BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har verkligen fått fart på tillväxten ordentligt, men pendelståglinjen är en jätteviktig fråga. Tidigare har man sagt ja till allt. Nu måste vi ha helt andra verktyg för att bygga hållbart.
Ale kommun bildades 1974 i anslutning till kommunreformen av Nödinge, Starrkärrs och Skepplanda 1971. Ale som består av sex orter är i grund och botten ett gammalt brukssamhälle med glasbruk och tjärkokeri. Men bruken var aktiva långt innan miljölagstiftningen etablerades på 60-talet, och det har ställt till en del problem när nya byggprojekt påbörjats.
– Vi har speciella markförutsättningar. Sätter man ner spaden i Ale kan man hitta både bly och kvicksilver. Vissa projekt har vi fått lägga ner på grund av bly i marken. Nu jobbar vi hårt på att få bort de här gamla synderna, berättar Paula Örn.
Markförhållandena har i vissa fall gjort att kostnaderna för kommunala projekt överskridit planen, som i fallet med Jennylunds idrottsanläggning. Mikael Berglund (M) är vice kommunstyrelseordförande sedan 2014.
– Där har vi en kostnadsfördyrning, det kommer bli 50 procent dyrare än vad det var budgeterat för. De styrande stoppar inte projektet för att utreda varför, utan kör på som om ingenting har hänt.
Stora underskott
Finansiellt har Ale haft ett utmanande år. Under 2017 hade kommunen stora ekonomiska underskott, och trygghet och ekonomi är enligt Mikael Berglund därför två viktiga områden som behöver satsas mer på. Paula Örn anser istället att skola och äldreomsorg måste prioriteras i högre utsträckning.
– Men politiskt ser jag de populistiska partierna som den största utmaningen, de är definitivt mer problematiska än våra markförhållanden!
Större delen 2000-talet har Social-demokraterna varit i majoritet i Ale kommun. I dag utgörs den styrande majoriteten av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Aledemoraterna, ett lokalt utbrytarparti med rötter i Moderaterna.
– De sistnämnda samverkade med oss under förra perioden. Vi trodde att de var mörkblå, deras budskap var tidigare ”släpp inte in dem igen” med S inom citationstecken. Men deras färg är lite oklar, kanske är den randig, säger Mikael Berglund.
I år är den viktigaste sakpolitiska frågan hur kommunen ska tackla den ökande tillväxten på bästa sätt.
– Den största utmaningen är att växa hållbart och ekologiskt. Ale har verkligen blivit en helt annan kommun. Tidigare har vi vuxit långsamt, det är en helt annan grej att styra en kommun som växer mer än 2 procent per år, säger Paula Örn.
Mikael Berglund efterlyser ett bättre samarbete mellan kommun och näringsliv.
– Som kommun ska vi inte göra allt. Det blir tydligare när man har ekonomisk växtvärk, då behöver man vidta vissa åtgärder.
Hoppas locka företagare
Förutom Ale kommuns goda skid- och fiskemöjligheter hoppas han att ett klimat som också gynnar företagare ska locka fler att flytta hit.
– Vår slogan är Lätt att leva, syftet är att alla våra delar ska bära fram det budskapet. Förskolepersonal ska underlätta för barnen och barnens föräldrar. Är man företagare i Ale ska vi verka för att det ska vara lite lättare att vara kund här än någon annanstans.
Ni är en relativt ung kommun som går till val. Vad tar ni med er inför framtiden?
– Det viktigaste är att få ihop samhällen. Ale består av ganska många mindre orter, och vi måste samlas kring de två stora orterna för att handeln ska ha en möjlighet att överleva med de nya förutsättningarna. Sedan får vi växa därifrån, säger Mikael Berglund.