård har på fråga sagt såhär: ”Vi bedömer att vi kan göra si och så mycket”, om det inte räcker för att ta bort köerna, då måste vi vända oss till någon annan för att ta bort köerna. Det är väl ganska självklart.