Enligt henne är det största misstaget att man inte såg äldreomsorgen som särskilt utsatt, varken från Socialstyrelsens eller Folkhälsomyndighetens sida.
– Trots att äldreboenden är det platsen där de sköraste äldre finns, de bor tätt tillsammans, umgås med varann och får hjälp av en stor grupp personal som har varierande utbildning. När man har en sådan situation i en verksamhet som inte är rustad och som drabbats av åtstramningar under en lång period, att man då inte ser att "herregud här finns ju den grupp som man absolut måste skydda". Det är det stora problemet som jag ser det, säger hon.
Hon säger att det varit likadant i större delen av världen. De länder som sticker ut är Norge, Danmark och Finland som varit snabbare med att skydda människor på äldreboenden.
– I Sverige prioriterades inte skyddsutrustning för personal, testning prioriterades inte heller. Då fick man in smittspridning. Det hade inte kunnat gå på något annat sätt, säger hon.
Är Sverige bättre rustat för att klara andra vågen?
– Andra vågen är i full gång och vi ser att dödsfallen håller på att öka inom äldreomsorgen också. Det verkar svårt att inte få in smittan på äldreboenden, säger hon.
Marta Szebehely vill betona att kunskapluckorna är stora när det gäller hur det ser ut på olika äldreboenden.
– Så länge vi inte vet det är det svårt att lära sig något av det som hänt. Vi vet inte om det är tillfälligheter som gör att det varit stor smittspridning på en del boenden och inte på andra, eller in det finns några skillnader, säger hon.
Vad bör göras för att skydda de äldre bättre nu?
– Jag hoppas att man nu verkligen ser till att testa brett på äldreboenden så fort man får in smitta. Det får inte heller uppstå brist på skyddsutrustning. Mn måste också bemanna så att det finns möjlighet att ta hand om de boende, säger hon.
Många åtgärder krävs för att skydda de äldre, samtidigt vill Marta Szebehely sätta ljus på att äldreomsorgen i Sverige i dag är bra på många sätt.
– Det är viktigt att man inte glömmer att vi har en bra äldreomsorg, att vi ska värna den. Jag är så rädd att man vill gå tillbaka till tiden före ädelreformen. Då fanns det massor av sjuksköterskor och läkare på äldreboenden men det var också bajsdagar och duschdagar och det saknades individanpassad omsorg. Jag har varit ute och tittat på många länders äldreboenden och jag är
inte rädd för att hamna på äldreboende i Sverige, jag tycker att man får bra vård. Man måste akta så att man inte bara fokuserar på att hindra smitta, utan också se till att livet är värt att leva, säger hon.
”Inte ett dugg förvånande”
Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, och en av dem som tidigt var ute och varnade för att man inte gjorde tillräckligt för att skydda gamla från att dö i covid, har inte hunnit läsa hela rapporten när Dagens ETC når honom.
– Men jag kan konstatera att det är mycket och allvarlig kritik, säger han.
Är det förvånande?
– Inte ett dugg. Kritiken kunde ha varit ännu skarpare tycker jag. Man har varit oerhört senfärdiga i sina reaktioner. Det stod klart redan i mars, när de första larmen kom. Jag gick ut i media och varnade för hur det här skulle gå, säger han.
Han är kritisk till att Sverige tycks stå fast vid planen på att fortsätta vårda covidsjuka gamla på äldreboenden istället för på sjukhus.
– Det är insiktslöst och aningslöst. Även om man ökar upp bemanningen med sjuksköterskor och så vidare så har man inte den kompetensen att sköta svårt sjuka människor på äldreboenden i Sverige. Att fortsätta någon form av vårdbegränsning för dem som bor på äldreboenden är oetiskt och oförsvarbart, säger han.
Rapporten antyder att det behöver göras en total översyn av hur äldreomsorgen och sjukvården samarbetar.
– Jag har hävdat i 30 år att det krävs en samlad huvudman. Politiker har hela tiden lekt med olika organisationsförändringar. Man har bollat på olika sätt, men oavsett vad gränsdragningen har varit mellan olika organisationer har det aldrig fungerat, säger han.
Yngve Gustafson menar också att Sverige bör lära sig av Norges sätt att hantera smittan på äldreboenden.
– Man har kommunalt anställda läkare som är ansvariga för smittskyddet på äldreboenden. Man har fyra gånger så hög sjuksköterskekompetens, och de läkare som ska sköta det har en speciell utbildning för att vara läkare på äldreboende. Det finns ingenting sådant i Sverige, säger han.