Flytta din semester och få 7000 kronor extra per vecka. Så vill landstinget lösa vikariebristen på Ryhov i sommar. Men få sjuksköterskor nappar på erbjudandet.
– Vi sade direkt att det inte fungerar, säger barnmorskan Gunilla Sjöberg.
Bemanningsproblemen på länets sjukhus under sommaren återkommer även i år; antalet sökande till sommarvikariaten är för få. Störst är bristen på sjuksköterskor på Ryhov, tror Lise-Lotte Lagerqvist, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Jönköping:
– Framför allt på kvinnokliniken och IVA.
Hur många sjuksköterskor som fattas är svårt att säga; man räknar antalet pass som är bemannade. Från början saknades bemanning på runt 130 pass på kvinnokliniken inför sommaren, men nu är bara ett tiotal pass tomma. Men lösningen på problemet blir att den ordinarie personalen får jobba mer.
Sjuksköterskorna på de berörda avdelningarna blir erbjudna att flytta sin semester till hösten, för 7000 kronor i ersättning per vecka.
Men att flytta semestern är det få som vill.
– Det är ju rena nödlösningar. Det är egentligen bara att flytta problemet för då har man en höst som blir ännu besvärligare, då är det ännu svårare att få tag på vikarier, säger Ingemar Wänebring, Vårdförbundets huvudskyddsombud på länssjukhuset Ryhov, som menar att det är svårare att få sin semester beviljad på hösten.
– Vi är inte heller betjänta av personal som mår dåligt av detta. Det är ju ändå under sommaren som man ska ha semester och det är kanske de som mest behöver semestern som lockas av erbjudandena. Det är ingenting som vi tycker om överhuvudtaget.
”Flyttar problemet”
Barnmorskan Gunilla Sjöberg på Ryhov bekräftar personalens ointresse av att flytta semestern.
– Det sa vi direkt, att det inte fungerar så. Det hjälper inte att ta en hel vecka om det bara är två pass per vecka som är obemannade. Det är ingen som har skjutit på sin semester för den sakens skull.
Det skrala intresset för flyttad semester tvingade landstinget till en annan lösning. Personalen erbjuds att jobba extrapass under perioder då de ändå arbetar, för kvalificerad ersättning och 1000 kronor extra per arbetspass.
Erbjudandet om extrapass föll bättre ut bland personalen och de flesta pass är nu bemannade. Men problemen verkar inte vara isolerade till kvinnokliniken och intensivvårdsavdelningen.
– Jag har precis fått höra att det saknas 40 nattpass på kirurgavdelningen, men även att det är problem med att fylla passen på infektions-, onkolog- och dialysavdelningarna, säger Ingemar Wänebring.
Vad de extra ersättningarna kommer att kosta Landstinget i Jönköpings län har personalchef Hans Dahlberg inget svar på:
– Vi har
inte den beräkningen klar nu, det får vi se sedan. Men eftersom vi
inte har fått tag på semestervikarier så har vi inte kostnaden för att behöva lära upp dem.
Måste se över bemanningen
Hans Dahlberg menar att problemet är tillgången på sjuksköterskor.
– De går inte och väntar på att få jobb. Bilden är likadan i hela landet. Vi måste fundera på om vi kan samordna mer och göra på ett annat sätt. Att gå in och ta extrapass går inte i längden.
Vårdförbundet tycker att arbetsgivaren måste se över bemanningen under resten av året.
– Ska man bemanna inför sommaren måste man ha en utökad bemanning över året, där har vi fått en del reaktioner från medlemmarna, säger Lise-Lotte Lagerqvist.
Från fackets sida menar man att trenden är att det blir svårare att få tag på semestervikarier för varje år och att Landstinget i Jönköpings län måste erbjuda tillräckligt bra villkor för att kunna konkurrera om sjuksköterskorna.
– Det handlar om att kunna rekrytera de som är nya i yrket, att lön, arbetstider och andra villkor gör att man väljer att söka sig till länet, säger Lise-Lotte Lagerqvist.
– I Jönköping har man för varje ledig tjänst gjort en prövning om man ska tillsätta den; det har gjort att man har mindre personal från start. Bemanningsproblemen får inte bli en överraskning varje sommar.
Måndag 9 juni släppte Vårdförbundet en rapport om bemanningsläget på landets sjukhus i sommar.
Hanna Eklöf