Valanalysgruppen har letts av Ida Karkiainen och Leif Jakobsson, som föredrog innehållet för ett pressuppbåd. Utgångspunkten är att man inte är nöjd med valresultatet, men att det samtidigt hade kunnat vara betydligt värre. Man nämner pandemin, Rysslands anfallskrig mot Ukraina, rusande el- och drivmedelspriser, en stigande inflation och utredningen av gängskjutningar som unika världsfaktorer. Valanalysen gör en poäng av att Socialdemokraterna trots åtta års regeringsinnehav och ett för partiet stundtals knepigt parlamentariskt läge bryter trenden med socialdemokratiska nedgångar i valresultat; denna gång gick partiet fram i alla tre val och i flera regioner och kommuner.
– Att göra ett trendbrott i det läget är en större bedrift än att bara göra ett trendbrott, säger Leif Jakobsson.
Framgångarna tillskrivs till stor del det höga förtroende som Magdalena Andersson har hos allmänheten. Men det räckte inte hela vägen, och nöjd är man inte. Socialdemokraternas valanalys säger att man är besvikna på att man förlorade regeringsmakten, och konstaterar att man gör partiets näst sämsta valresultat i modern tid.
Leif Jakobsson menar att partiet har gjort ett sämre val än väntat i förorter och utanförskapsområden, i vissa områden har man tappat rejält med stöd. Han är kritisk och säger att det är alldeles uppenbart att Partiet Nyans har lockat en del väljare som tidigare röstade på Socialdemokraterna.
– Där har vi en hemläxa att göra, att förbättra livet på marken i de här områdena där människor fortfarande i väldigt, väldigt stor utsträckning sätter sin tillit till Socialdemokraterna.
Man ökar en aning bland LO-väljare men backar bland arbetare som kollektiv när man tar grupper som oorganiserade och arbetare i gigekonomin i beaktning. Även unga väljare pekas ut som en kritisk grupp. Valanalysgruppen menar att SSU och S-studenter har presterat och nått unga i sitt valarbete men att de inte kan lämnas ensamma att ta hand om hela väljargruppen. Det som har saknats är en spetspolitik som lockar unga.
– Vi gör ett dåligt val bland ungdomar. Riktigt dåligt. Vi har inte gjort bra val bland unga på flera val men den här gången måste partiet ta det på stort allvar och tänka in de materiella villkoren för unga människor i Sverige idag, säger Leif Jakobsson.
Men man förtydligar att det inte är så enkelt som att bara börja synas mer på Tiktok.
En central punkt i den socialdemokratiska valanalysen är att man upplever att det var svårt att värja sig mot vad man kallar för orealistiska och populistiska vallöften från politiska motståndare. Högerns kampanjer om bränslepriser gick hem i stugorna medan Socialdemokraterna var för långsamma på att flytta positioner och för otydliga med hur man ville kompensera och stötta människors ekonomi.
– Vi hade vallöften som inte kunde trumfa orealistiska förslag, men vi hade kunnat göra våra egna förslag mer lättkommunicerade och lättbegripliga, säger Ida Karkiainen.
Karkiainen säger att partiet lätt kunde uppfattas som strategiska när man uttalade sig i valrörelsen, och att man behöver fler framstående företrädare som är delaktiga i lokalsamhället och som folk känner igen.
– Det är allt för många som inte vet vilka politiker som företräder dig i din kommun, region eller på nationell nivå.
Socialdemokraterna har misslyckats med att leverera svar på systemfrågor som människor känner förtvivlan inför. Lösningen ligger enligt valanalysgruppen i att vässa välfärdspolitiken, möta antidemokratiska och högerextrema budskap med nya metoder, jobba med studieutvecklingen internt och att inte ta några väljargrupper för givet.
Vilka grupper är det som Socialdemokraterna har tagit för givet i valet?
– Det gäller generellt. Men man kan säga att när det gäller utanförskapsområden var vårt partis tankar att i slutskeendet av valet jobba mycket med mobilisering. I backspegeln skulle vi ha varit väldigt mycket tidigare med det, pratat mer om de problem och utmaningar som finns och vilka lösningar vi har på det, säger Leif Jakobsson.