En pulserande klunga av tio personer på rullskridskor, fem mot fem. De åker runt en oval bana, men just nu har ingen av dem fart. Sekunderna tickar och det ser låst ut.
Blockeringar och mänskliga murar försöker hindra motståndaren med stjärnhjälm, jammern, att passera.
Plötsligt exploderar det. En spelare med stjärna på hjälmen lösgör sig. Under bråkdelen av en sekund har en lucka öppnats. Med vaggande finter, några explosiva skateskär och ett par piruetter i hög fart har jammern trixat sig förbi motståndarna och plockat ett gäng poäng.
Hög fart och tacklingar
Tempoväxlingarna, kroppskontrollen och den individuella elegansen mixas med det hårda och samtrimmade kollektivet. Det är ställningskrig, hög fart, kroppskontakt och tacklingar som kan se våldsamma ut.
– I vårt lag ger alla alltid allt även på träning. Och eftersom det är en fullkontaktsport blir det mycket fajt och starka känslor. Det händer väldigt ofta att någon blir arg. Oftast stannar det på banan och rinner av en sen. Men i vissa fall har det hängt kvar länge och då har lagkaptenen fått medla mellan de inblandade, säger Mina Dadashzadeh.
Hon är 33 år och spelare i Crime City Rollers. Men under vintern har hon pausat spelet på grund av graviditet och istället varit tränare och bench-coach.
– Det jag älskar mest med den här sporten är att man måste använda huvudet så mycket. Jag älskar att hitta och utveckla nya strategier och nya sätt. Det finns alltid något att träna på och det är så himla kul att gå på träningarna.
Till skillnad från andra lagsporter måste lagen i rollerderby i varje ögonblick ha fullt fokus på både försvar och anfall samtidigt. Det ger en unik taktisk komplexitet.
Sporten lockar storpublik i USA och får amerikanska tv-kommentatorer att analysera och bräka entusiastiskt:
”Spectacular spin there! It gets her thru on the inside line for four points. What a control she has!”
Startat av kvinnor
Rollerderby växte fram i USA och styrs därifrån. Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA) är den internationella organisation vars regler Crime City Rollers seniorverksamhet lyder under.
– Vi måste följa den amerikanska byråkratin kring allting. Vår ungdomsverksamhet går under en annan organisation (JRDA) som tillåter oss att ha med även killar i ungdomslagen och det har vi gärna. Tills nu har vår förening inte fått ha cis-män som spelare, men transmän har alltid fått vara med, berättar Mina Dadashzadeh.
Rollerderby-rörelsen startades av kvinnor och de står för mer än 85 procent av sportens föreningar i världen.
Männen skapade ett eget förbund tre år efter att den ursprungliga organisationen WFTDA hade grundats. När män utövar sporten kallas den för men’s roller derby.
– Run by women, developed by women har alltid varit en viktig del av sportens profil. Det har varit en poäng att hålla männen utanför. En viktig anledning var att skapa en trygg plats. När män har tävlat har det ofta blivit slagsmål och hätsk stämning på planen. Det är väl det man är rädd för.
Megakändisar i USA
Men nu har WFTDA:s bestämmelser ändrats.
– Tidigare när jag var ordförande i Crime City Rollers ville jag få in herrlag hos oss, men WFTDA tillät inte det. Med de nya reglerna får vi nu möjligheten att starta herrlag. Vi jobbar mycket med inkludering och vill att alla ska vara välkomna, säger Mina Dadashzadeh, och fortsätter:
– Personligen tror jag att herrverksamhet vore ett bra sätt för oss att växa och breddas. Men det är en sak som föreningen i så fall måste besluta om gemensamt.
Crime City Rollers är bland de tio-femton främsta lagen i världen. När det inte är pandemi flyger Malmölaget varje år över Atlanten och spelar rollerderbyns stora internationella mästerskap mot de bästa från Nordamerika och resten av världen.
– På turneringar i USA och andra länder får vi skriva autografer hela tiden. Vi är underground-kändisar på något knäppt sätt. Efter att ha spelat där och blivit behandlad som en megakändis kommer man hem till sitt jobb i Malmö. Där är allt är precis som vanligt, som att ingenting har hänt.
Crime City Rollers är så mycket mer än bara elitlaget som skriver autografer i USA. En stor del av medlemmarna finns i ungdoms- och breddverksamhet.
Mina Dadashzadeh:
– Många personer som kommer till vår förening har aldrig känt sig inkluderade i idrottssammanhang tidigare. De har upplevt ett utanförskap. Här hittar de gemenskap. Hos oss ska ingen behöva höra eller känna: ”Du är för dålig och får inte vara med.”