”Vrid energivapnet ur händerna på Ryssland.” Uppmaningen är Moderaternas från den 1 mars i fjol. Syftet var att strypa påfyllningen av Putins krigskassa. Men trots att det nu är M som sitter vid rodret, och trots att partiet i maj 2022 var med och biföll ett betänkande från riksdagens näringsutskott om att upphöra med import av rysk energi, fortsätter tankerfartyg lastade med flytande fossilgas, så kallad LNG, att anlända till svenska hamnar. Den senaste den gångna helgen.
”Under all kritik”
Varför detta inte stoppats kommer riksdagen att debattera idag tisdag på uppmaning av Miljöpartiet. Som har ett helt lass med ris att ösa över regeringen.
– Att vi fortsätter finansiera Rysslands krig genom import av fossilgas är under all kritik. Hela riksdagen höll med om detta för ett år sedan, men ingenting har hänt. Dessutom är regeringens hållning en uppvisning i dubbelmoral som heter duga. Å ena sidan hjälper vi Ukraina med vapen, å den andra fortsätter vi finansiera Ryssland genom importen av gasen, säger Miljöpartiets ena språkrör Märta Stenevi.
Enigheten i riksdagen syftar på näringsutskottets betänkande som blev till ett tillkännagivande till regeringen. Ett sådant är inte bindande, dessutom löd formuleringen att importen bör upphöra ”när det är möjligt”.
– Vår ursprungliga text i utskottsinitiativet var skarpare formulerad. Det vore oerhört intressant om regeringen hänvisar till formuleringar för att slippa stoppa importen. Om de inte tycker att de behöver följa tillkännagivandet är det en anmärkningsvärd brist på respekt för riksdagen men också för det ukrainska folket, säger Märta Stenevi.
Importpeak i januari
Importen av rysk LNG har inte bara fortsatt. Den har ökat. Mellan februari 2022 och februari i år tog Sverige enligt forskningsinstitutet CREA emot åtta fartygslaster gas om totalt 90 000 ton till ett värde av nästan en miljard kronor. En fjärdedel av värdet kommer från januari månads leverans.
”Kan bli tal om kontraktsbrott”
Vad regeringen har att säga om detta vet vi inte. Bistånds- och handelsminister Johan Forssell (M) har avböjt intervju av tidsskäl. Däremot har Dagens ETC bett Energimyndigheten beskriva det svenska beroendet av rysk LNG och förklara vad som står på spel vid ett importstopp.
– För företag som köper in via kontrakt, som ofta skrivs för många år framåt, kan det bli tal om kontraktsbrott och därmed juridiska processer, säger Rebecka Bergholtz, analytiker på Energimyndigheten.
– Det ska sägas att det är en väldigt liten volym gas vi i Sverige importerar, i alla fall jämfört med andra, gasberoende europeiska länder. Det finns dock ett stort beroende inom vissa industrier.