Tidningen rapporterar om en insats mot den lilla staden Moura i mellersta Mali. Invånarna i staden hade blivit hårt drabbade av islamister som med jämna mellan rum krävde pengar, livsmedel och andra förnödenheter. Dessutom tvingades befolkningen att anpassa sig till islamistiska seder, männen förutsattes ha skägg och kvinnorna skulle följa en strikt klädkod, annars skulle de straffas.
Fick ett ultimatum
Det islamistiska inflytandet över Moura, som tidigare var en sömnig liten stad som levde på framför allt boskapsskötsel, blev starkt för sju år sedan. Islamister bosatte sig i staden och gav invånarna ett ultimatum, berättar vittnen för Washington Post:
– Stöd oss, eller åk härifrån utan att ta med något eller dö.
Många av de 10 000 invånarna valde i brist på alternativ att stanna i Moura och leva under de nya lagarna och reglerna. Utseendereglerna gjorde också att det var svårt att skilja den vanliga befolkningen från jihadisterna – de var klädda på samma sätt och hade likadana skägg och frisyrer.
Militärkupperna i Mali förde med sig att Sverige och övriga EU-stater som hade soldater på plats ställde krav på en demokratisk utveckling och att militären skulle avgå, annars skulle man lämna landet. Istället för att söka fortsatt stöd av EU-trupper och införa demokrati svarade juntan under överste Assimi Goïta med att närma sig Ryssland och med hjälp av Kreml anlita legosoldater i det ryska, ökända militärbolaget Wagner-gruppen.
Kropparna brändes
Detta drabbade invånarna i Moura hårt. I en våldsam attack i våras slog en malisk kommandostyrka under ledning av krigserfarna militärer från Wagner-gruppen till. Deras uppgift var att ”befria” Moura från jihadisterna.
De kom i helikoptrar och landade en morgon i staden. Vittnen berättar om vita män i kommandouniformer som skrek på ett språk de inte kände igen, men antog var ryska:
– De sköt människor i sina hem och på gatorna. Överallt samlades kroppar på marken, berättar ett vittne för den amerikanska tidningen.
Minst 300 människor uppges ha dödats i Moura den dagen, men det verkliga dödstalet kan vara mycket högre. Attackerna var urskiljningslösa, soldaterna utgick ifrån att alla var jihadister och att de skulle läras en läxa och få klart vad som händer om man inte bryter med jihadisterna.
Efter attacken brände soldaterna de döda kropparna för att försvåra identifiering. FN:s styrka i Mali, Minusma, försökte genomföra en undersökning vad som hänt i Moura, men stoppades av maliska säkerhetsstyrkor.
Miljarder till Kreml
Sedan den franska och EU-baserade styrkan börjat lämna landet och den franske ambassadören utvisades har Ryssland och Wagner-gruppen byggt upp en ny militärbas utanför huvudstaden Bamakos internationella flygplats. Amerikanska militära källor räknar med att mellan 800 och 1 000 ryska legosoldater är stridande i Mali. Många av dem är hämtade från strider i Syrien, Libyen och Centralafrikanska Republiken där de anklagats för förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna.
Mali uppges betala 100 miljoner kronor i månaden till Ryssland för Wagner-gruppens soldater, pengar som enligt västliga underrättelsekällor går direkt in i Rysslands krigskassa.
Talesmän för regeringen i Ryssland vill inte kommentera händelserna i Mali, men uppger att de inte är inblandade utan att det handlar om ett privat säkerhetsföretag.