– Vi har sett att kvinnor och flickor inte får samma del av de gemensamma skattemedlen som pojkar och män när vi tittar på hur skattemedlen fördelades. Så vi vill storsatsa med en kvinnomiljard, till exempel genom att skapa fler jobb för nyanlända kvinnor, satsa på tjejers fritid som idrott, mötesplatser och fritidsgårdar, säger Anna Rantala Bonnier till Dagens ETC.
Jämnt mellan blocken
Enligt DN/Ipsos väljarbarometer, där siffrorna är framtagna i maj och juni, är det oerhört jämnt mellan den styrande rödgrönrosa majoriteten som får 45 procent, där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt intiativ ingår. Allianspartierna – Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna – väntas få knappt 43 procent.
Men båda blocken har varsitt parti som riskerar att inte
ta sig över spärren på tre procent som gäller från och med i år,
Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna.
SCB:s partisympatiundersökning om riksdagsvalet, som publicerades i maj, visar inte exakta siffror för Fi, utan den visar istället att den samlande gruppen ”övriga partier”, som FI tillhör. Den gruppen uppskattas få 4,9 procent i Stockholms kommun. Rantala Bonnier är förhoppningsfull och tror på ett starkt stöd.
– Vi har jättegoda chanser, vi har aldrig haft ett sådant här bra utgångsläge.
V avancerar
I den rödgrönrosa majoriteten är det framför allt Vänsterpartiet som sticker ut och ökar kraftigt medan Miljöpartiet istället backar. Sedan förra valet har V ökat med 4,7 procentenheter och ligger nu på 13,6 procent, vilket är det högsta stödet partiet haft på över 50 år. V fortsätter, precis som under den nuvarande mandatperioden, att prioritera bostadsfrågan inför valet och gruppledare Alexandra Mattsson Åkerström hoppas på ett fortsatt samarbete tillsammans med de rödgrönrosa.
– Vi hoppas på en fortsatt rödgrönrosa majoritet och att vi alla fyra partier får egen majoritet så att det inte blir ett alliansstyre med Sverigedemokraterna.
Socialdemokraterna som förra valet landade på 21,96 procent tappar lite och har enligt opinions-mätningarna 20 procent. Moderaterna har även de tappat från 27,16 procent i valet 2014 till 24 procent enligt opinionsundersökningarna. Det är dock en klar ökning från förra årets mätning i september på 20,7 procent.
C vill inte samstyra med SD
Stödet för Liberalerna har knappt rört sig sedan förra valet men två partier, som precis som V, har ökat markant är Sverigedemokraterna från 5,16 till 10,3 procent och Centerpartiet från 4,69 till 8,1. Jonas Naddebo, vice gruppledare för Centerpartiet, gläds åt opinionsstödet men vill inte ta ut något i förskott.
– Vi vet att opinionen är en sak och valresultat en sak så vi måste se till att vi verkligen gör en riktigt bra valspurt för att få väljarna att ta det sista steget och välja oss, säger han.
Precis som konkurrenterna Fi och V satsar C på integrationen och att lösa bostadsbristen. Även stadsmiljön hör till ett av partiets fokusområden i valrörelsen. C går till val tillsammans med alliansen, som inte ligger långt efter den rödgrönrosa majoriteten enligt opinionssiffrorna, men om det räcker väntas att se. Ett möjligt samarbete med SD är något C inte ser som ett alternativ.
– Vi ser inget samarbete med SD. Det är för oss helt uteslutet att samarbeta med SD, men vi går till val tillsammans med Alliansen för vi vet att Stockholm behöver ett nytt ledarskap., säger Jonas Naddebo.