Rödgrön seger – medan Europa sveptes med i en högerextrem våg
Bild: TT (montage)
Dagens ETC
Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de stora segrarna i det svenska EU-valet. Samtidigt som SD backar för första gången sedan partiet tog sig in i riksdagen.
– Hade det här varit ett riksdagsval så hade vi sopat banan med Tidölaget, säger Vänsterpartiets toppnamn Jonas Sjöstedt.
Det preliminära valresultatet på valnatten visar att det blev en rödgrön seger i det svenska EU-valet. Vänsterpartiet får knappt elva procent och gör sitt bästa val på 20 år. Det betyder att partiet får två mandat i parlamentet, ett mandat mer än idag.
Partiets toppnamn, förre partiledaren Jonas Sjöstedt, får sällskap i Bryssel av Hanna Gedin.
– Vi har en högernationalistisk regering, men nu är det andra vindar som blåser. Människor säger att de inte vill ha den där politiken längre, säger hon till Dagens ETC.
Lind: ”Otroligt stolt”
Även Miljöpartiet går framåt. När det stod klart att partiet blir tredje största parti efter Socialdemokraterna och Moderaterna utbröt jubel på Miljöpartiets valvaka. Partiet får 13,8 procent.
– Jag känner mig otroligt stolt över den valrörelse vi har gjort, säger språkröret Amanda Lind till Dagens ETC.
Finns en efterfrågan på grön, progressiv politik.
Miljöpartiet blir större än huvudmotståndaren Sverigedemokraterna.
– Det betyder att det finns en efterfrågan på grön, progressiv politik som tar klimatet, naturen och demokratin på allvar. Det ger hopp inför kommande riksvalrörelse, säger Amanda Lind.
Partiet verkar få tre mandat och det betyder att förra språkröret och tidigare EU-parlamentarikern Isabella Lövin gör comeback i Bryssel.
– Jag sätter mig på nattåget till Bryssel och åker ner och förhandlar. Nu handlar det om hur gröna gruppen ska formera sig. Vi ska se till att hålla ytterhögern borta från inflytande. Då gäller det att ha bra politiskt hantverk, säger Isabella Lövin till Dagens ETC.
Karlsbro: ”Slutit oss samman”
Liberalerna, som legat under spärren i flera opinionsundersökningar inför valet, firade sina 4,4 procent som en seger.
– Vi har verkligen slutit oss samman kring vårt tydliga Europa-budskap.Vi har också faktiskt lyckats sätta agendan en hel del på eurofrågan i valkampanjen och vi lyckades få upp frågan om nätjättarnas makt, säger Karin Karlsbro till Dagens ETC.
Även Centerpartiet och Kristdemokraterna gör bättre val än vad siffrorna visat under våren. Centerpartiet får 7,3 procent och Kristdemokraterna 5,7 procent. Båda partierna går dock tillbaka jämfört med resultatet 2019 och KD är det enda partiet som förlorar ett mandat.
Effekt av islam-utspelet
KD:s partiledare Ebba Busch gjorde ett skarpt – och kritiserat – utspel mot islam i slutet av maj. Det kan ha bidragit till framgången, tror civilminister Erik Slottner som Dagens ETC pratar med på valvakan.
– Det kan det säkert ha gjort. Det är svårt att veta, men det där fick ju mycket utrymme.
Den hårdare tonen mot det man ser som oönskade former av islam och en stramare hållning i migrationspolitiken kan också ha skrämt bort vissa väljare, medger civilministern. Men det har ändå varit en nödvändig förnyelse av partiet, säger han.
Moderaterna går framåt och får 17,5 procent och behåller sina tre mandat.
Weimers: ”Handlade om Kalla fakta”
Den stora förloraren i valet är Sverigedemokraterna som får 13,2 procent och backar två procentenheter. Partiets toppkandidat Charlie Weimers säger till Dagens ETC att han hade hoppats på ett bättre resultat.
– Men jag konstaterar samtidigt att vi håller ställningarna. Vi hade tre mandat innan, vi har fortfarande tre mandat nu.
Om vi inte kommer ut med vår politik blir väljarna inte motiverade
Det är första gången som Sverigedemokraterna tappar sedan partiet valdes in i riksdagen 2010.
Varför tror du att det gick som det gick?
– Det här valet handlade mer om Kalla fakta än om sakpolitik. Om vi inte kommer ut med vår politik blir väljarna inte motiverade att gå och rösta, säger Charlie Weimers.
Påtaglig trend i Norden
I Sveriges nordiska grannländer ser trenden ut att vara ungefär densamma som i Sverige.
I Finland gör Vänsterpartiets systerparti Vänsterförbundet ett rekordval och får 17,3 procent – en ökning med tio procentenheter – samtidigt som Sannfinländarna backar med sex procentenheter.
I Danmark blir Socialistisk Folkeparti största parti med 17,2 procent av rösterna, större än tvåan Socialdemokraterne med 15,6 procent. Dansk Folkeparti får bara 6,4 procent.
Macrons svar kom direkt
Men i EU som helhet är trenden den motsatta. De båda ytterhögerngrupperna i parlamentet, ID och ECR – där Sverigedemokraterna sitter – går starkt framåt. ECR ersätter den gröna gruppen som fjärde största partigrupp. Även ID blir större än den gröna gruppen och får 58 platser i det nya parlamentet.
I de två stora EU-jättarna Tyskland och Frankrike gick extremhögern kraftigt framåt. I Tyskland blir Alternative für Deutschland (AfD) näst största parti efter konservativa CDU/CSU. Framför allt är det de unga som röstar på AfD. Partiet har på valnatten hittills fått 17 procent av rösterna från personer under 25 år.
I Frankrike blir Le Pens Nationell samling största parti – någonting som fick president Emmanuel Macron att kalla till snabbt nyval.
Nationell Samling-kandidaten Jordan Bardella är extremt populär. Dagens ETC var på plats i Seine Saint-Denis, ett av Frankrikes mest socialt utsatta departement, under valdagen. Här växte Jordan Bardella upp och han har använt den erfarenheten friskt under valkampanjen. Av de 20-30 invånare Dagens ETC talar med ska alla antingen rösta på Bardella eller på vänsterpartiet LFI.
– Jag röstar på honom (Bardella) för han vill inte ha krig, varken med Ryssland, Israel eller någon annan, säger förstagångsväljaren Mustafa Karim, 19.
– Jag röstar på LFI för Gaza, säger Ailya Hamza, 55.
Mittenkoalition nästa?
När de preliminära valresultaten började komma in under söndagkvällen uttalade sig flera partigrupper om hur de vill att unionen ska styras under de närmaste fem åren. Representanter från både socialdemokratiska S&D-gruppen och den gröna gruppen var tydliga med att de vill ha det de kallar en ”proeuropeisk demokratisk majoritet” som ska enas mot ytterhögern.
Även Ursula von der Leyen uttalade sig under söndagkvällen om att hon i första hand vill söka samarbete med liberala Renew-gruppen och S&D. Valresultaten för med sig ”ett stort ansvar för partierna i mitten”, sa hon.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.