– De ringer och säger ”dra tillbaka till Ryssland” och såna saker. Och vi får många meddelanden på Facebook, säger Elena till Dagens ETC.
Hon vill inte ha något med politiken eller kriget alls att göra egentligen, och skrev redan 24 februari, samma dag som den ryska invasionen av Ukraina inleddes, ett inlägg på restaurangens sociala medier:
”Sedan vi öppnade caféet har jag velat stå utanför politiken. Min vision för caféet var alltid att få alla att känna sig välkomna och hemma, oavsett nationalitet, politisk eller religiös tro. Jag ville att ryssar ska kunna njuta av maten som de saknar hemifrån och att svenskar och andra nationaliteter få lära känna vårt kök och älska det lika mycket som vi gör. ’Vi serverar mat, inte politik’, var mitt motto.
Men idag är en väldigt mörk dag. Vi är stumma av nyheterna. Ett krig är aldrig rättfärdigt. De flesta ryssar stödjer inte kriget i Ukraina. Våra hjärtan och tankar är med Ukraina. Vi hoppas innerligt att en lösning kan nås och att fred kan återställas”.
Hon är oroad över sättet hon och många andra ryssar bemöts på nu, och menar att det är helt fel att blanda ihop alla vanliga ryssar med Putin och kriget.
– Vi är emot kriget. Det är för mycket hat och våld i världen. Vi har ingenting med kriget att göra, vi lagar mat, säger Elena.
– Tyvärr kopplar alla ihop oss med Putin, fast jag lämnade Ryssland 1998, innan Putin ens blev president. Jag har bott i Italien och USA innan jag flyttade hit till Sverige.
Elena berättar att hon är halv-ukrainska och halv-belarusier, men föddes i Ryssland, där i stort sett hela hennes familj är ännu kvar. Framförallt är hon väldigt orolig för sin mamma.
– Mamma är jättegammal, och det går inga flyg så vi kan inte träffas. Det känns jättejobbigt. Jag vet inte vad som kommer hända nu.
Ändrar sökord på nätet
För att inte hittas lika lätt på internets sökmotorer har Elena nu ändrat restaurangens inriktning på Google från ”rysk” till ”östeuropeisk”. Men maten de serverar är densamma.
– Det är rysk, ukrainsk och slavisk mat, det är ganska likt, man delar mycket, säger hon och nämner några av rätterna som blinis, fyllda pannkakor och ryska dumplings med kött eller potatis.
”Vill att caféet ska vara som det brukade”
Eller den populära rödbetssoppan borsjtj som ursprungligen härstammar från Ukraina. De första skriftliga omdömena om rätten är från Kiev på 1500-talet och namnet är detsamma som det ukrainska ordet för ”björnloka”, växten som var den ursprungliga huvudingrediensen i maträtten.
– Ja, borsjtj är från början ukrainsk och mest populärt i Ukraina.
– Jag vill bara att caféet ska vara som det brukade. Att folk kommer hit och äter. Det är inte så många i Sverige som känner till rysk mat och kultur, säger Elena.
När Dagens ETC ringer en annan rysk restaurang i Stockholm vill de inte prata om situationen.
– Vi har massa problem och vi har lämnat det till polisen, vi vill inte irritera folk, säger ägaren till den restaurangen och lägger på luren.