– Vi har gått väldigt starkt framåt i Malmö och gjort en väldigt bra valrörelse. Men det känns också oroligt. Som det ser ut nu har alliansen och SD 31 mandat och V, MP och S har 30, men allt är osäkert innan sluträkningen i veckan. Vi kan få 31 och då är det klart, säger Hannah Thomé (V), oppositionskommunalråd i Malmö.
Fi i Stockholm hängde kvar
I Stockholm backade Moderaterna kraftigt samtidigt som SD fick position som vågmästare och det rödgrönrosa styret förlorade sin majoritet. De är dock fortfarande största block, delvis tack vare att Fi klarade att hänga kvar i fullmäktige med 3,3 procent av rösterna.
– Vi vill se ett fortsatt rödgrönt rosa styre. Vi får se hur allting blir men det är vår målsättning, säger Anna Rantala Bonnier (Fi), ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm.
Frågan är om det blir verklighet. Miljöpartiet har enligt finansborgarrådet Karin Wannborg (S) varit i samtal med allianspartierna. Skulle de byta block får de borgerliga egen majoritet i stadshuset. Wannborgs eget förstaval är fortsatt rödgröntrosa styre även om hon öppnat för samtal mellan blocken.
– Jag kommer att göra allt för att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande, säger hon till DN.
I Malmö var V med och styrde till 2015 då det rödgröna samarbetet sprack. S och MP kunde behålla makten med ett mandats övervikt mot alliansen och SD. Nu är läget annorlunda. Alliansen har växt tack vare att Centerpartiet kommit in i fullmäktige för första gången på 20 år. M har öppnat för samarbete med SD som växte kraftigt i årets val, men det säger M och L blankt nej till. Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) öppnar i sin tur för blocköverskridande samarbete.
– Min hand är utsträckt över blockgränsen, det har den varit i hela valrörelsen. Det har varit mitt budskap och det kvarstår, säger hon till Sydsvenskan.
Stor röra i Göteborg
I Göteborg är röran närmast total. Miljöpartiet tappar kraftigt samtidigt som Moderaterna gör ett katastrofval och backar från 22,3 procent till 14,5 procent. Precis som i Stockholm och Malmö går Vänsterpartiet kraftigt framåt. Partiet ökar och får 12,5 procent av rösterna, mot 9,4 procent förra valet, men Daniel Bernmar, kommunalråd för V i Göteborg, har blandade känslor.
– Det är ganska svårt att smälta, jag är glad men samtidigt bitter. Vi har visat att det med tydlig vänsterpolitik går att utveckla en kommun, och att det får oss som parti att växa, men samtidigt tappar våra samarbetspartners jättemycket, säger han.
De senaste fyra åren har Göteborg styrts av Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ (som dock hoppade av samarbetet för drygt ett år sedan). Nu tappar de sammanlagt fyra mandat i kommunfullmäktige, och därmed är allianspartierna tillsammans med det nystartade Demokraterna större. Daniel Bernmar tror att chanserna för ett fortsatt rödgröntrosa styre är små.
– Demokraterna är ett borgerligt parti, det betyder att det i praktiken finns en ganska stor borgerlig majoritet. Jag är jätteorolig över att många av de saker vi har genomfört under den här mandatperioden rullas tillbaka, säger han.