BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Polisens nationella kommenderingschef för valet har pekat på risken för extremistgruppers försök att påverka folk inför valet, säger Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet. Det handlar om både vänster- och högerextremister, och här i Göteborg har vi ju en aktiv nazistisk terrorcell så visst känner vi en viss oro inför vad som kan komma att hända.
Han nämner också att det finns områden med parallella maktstrukturer, där risken finns att människor under påtryckning röstar på ett visst sätt.
– Det är viktigt att tydliggöra att det här är ett individuellt val, och vi som politiker vill göra vad vi kan så att ingen känner att man inte fått göra sin egen röst hörd, säger han.
De rödgrönas yrkande handlar därför om att ge stadsledningskontoret i uppdrag att göra en riskanalys, och komma med förslag på åtgärder för att förebygga otillåten valpåverkan. Man vill också att antalet lokaler för förtidsröstning utökas.
Daniel Bernmar vill också gärna se förbättrad information till väljarna.
– En hel del människor vet inte om att de kan rösta, säger han. Även om du inte är svensk medborgare har du rätt att rösta i kommunala val, och det är ju viktigt att den informationen når fram.
Tre områden utmärker sig
Det är framför allt tre områden i Göteborg som utmärkt sig genom att ha ett väldigt lågt valdeltagande vid de senaste årens val. Det handlar om SDN Angered, Östra Göteborg och Västra Hisingen. På sina håll låg valdeltagandet runt 50 procent.
Nu vill S, V och MP dra igång ett arbete för att försöka öka valdeltagandet inför höstens val.
– Vi avsatte medel redan i början av mandatperioden för demokratistärkande åtgärder, och de pengarna har gått till olika demokratiprojekt i områden med lågt valdeltagande, säger Daniel Bernmar.
– Nu när det är valår aktualiseras den här problematiken, och vi vill förstås se till att så många som möjligt ges möjlighet att på ett enkelt sätt rösta.
Ett önskemål som framkommit från de nämnda områdena är fler vallokaler för förtidsröstning.
– Forskning visar att just det faktum att det finns vallokaler lättillgängligt, nära hemmet, är en viktig faktor för att folk ska gå och rösta, säger Daniel Bernmar.
Fler förtidsröstar
De rödgrönas förslag på fler vallokaler handlar alltså om förtidsröstning. De vallokaler som används under själva valdagen organiseras utefter ett antal geografiskt fastställda valdistrikt, och kan därför inte ändras.
Andelen förtidsröstande ökar stadigt för varje val. Vid förra valet 2014 låg det på strax över 40 procent i Göteborg.
– Vi försöker sprida vallokalerna för förtidsröstning jämnt över stan, berättar Sofia Olsson som är biträdande kanslichef på valnämnden i Göteborg.
För förtidsröstning används framför allt bibliotek, men även medborgarkontor. Vid förra valet fanns en stor lokal för förtidsröstning i Nordstan. Den kommer att se något annorlunda ut i höst.
– På grund av att vi vill utöka säkerheten och minska risken för påverkan kommer vi att flytta in i lokaler med fasta väggar, säger Sofia Olsson.
Möjlighet att stänga
Tidigare användes en uppbyggd ”lokal” mitt i handelsstråket Nordstan.
– Det är mycket folk som rör sig där, och vi vill av säkerhetsskäl ha möjlighet att stänga dörrarna om något skulle hända, säger hon.
Vad gäller otillåten valpåverkan är det inte något Sofia Olsson säger sig ha upplevt under de år hon jobbat med val. Men hon menar att det är något man måste vara observant på, kanske på ett annat sätt nu än tidigare.
– Nu tänker vi oss att det kanske kan handla om att plantera ”fake news” i sociala medier, kanske sprids ett rykte om att en vallokal har stängt för att folk inte ska bry sig om att gå och rösta, säger hon.
Hon poängterar att det inte är något man kan veta i förväg, men ett arbete pågår med att förbereda sig inför eventuella scenarier.
– Det är en ny situation helt enkelt, säger hon.