BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För att komma till bukt med problemet har polisen i city startat kampanjen ”En trottoar tillgänglig för alla”, först på Norrmalm och sedan en tid även på Södermalm.
– Det handlar om att exempelvis rörelsehindrade, och andra som har svårt att ta sig fram, inte ska behöva utsättas för risker eller faror i form av skyltar, byggsäckar, marschaller, blomkrukor eller annat som folk kan snubbla på eller som står i vägen. Man måste söka tillstånd för att använda det allmänna utrymmet, säger Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen och fortsätter:
– På senare år har vi även utmaningen med tiggare, som inte bara tigger utan även tar trottoaren i anspråk när de sätter sig ner på en back eller pall. Många får gå omvägar för att kunna passera och det är inte förenligt med att alla ska ha tillgång till trottoaren. Vi säger inte till dem att de inte får tigga, men att de inte får sitta ner med sina tillhörigheter runt sig och ta upp plats på trottoaren.
Polisen har även delat ut flygblad till personer som sitter på gatorna och tigger.
– Vi har haft texter på bland annat rumänska och bulgariska om vad som gäller i ordningslagen och att de inte kan begränsa gaturummet med att sprida ut sina tillhörigheter. Det har fallit ganska väl ut.
”Det största problemet byggsäckarna”
Enligt ögonvittnen som ETC Stockholm har talat med ska tiggande människor ha blivit bortkörda av polis på Götgatan vid minst två tillfällen förrförra helgen, med hänvisning till framkomlighet för rörelsehindrade.
– Det kan jag varken bekräfta eller dementera. Jag kan inte gå in på enskilda händelser som jag inte själv har bevittnat. Men det finns ju rörelsehindrade som tycker att de begränsar framkomligheten och då måste vi ta det i beaktande, säger Mats Eriksson.
Sebastian Nicula är kanslichef på rörelsehindrades förbund DHR i Stockholm. Han berättar om vilka problem som finns med att ta sig fram på stadens gator och trottoarer.
– Det största problemet för oss är byggsäckarna som folk ställer ut över hela trottoaren när de renoverar. De tar stor plats och skapar trängsel. Sedan har vi irriterat oss en längre tid på otillgängliga uteserveringar, vilket vi har påtalat länge för Stockholms stad, men inte fått någon respons, säger han.
Är människor som sitter ner och tigger ett stort problem för rörelsehindrade på gatorna?
– Nej, det är inget problem. Det har aldrig varit ett problem och kommer aldrig vara ett problem. Det är bara ett hopkok.
Har ni haft någon kontakt med polisen om att de ska köra bort folk som sitter ner på trottoarerna?
– Absolut inte. Det är ett betydligt större problem med den otillgängliga staden, med till exempel alla uteserveringar. Att ta upp tiggare har ingenting med våra frågor att göra. Det är en väldigt, väldigt dålig förevändning. Det finns inget sådant problem alls.
Lillemor Högselius är ordförande för Synskadades Riksförbunds lokalavdelning i Stockholm stad. Hon räknar upp vilka problem som de anser är störst för framkomlighet på gatorna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det jag först tänker på är de så kallade ”gatupratarna”, skyltarna som många affärer och serveringar ställer ut. De kan ju stå lite varstans på en trottoar. Sedan är det byggsäckar som står ute på gatan, de kan vara besvärliga. Cyklar som står lite överallt, inte där det är tänkt att man ska parkera cyklar, kan också vara ett hinder. Uteserveringar som inte är markerade, som inte följer riktlinjer. Och den här nya grejen med ”popup-parker” som kommer under sommarhalvåret, en ordnad plantering som kanske bara står några dagar eller veckor. Det är också ett hinder, säger hon.
Är människor som sitter ner på trottoarer och tigger ett stort problem för synskadade?
– Det där är en lite känslig fråga. Det kan vara ett problem, men de personerna säger ju oftast till och varnar innan om de ser någon synskadad komma emot dem. Det är min erfarenhet. Nej, man kan inte säga att det är något stort problem. Man kan inte ställa grupper mot varandra, det blir väldigt olyckligt, säger hon.
Vet du om någon från SRF har pratat med polisen om att de ska köra bort folk som sitter ner på trottoarerna?
– Det har vi inte pratat något om alls.
”Enskilda medborgare kan ha en agenda”
Varken SRF eller DHR menar alltså att tiggare är något problem för framkomligheten.
Varför kör polisen i så fall bort tiggare med just rörelsehindrade och synskadade som motivering?
– Jag kan inte svara på vad intresseorganisationerna säger. Vi får kontinuerligt in önskemål och klagomål från alla typer av medborgare med problem som de upplever och som vi beaktar. En del tar vi på större allvar än andra. Vi kan inte tillgodose alla, men vi gör vårt bästa. Ordningslagen ska upprätthållas på gator och torg, säger Mats Eriksson på polisen.
Enskilda medborgare kan ju ibland ha en agenda med sina synpunkter. Borde inte stora organisationer som DHR och SRF väga tyngre här?
– Det vet jag inte om de ska göra. Jag är fullt medveten om att enskilda medborgare kan ha en politisk agenda. Som polis blir man ständigt utpekad som att man springer någons ärenden, nästa gång någon annans ärenden. Det är alltid väldigt svårt. I det här fallet kan det framstå som att vi inte vill ha tiggare på våra gator, men det är inte det som det handlar om. Vi jobbar inte med trakasserier mot etniska grupper, utan ser till att upprätthålla ordningslagen.