Mest har villapriserna ökat i Dalarna och Västernorrland där priserna ökat med 89 procent. Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, kallar procentsatserna ”påtagligt höga”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Att låna en extra miljon kostar under tusenlappen i dag. Det klimatet har vi haft i mer än fem år. Under den tiden har respekten för pengar minskat. Det finns ingen dramatik i en miljon kronor längre, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, till SVT Nyheter.
Men i flera av länen med höga prisökningar är befolkningstillväxttakten låg. I Västerbotten där villapriserna ökat med 89 procent och Norrbotten där ökningen låg på 80 procent, låg befolkningstillväxten på 1600 respektive 800 och en stor del av antalet inflyttade var nyanlända. Per Björklund, chefredaktör på Fria tidningen och författare till boken ”Kasinolandet: bostadsbubblan och den nya svenska modellen”, som släpptes tidigare i år, menar att det är en myt att prisökningar hänger samman med befolkningstillväxt.
– Prisökningarna beror framför allt de låga räntorna och människor har intalat sig själva att bostadspriserna bara kommer fortsätta att gå upp. Det gör att folk är beredda att betala mer och ta större lån och det driver upp priserna. Det har kommit regelbundet under flera år, sådana här siffror. Det är inget nytt att prisökningen har varit procentuellt större utanför storstadsregionerna. Även de senaste fem åren har bostadsrättspriserna fördubblats i vissa kommuner, medan uppgången inte varit lika stor procentuellt i exempelvis Stockholm, säger han till ETC.
– Och trots att det här inte är något nytt går folk och tror att bostadspriserna hänger samman med befolkningstillväxt. Det är en väldigt seglivad myt. I Stockholms län är det också en stor andel nyanlända som inte har så mycket pengar. Och en stor del nyfödda barn. Det är helt enkelt så att det är människors betalningsvilja som, som beror på en massa saker: räntor, inkomst, förväntningar på bostadspriserna, som har ökat. Det är det som styr priserna.
Vad händer med bostadsmarknaden om befolkningsökningen består av människor som kanske har svårt att köpa bostäder, samtidigt som bostadspriserna ökar?
– Det som händer är att vi ser en kraftig ökning av trångboddhet i vissa socialt utsatta områden. Det finns väldigt många som inte har råd att köpa en bostad och som inte har möjlighet att få tag på en hyreslägenhet som tränger ihop sig. Så vi får kraftiga klyftor i hur folk bor. Bostadsytan per person har ökat i välbärgade villaområden.
Tar man större risker om man har bolån i en region som inte växer lika mycket som storstäderna?
– Jag skulle säga att det varierar lokalt. Man har ju förmodligen mindre lån än i storstäderna, för att bostäderna kostar fortfarande mindre, de har ju ökat från en mycket lägre nivå. De största skuldkvoterna i relation till inkomsterna finns ju i Stockholm. Så man kan inte bara titta på ökningen. Men det är klart att prisfallet kanske blir större där om det kommer en vändning eller till och med en krasch, än vad det blir i Stockholms innerstad, men det är inte säkert.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.