Det handlar om det avslöjande som Dagens Nyheter gjorde i torsdags, om att opolitiska tjänstemän som arbetar på Regeringskansliet ska kunna premieras med högre lön om de arbetar med frågor som prioriteras i Tidö-avtalet.
Det skulle kunna innebära att opolitiska tjänstemän som inte arbetar med frågor som behandlas i Tidö-avtalet får svårare att få sina löneanspråk tillgodosedda, menar oppositionspartierna och poängterar att partipolitiseringen kan skada statsapparaten allvarligt.
– Det finns en god svensk förvaltningstradition av att skilja på politiska tjänstepersoner och opolitiska tjänstepersoner, och om den här typen av politiserade kriterier letar sig in i lönesättningen då riskerar det att skapa en misstro för hela den svenska förvaltningen och ytterst vår demokrati, säger Amanda Lind (MP), riksdagsledamot.
”Lita på staten”
Patrik Björck (S), riksdagsledamot och suppleant i konstitutionsutskottet, säger att KU-anmälan ska ses som en del av en större kontext, där Tidöpartierna velat styra högskolor och ge sig på public service och andra institutioner.
– Det är inte i svensk demokratitradition. Vi kan se likheter med auktoritära regimer i andra länder, säger han.
I det första kapitlet i regeringsformen står det att förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter i sin verksamhet ska beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.
Nu vill oppositionen att KU granskar Ulf Kristersson som högsta chef för regeringskansliet enligt detta.
Ciczie Weidby (V) lyfter frågan om tillit till staten.
– Hela vår svenska demokrati bygger ju på att vi alltid har förtroende för att statliga myndigheter och förvaltningar är oberoende och opartiska. Det är det som skiljer oss från många andra länder, till exempel ute i Europa. Jag har många vänner i Italien och de undrar ofta hur kan vi lita så mycket på staten?Jo, därför att vi vet att de som jobbar där är opartiska, säger hon till Dagens ETC.
Högre lön för klimatarbete?
Amanda Lind drar en hypotetisk parallell till vad som hänt om den förra S-MP-regeringen gjort något liknande och gett högre lön till tjänstemän som jobbade med exempelvis klimatpolitik.
– Vad hade SD och Moderaterna sagt då?
Om Ulf Kristersson inte fälls i KU, kommer ni göra samma sak då om ni bildar regering i framtiden, och höja lönerna för de som jobbar med era prioriterade frågor?
– Haha, nej, nej. Det är väldigt viktigt att säga att oavsett var i Regeringskansliet du jobbar och oavsett vilket politikområde du jobbar med så har du en väldigt viktig uppgift att fylla. Politiska prioriteringar kan aldrig vara föremål för en lönesättningsprocess. Utan det ska ses som ett retoriskt exempel där jag naturligtvis tror att Tidöpartierna skulle ha reagerat om situationen hade varit det omvända. Och det hoppas jag manar till eftertanke.