BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är en rolig blandning som bör upplevas, säger Nicklas Johansson, projektledare på gatukontoret, som är den som från stadens håll håller i trådarna.
Att Norra Grängesbergsgatan är en av stadens ruffigaste gator, kan nog de flesta hålla med om. Det är en stökig och brokig miljö med industrilokaler och tomter belamrade med olika verksamheter, där många annonseras ut med blinkande och färgglada skyltar.
Väcker känslor
Det är också en gata som väcker känslor. Problem med skottlossning och svartklubbar gör det till en i mångas ögon ökänd gata. Men andra älskar gatan med dess mångfald, där ett stort utbud av bilverkstäder samsas med en blandning av matserveringar, småbutiker för allehanda varor, föreningslokaler och ateljéer.
Att det är just Norra Grängesbergsgatan som förvandlas till festplats beror i hög grad på de positiva krafter som finns där. På gatukontoret fanns en vision om att skapa en folklig gatufest, vilket var samma typ av idéer som redan fanns från föreningslivet på och omkring Norra Grängesbergsgatan.
"Inte en traditionell fest"
Gatukontoret stöttar med pengar och skapar utrymmet genom att trafiken längs gatan stängs av under ett par dygn. Medarrangörer är sammanslutningen Fastighetsägare BID Sofielund och andra föreningar. Men festens innehåll skapas från annat håll.
– Det här är inte en traditionell fest som produceras uppifrån, utan något som deltagarna gör tillsammans. Det centrala på festen är att göra, och inte bara att uppleva, säger Nicklas Johansson.
Nahia Lalouh rör sig ofta längs gatan, som ligger i anslutning till både hennes hem och de tre barnens förskola.
– Förskolan är bra och både jag och mina barn har upplevt mycket roligt här, säger hon.
Locka nya människor
Men att gatulivet inte alltid känns lockande är Remzi Gulsatin en av dem som upplever. Han arbetar i närheten och kommer till Norra Grängesbergsgatan för att uträtta olika ärenden, som att reparera bilen, men kvällstid håller han sig gärna därifrån.
– När jag jobbar sena pass så väljer jag en annan väg när jag ska hem, säger han.
Men gatufesten ser han fram emot.
– Det är glädjande och bra för alla att de ordnar en fest, säger han.
Ahmed Al Hashimex, som driver ett par butiker vid Norra Grängebergsgatan, ser också fram emot festen.
– Det kan locka nya människor till området, vilka kan bli kunder åt mig och andra, säger han.
Abdenhad Salin arbetar i en butik för möbler och lampor och tycker att gatans dåliga rykte är överdrivet.
– Jag har bott och jobbat här länge. Det händer ju att det blir bråk, men det är inte ofta och inget jag brukar se, säger han.