Men koalitionen mellan S, V och MP, som styr trots att de inte har en majoritet, vill nu att tjänstemännen ska utreda möjligheten att stoppa vinstdrivande aktörer från att ta sig in på marknaden. I stället vill de att bara idéburna, icke-vinstdrivande och sociala företag ska kunna delta i upphandlingarna.
– Vi uppfattar att lagstiftningen har en gråzon när det kommer till hur man utformar LOV. Det kan finnas öppningar för att rikta systemet mot de här delarna av marknaden, som vi tycker är mer tilltalande än de andra delarna, säger Marina Johansson, kommunalråd för S.
Ni har ju under lång tid argumenterat emot införandet av LOV i kommunen. Skulle ert ändringsyrkande, om det går igenom, göra er positiva till införandet?
– Absolut! Valfrihet i sig är det inget fel på. Det är sättet som LOV-lagstiftningen är utformad på som är problemet. Det gör att kommunen inte kan påverka vilka som etablerar sig på marknaden. Men på det här sättet skulle vi vara säkra på att pengarna inte går till vinster i första hand utan att det återinvesteras i verksamheten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Förekommer fusk”
Marina Johansson menar att andra kommuner som valt att införa LOV haft stora problem.
– Alla privata aktörer agerar inte på ett dåligt sätt. Men vi vet att det förekommer fusk och i flera fall har vi sett grova exempel på hur det går till i jakten på vinster, säger hon.
Alliansen har varit drivande i att få Göteborg att införa LOV i hemtjänsten. De har lyckats få igenom beslutet eftersom den styrande koalitionen saknar egen majoritet i kommunfullmäktige och eftersom alliansen lyckats få med sig SD och Vägvalet i frågan. Jonas Ransgård anklagar nu de rödgröna för att försöka obstruera införandet av LOV i hemtjänsten.
– Jag skulle bedöma deras förslag som olämpligt, osannolikt och antagligen olagligt.
Jonas Ransgård menar att när frågan om LOV för första gången kom upp i kommunen utredde de rödgröna, via Sociala resursnämnden, just möjligheten att enbart tillåta non-profitföretag i välfärden.
– Då kom resursnämnden med beskedet att en sån begränsning inte går att göra enligt lagen. Så den utredningen är redan gjord. Därför uppfattar jag det här som ett skott i luften.
”Utreda ordentligt”
Marina Johansson menar att den utredning som regeringen beställt om vinster i välfärden, populärt hänvisad till som Reepalu-utredningen, satt frågan i ett nytt ljus, vilket motiverar en ny utredning i frågan.
– Det handlar inte om att obstruera utan om att det är en viktigt fråga för de äldre och för personalen. Och det kan bli stor skillnad beroende på vilka företag som kommer in. Vi vill utreda det här ordentligt innan vi sjösätter ett så här stort projekt så vi är säkra på att vi har tittat på allt det juridiska runt omkring.
Jonas Ransgård menar vidare att de rödgrönas förslag blir ett stort avsteg från en av de bärande principerna i LOV – att brukarna ska få välja själva.
– I stället väljer vi åt dem genom att sätta krav om andra saker än kvalitet, så som vem som är utförare.
Jonas Ransgård tycker att de rödgröna har dragit frågan i långbänk allt för länge. Han menar att det är osannolikt att deras nya förslag kommer gå igenom utan att det bara handlar om att fördröja införandet med ytterligare en utredning.
”Försena införandet”
– De har ägnat två år åt att stoppa LOV, och nu kommer de med det här förslaget. Det är uppenbart att det inte handlar om sakfrågan utan om att försena införandet. Annars hade de kommit med det här förslaget för länge sen.
Men Marina Johansson är optimistisk över att kunna få igenom frågan. Efter att kommunstyrelsen sagt sitt under dagen ska frågan behandlas i kommunfullmäktige. Där krävs det stöd av en tredjedel av ledamöterna för att kunna återremittera frågan. Efter återremiss behövs dock stöd från en majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige, vilket skulle kräva att SD eller Vägvalet bytte sida.
Utöver att begränsa vilka företagsformer som tillåts driva hemtjänst föreslår också de rödgröna ett krav på att utförarna ska ha kollektivavtal, att de ska erbjuda avtalsförsäkringar och att ingen anställd ska tvingas arbeta delade turer skrivs in i upphandlingarna.