BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
West Pride är en av landets totalt 59 Pridefestivaler, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.
Precis som på andra orter där Pride arrangeras finns olika delar av West Pride i Göteborg: En arena med en uppsjö av seminarier, debatter och föreställningar med fokus på hbtq-rättigheter och den andra arenan, Regnbågsparken, som har fokus på artistuppträdanden, häng och festligheter.
– Regnbågsparken är otroligt viktig för dem som kanske inte kan eller vågar leva öppet med sin läggning och könsidentitet under resten av året. Här får de en mötesplats, en arena. Diskussionerna och samtalen är viktiga för att öka kunskapen och skapa de förändringar som krävs, bland den bredare allmänheten, som kanske inte lever i kontakt med hbtq-världen annars, säger Rebecka Adin, West Prides verksamhetsledare.
Kritiserad festival
Det har genom åren funnits en viss kritik mot Pridefestivalerna, som handlar om att de framför allt är glammiga, färgsprakande och festinriktade, men Rebecka Adin, poängterar att visionen med arrangemanget är ett mer jämlikt och inkluderande samhälle – och att Pride sätter rättighetsfrågor på dagordningen.
– Eftersom West Pride grundades av kulturinstitutionen i Göteborg 2007, ligger mycket fokus på det kulturella uttrycket. Men syftet med det är att synliggöra mångfalden av uttryck, genom alla dessa konstnärliga, artistiska och kulturella uttryck med hbtq-fokus, säger hon.
Av det skälet vill också Rebecka Adin uppmuntra fler att delta på festivalen och i Pride-paraden, även de som inte i vanliga fall identifierar sig själva som en del av hbtq-rörelsen.
– Jag vill uppmana ännu fler att våga ta plats och visa att man står upp för de mänskliga rättigheterna. Det finns ett öppet förtryck av hbtq-personer över hela världen, även här i Sverige, säger hon.
Fokus på hatbrott
Hatbrotten mot hbtq-personer är en av de stora och viktiga frågorna för rörelsen. Rebecka Adin har inte själv utsatts för hatbrott, men likt de flesta inom hbtq-världen känner hon någon som utsatts för hat, hot och våld, till följd av sin sexuella läggning.
– Därför finns det verkligen en poäng med att delta för den bredare allmänheten. Det handlar om att visa att alla förtjänar att känna sig trygga i det svenska samhället. Går du med i paraden ställer du dig på vår sida och visar det öppet, säger hon.
Att Pridefestivalerna sätter frågan på dagordningen kan vara en faktor som påverkat att hatbrotten mot homosexuella minskat, vilket den senaste mätningen som gjordes för två år sedan visar. Då konstaterade Brottsförebyggande rådet en nedgång på 41procent över fem år i antalet polisanmälda hatbrott mot homosexuella. Men fortfarande polisanmäls cirka 700 hatbrott mot homosexuella och transpersoner under ett år – och frågan är därför viktig att fortsätta arbeta med.
Internationellt perspektiv
Vid sidan av olika typer av strukturell diskriminering och förtryckande normer i Sverige, lyfts även hbtq-frågan ur ett internationellt perspektiv på West Pride.
– Vi har bland annat ett öppet panelsamtal med ett antal asylsökande hbtq-personer, som berättar om situationen i de länder de kommer från samt om hur de bemöts av myndigheter och allmänhet här i Sverige, säger Rebecka Adin.