Inga bilar men strövande ankor
Arholma är bilfritt. Man går runt ön på ett par timmar, även med stopp för att hälsa på kor i drömbeteshagar och fritt strövande ankor. Här finns ett före detta batteri med tung air av Kalla kriget, en tältplats, tre trivsamma bed and breakfast, utställningsverksamhet i öns resliga båk (ett fyrliknade sjömärke utan ljus), en dansbana med restaurang och en året runt-öppen-matbutik som drivs av det 50-talet bofasta. Ett guldkorn är den bastu med sjöutsikt och egen badbrygga som Skärgårdsstiftelsen driver. Man hugger sin egen ved, och städar efter sig. Å andra sidan kostar det bara 20 kronor per person.
Till Arholma går det sommartid Waxholmsbåtar från Blasieholmskajen i centrala Stockholm. Resan tar nästan fyra timmar, men är en upplevelse i sig. Turen går genom större delar av norra skärgården, det finns kafé, restaurang och wifi ombord, samt bekväma sittplatser och möjlighet att springa av sig om man är för liten för att njuta av det.
Missa inte Marikas loppisbod
Waxholmsbåtarna gör några stopp också på Björkö, i Väddöbygdens södra ände. I färjeläget Simpnäs på Björkö finns ett kafé som från och med i sommar kommer att fokusera på mat tillagad av lokala råvaror, samt en thai- och grillrestaurang. Under helgerna håller det lilla föreningsdrivna sjöfartsmuseet öppet. Det gör även Marikas loppisbod där det förutom prylar ofta finns nytillverkade trasmattor och hemkokt saft till försäljning.
Väddös kanske vackraste bad är naturreservatet Arsläjan som man kan nå till fots, eller kanske ännu hellre på cykel, från Simpnäs. Ett nedlagt stenbrott följs av mjukt rundade klippor och en hästskoformad sandstrand med fri vy över Ålands hav.
Här får du kvällssol
På andra sidan Björkö, in mot kanalen och fastlandet, ligger Marumsbadet. Det är ett kommunalt bad med sandstrand och kvällssol. Rullstolsramp och toaletter, samt grillplats.
Barnens ö ligger en bit längre upp på Väddö. Utöver kolloverksamhet finns en krog, där det ibland även arrangeras konserter. Ligger precis vid vattnet, så många åker hit med egen båt.
I Gåsvik, en bit in på fastlandet, har butikskedjan Edblad huvudkontor, outlet och trädgårdskafé. Här finns också en ambitiös utomhuslekplats, med äventyrsbana som även äldre barn uppskattar.
I Väddös centralort Älmsta finns förutom flera restauranger, antik- och loppisbutiker också Roslagens sjöfartsmuseum och en minigolfbana. Strax utanför bykärnan ligger Kröns Trädgård som förutom blommor och växter har ett trevligt trädgårdskafé, och Väddö Gårdsmejeri (se ruta).
Ta dig vidare till Åland
Grisslehamn, i norra änden av Väddöbygden, är traktens mest kända ort. Härifrån går Eckerölinjen till Åland. Fiskehamnen är aktiv. Här finns restauranger, hantverksbutiker och två fiskbutiker som säljer nyfångad abborre och torsk till priser som är långt under de i saluhallarna i centrala Stockholm. Målaren, journalisten och författaren Albert Engström bodde i Grisslehamn. Hans bostad och ateljé är i dag museum, med tillhörande kafé. I Grisslehamn ligger också Hotell Havsbaden, som nyligen renoverades och i dag har en stor spaanläggning där även barnfamiljer är välkomna större delen av dygnet.
Norr om Grisslehamn ligger Fogdö och Singö. På Fogdö odlas och förädlas regnbåge av företaget Fogdö lax, färdigpackad och redo att avnjuta. Hela Väddöbygden erbjuder goda möjligheter för den som vill söka fiskelyckan på egen hand.