BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
När regeringen förra året sänkte maxbeloppet för avdraget från 50 000 till 25 000 kronor var tanken att förmögna personer skulle sluta maxa Rut-avdraget – ett skräckexempel som användes var att personer har utnyttjat det för att rengöra sina inomhuspooler.
Men vid en granskning av hur Rut har använts blir det tydligt att kommunerna med högst medianinkomst är de som drar av mest. Det är också där som störst andel av kommuninvånarna använder Ruttjänster över huvud taget.
I Knivsta, kommunen med högst medianinkomst i Uppsala län, lades hela 546 kronor per invånare på Rut-tjänster under december månad. I Tierp, med den lägsta medianinkomsten, var motsvarande siffra 134 kronor per invånare.
Störst andel i Knivsta
Knivsta är också kommunen med största andelen köpare av Rut-tjänster, 7,6 procent av befolkningen under december månad.
I Älvkarleby, som har en 72 000 kronor lägre medianinkomst, fanns den lägsta andelen köpare, 3,8 procent av befolkningen. Men båda kommunerna ligger rejält i lä i förhållande till Danderyd, där 18,8 procent av invånarna köper Rut.
Ju lägre genomsnittlig inkomst en kommun har, desto mindre belopp handlar invånarna Ruttjänster för, visar ETC Uppsalas genomgång.
"De bäst behövande har inte råd"
– Jag kände inte till siffrorna, men de förvånar mig inte, säger Marie Larsson (S), ordförande i Älvkarlebys kommunstyrelse.
Även hon menar att just inkomsten är avgörande, och hindrar Älvkarlebyborna att ta del av Rut-tjänster. Hon är skeptisk till hur avdraget används.
– Tanken att ge människor en enklare vardag är god, men de som bäst skulle behöva tjänsterna har inte råd. Och den som har råd att skaffa en pool har också råd att få den städad utan avdrag, säger Marie Larsson, som hellre hade sett ett inkomstbeprövat avdrag.
Ser du det som att invånarna i Älvkarleby sponsrar dem i Knivsta, eller Danderyd?
– Det är självklart att det är så. Det handlar ju om ett helt system.
Men Klas Bergström (M), kommunalråd i Knivsta, ser inga problem med att kommunen i så mycket högre utsträckning använder avdraget.
–Knivsta är en pendlingskommun, och många använder avdraget för att få livspusslet att gå ihop. Det är bra att de har den möjligheten.
– Jag är säker på att många tidigare svarta jobb har blivit vita och att statskassan tjänar på det här. Dessutom ger det jobb till nyanlända som behöver komma ut på arbetsmarknaden, säger Klas Bergström, som tycker att talet om fattigare kommuner som sponsrar rika är en moralistisk markering.
– Men jag tror att sänkningen av maxbeloppet var olyckligt och drabbar branschen, säger Klas Bergström.
Få påverkades av halverat tak
Uttalandet, som följer en rad kritiska kommentarer från Svenskt näringsliv, kan ifrågasättas. Allt fler köper tjänsterna och sänkningen av maxtaket tros bara ha drabbat två procent av Rut-användarna. I Uppsala län hade antalet personer som köpte tjänster ökat med mer än 1 000 personer jämfört med föregående år.