#Metoo-upproret har blottlagt att sexuella trakasserier och övergrepp är ett utbrett problem som finns i hela samhället. Inte heller politiken är förskonad visar den enkät som Expressen skickat ut till riksdagen.
Av de 347 ledamöter som fick enkäten svarade 101 personer. På frågan om de någon gång under sin tid i politiken utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp svarar en dryg femtedel, 22,7 procent, ja.
En av de toppolitiker som drabbats är Centerns partiledare Annie Lööf.
– Förutom allt näthat som ofta har grov sexuell underton har även jag fått ovälkomna händer på min kropp i politiska sammanhang, säger hon till Expressen.
Inte förvånad
Kvinnorna beskriver hur de utsatts av allt från partikollegor och tjänstemän till väljare – men också från andra manliga riksdagsledamöter.
Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, är inte förvånad.
– Nej, inte alls. Man ska inte tro att riksdagen är en fredad zon från det här. Nu har vi inom loppet av mindre än två veckor hört miljontals historier från kvinnor som berättar om övergrepp från alla sorters män, även de allra folkkäraste – så varför skulle det inte hända i politiken?
Har du själv egna erfarenheter?
– Nej, inte av övergrepp, men däremot kommentarer om ens utseende. Jag har också hört kvinnliga kollegor få kommentarer om sina kroppar direkt i ansiktet av andra manliga riksdagsledamöter, till och med vid riksdagens öppnande, säger hon.
– Problemet är att man är ju inte ovan vid det här. Folk kanske blir förvånade över att det här sker även i riksdagen – på den nivån – för man tänker att det ska vara personer med större medvetenhet. Men så tror jag att man tänker om de fall som nu uppmärksammats också.
Har de fall du känner till anmälts?
– Inte vad jag vet, det ligger ju ofta på den som blir utsatt. Det vanliga är väl att man tänker att det här kommer inte leda någon vart. Man saknar tilltroende till att rättsväsendet kommer att agera och många gånger så skuldbelägger man nog sig själv också.
Hon påpekar att det viktiga nu är att börja arbeta aktivt för att förebygga sexuella trakasserier.
– Det är viktigt att alla arbetsplatser inte bara har riktlinjer mot sexuella trakasserier utan att de faktiskt konkretiserar dem.