– Vi märker att barnen är piggare och kan delta i verksamheten när de har varit hemma symptomfria i två dagar. Plus att vi pedagoger är kvar i verksamheten, vi blir ju inte smittade på samma sätt. Det är egentligen ganska förnuftigt. Vi ska ju inte gå sjuka till jobbet, varför ska då barn gå sjuka till förskolan? säger Katrin Nörthen, som är förskollärare i Stockholm och sitter i Förskoleupprorets ledningsgrupp.
”För barnens bästa”
Förskoleupproret, som består av pedagoger som arbetar för bättre villkor i förskolan, vill att rekommendationerna ska vara kvar i någon form.
– Det är ju för barnets skull, för barnets bästa. Sen kan jag förstå att föräldrar tycker att det är jättejobbigt. Men jag tror att det är en vana också, säger Katrin Nörthen.
Och Förskoleupproret ser ut att ha stöd bland föräldrarna, i alla fall dem Dagens ETC pratat med. Alla tycker att de hårdare reglerna ska vara kvar i någon form, trots att flera av dem fått vara hemma och vabba betydligt mer än vanligt.
– Jag skolande in min yngsta för en månad sedan och han har redan haft tre förkylningar, säger Sara Hunt, som är mamma till två förskolebarn.
Vabbrekord under pandemin
Och hon är inte ensam i vabbande. Under förra året togs över 8,3 miljoner ersättningsdagar ut, enligt Försäkringskassan. Det är en ökning med 24 procent jämfört med året innan.
Samtidigt har många upplevt att de varit friskare än vanligt under pandemin och kopplat det till att människor har hållit sig hemma vid sjukdom. Katrin Nörthen säger att det är svårt att säga om förskolepersonalen
varit friskare. Reglerna om att stanna hemma vid minsta symptom har gällt även personalen och gjort att många varit hemma.
– Men min känsla är att vi nog har varit friskare, men att vi har varit tvungna att stanna hemma vid huvudvärk, snuva eller det där lilla, lilla halsontet som går över på ett dygn. Där kanske man behöver hitta en balans, var gränsen går. Den är svår för både oss och föräldrarna att se. Men vi ska definitivt inte backa tillbaka till det här att barn kommer sjuka till förskolan. Det måste bort, säger hon.
Det ökade vabbandet har varit en utmaning för många arbetsgivare under pandemin. Utbildningsförvaltningen i Stockholm är Sverige största förvaltning med omkring
16 000 anställda. Under pandemin har det varit svårt att ersätta personal som varit borta på grund av vab eller egen sjukdom, säger Lee Orberson, grundskoledirektör i Stockholms stad. Men det kommer snart att bli lättare, tror han.
– Möjligheterna att ersätta med vikarier är större nu än under pandemin. Vaccinations-
takten ökar hos hela befolkningen, vilket gör att skolorna är mer beredda att ta i vikarier nu, när risken för smittspridning av corona minskar, säger han.
Ännu inget beslut
Folkhälsomyndigheten har ännu inte bestämt om rekommendationerna för förskolan ska vara kvar efter den 29 september, men ett intensivt arbete pågår med frågan, skriver Kommunalarbetaren.
Lee Orberson säger att man kommer att följa Folkhälsomyndighetens råd och de råd som region Stockholm ger.
Så om Folkhälsomyndigheten tar bort råden, gör ni troligen det också?
– Vi kommer att anpassa oss efter den situation som råder men en del åtgärder kan komma att vara kvar en period. Men sen är det alltid bra att man är hemma när man har sjukdomssymptom. Så ska det vara vanligtvis också. Är man sjuk ska man vara hemma.
Har ni föräldrar till förskolebarn och elever med er där tror du?
– Det är klart att det påverkar hela samhället om man behöver vara hemma. Men vi bedriver en verksamhet som måste hållas öppen i och med att vi har skolplikt och förskolebarn har rätt till omsorg enligt lag. Då har vi också ett arbetsmiljöansvar som gör att vi måste vidta åtgärder för att kunna hålla verksamheten öppen. Det kan givetvis påverka enskilda vårdnadshavares situation, men de allra flesta har förståelse för det, tänker jag mig.
