Rebecka Eriksson kommer från en ort i Hälsingland där alla de 5 000 invånarna på ett eller annat sätt är knutna till bruket. Att dottern till en skiftesarbetare skulle starta eget företag var en tanke som var så omöjligt att den aldrig dök upp. Att samma dotter dessutom skulle satsa på en akademisk utbildning var lika omöjligt den.
– När jag började prata om att utbilda mig så tänkte min pappa bara på studieskulden jag skulle få, berättar hon.
Rebecka Eriksson utbildade sig till biolog vid universitetet i Göteborg. Hon, som var uppvuxen med tältsemestrar i Norden, hade ett sug efter att få utforska fler delar av världen. Kombinationen av reslust och ett brinnande intresse för hållbarhetsfrågor förde henne efter examen till ett arbete i Kingston på Jamaica, där hon arbetade med att implementera FN:s miljöprogram.
Skyddar leguaner och fladdermöss
Rebecka Eriksson arbetade med att försöka skydda utrotningshotade arter av leguaner och fladdermöss, men insåg att för många av dem hon såg omkring sig var kampen för den egna överlevnaden så hård att tankar på hållbarhet och utrotningshotade djur stod långt ner på listan över viktiga saker i livet.
– Jag förstod också att för att de organismer som jag kände så starkt för skulle överleva så krävdes det att vi människor skärper oss, säger hon.
Rebecka Eriksson återvände till Sverige där arbetet med tiden förde henne till Malmö och en tjänst på kommunens miljökontor. Hon var uttagen för chefsträning när hennes missnöje med hur arbetsplatsen fungerade fick henne att säga upp sig. Insikten om att beteendeförändringar hos människor krävs för att ett hållbart samhälle ska bli möjligt hade redan lett henne in mot att arbeta mer med kommunikation.
Rebecka Eriksson startade företaget Briza Maxima AB tillsammans med Luisa Carbonelli, som hon mött i ett feministiskt nätverk. Det hon gång på gång slås av är hur illa vårt samhälle är rustat för egenföretagare av hennes sort.
– Vi är ett tjänsteföretag som arbetar med att skapa event. Allt talar för att det är i den riktningen samhället borde gå, att vi köper och säljer tjänster i stället för varor. Men alla lagar och regler kring företagande är skapta för företag som handlar med varor, säger hon.
Rebecka Erikssons lista över de svårigheter hon och hennes partner möts av är lång. På den finns allt från momsen som är avdragsgill för den som köper in mycket varor till affärsluncherna som bara är avdragsgilla för den företagare som har råd att bjuda sina kunder på lunch.
– Alla system kring företagande är uppbyggda för att passa storföretag som Volvo och LKAB. Detta trots att 95 procent av landets företag är småföretag som vårt, säger hon.
Är ”lierade med fienden”
Enligt Rebecka Eriksson har de borgerliga partierna inte intresserat sig för att skapa bättre förutsättningar för dem som vill starta företag men som saknar familjeförmögenhet. Inte heller den rödgröna sidan är villig att satsa på småföretagandet och här spelar ideologiskt grundade fördomar in.
– Enligt många inom vänstern är jag och min kollega lierade med fienden för att vi har en anställd i vårt företag. De blundar då både för att vår anställda är nöjd med situationen och att vi i alla detaljer har försökt skapa en arbetsmiljö som på speglar våra värderingar.
För Rebecka Eriksson är små tjänsteföretag tvärtom den rätta vägen till både jämställdhet och hållbarhet.
– Vårt mål med företaget är inte att tjäna en massa pengar. Vi vill kunna ta ut en rimlig lön samtidigt som vi arbetar med det vi tror på under villkor som vi själva ställer. Vill vi ha ett hållbart samhälle så är det fler företagare av vår sort som behövs, inte färre som många inom vänsterrörelsen anser, säger hon.