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand säger att det är en självklarhet att sjuka barn inte ska vara i förskolan och hon vill att samma förhållningssätt lever kvar även efter pandemin.
– All tydlighet i frågor som gör att förskollärares arbetsmiljö förbättras och att sjukfrånvaron minskar är väldigt välkommet. Det skulle också leda till färre konflikter mellan pedagogerna och vårdnadshavarna, en vinst för alla, inte minst för barnen, säger hon.
Förskolläraren Katrin Nörthen har själv nästan helt sluppit ta jobbiga diskussioner med föräldrar som ifrågasätter att deras barn rings hem. Men hon säger att det har varit väldigt olika på olika förskolor.
– Vissa har varit väldigt illa drabbade av vårdnadshavare som skällt ut personal på gården, eller att rektorn inte har backat upp det som sagts. Det är riktigt illa. Föräldrar ska inte skälla på budbäraren, på oss som håller ställningarna och ser till att Sverige rullar. Det måste upp på agendan, att utan förskolan så stannar Sverige. Då måste vi vara friska, säger hon.
Sara Hunt
39, föräldraledig, Lerum, med barnen Emma, 3 år, och Oliver, 2 år
– Det har varit extremt mycket vab. För mig har det gått bra, för jag har varit föräldraledig och kunnat vara hemma. Med tanke på hur reglerna sett ut är jag förvånad över hur mycket barnen har varit sjuka. Det känns som att det inte riktigt har varit samma regler för alla. Man har kommit till förskolan och mött snoriga barn i hallen. Ibland har det känts som att personalen inte är lika hårda mot alla.
– Jag tycker att vi ska fortsätta tänka på reglerna att vara hemma när vi är sjuka och att tvätta händerna noga. Barnen har varit sjuka ändå, men vi har ju i alla fall fått bort den hemska magsjukan som alla hatar.
Emelie Ågren
31, föräldraledig, Lerum, med Lucas, 1 år
– Lucas har inte börjat förskolan ännu, så jag har inte behövt vabba under pandemin. Men jag tycker att reglerna är bra. Självklart ska man vara hemma när man är sjuk. Men det får inte bli nitiskt heller. Folk skickar ju barnen till förskolan med feber och det ska man ju verkligen inte göra. Men det måste finnas en förståelse för att barn är snoriga.
– Det är bra om reglerna blir kvar även efter pandemin. Det är ju inte bra att gå till förskolan sjuk, varken för barnet, personalen eller förskolekompisarna.
Stina Spets
43, fiollärare, Gråbo, med Olof, 5 år
– Jag har inte vabbat så mycket. Jag upplever att barnen är mer friska än någonsin. För mig personligen har det gått att lösa de vabbdagar som varit. Jag har kunnat jobba lite hemifrån så det har gått bra. Sen förstår jag att det kan vara jättejobbigt för en del, om man är ensamstående till exempel.
– Jag tror inte att vi kommer att gå tillbaka till hur det var innan pandemin. Jag tycker det är bra att man är försiktig och jag tror att det sitter i, att alla blir mer noggranna med att hålla avstånd och tvätta händerna.
Elin Nilsson
34, inköpare, Ryggebol, med Valdemar, 2 år
– Vi har varit jättenoga med att följa reglerna. Att barnet ska vara symptomfritt i två dagar har gjort att det blivit mycket vabb, det blir ju en vecka vid varje förkylning. Vi har kunnat lösa det hemma. Tagit varannan dag. Det är bra för alla att barnen är hemma när de är sjuka.
– Jag tycker att reglerna är bra, men det är tråkigt när man märker att alla inte är lika noggranna med att följa reglerna som man själv. Man ser snoriga barn på förskolan och barnen är ju så nära varandra och det smittar så fort.