Nästa år öppnar Röda Korset ett behandlingscenter för krigs- och tortyrskadade i Göteborg. Det blir organisationens femte mottagning av samma slag i Sverige och målet är att ta emot 200 patienter om året.
Mottagningen ska i första hand arbeta med traumabehandling och personalen består av psykologer och sjukgymnaster. Specialistpsykiatrin och primärvårdens kris- och traumaenhet i Göteborg avlastas därmed, men man kommer också att ta emot asylsökande och papperslösa som idag inte har en självklar vårdgivare att vända sig till.
Merparten av besökarna har en mycket komplex form av posttraumatisk stress, berättar Eva Hall, chef för vårdenheten på Röda Korset.
– När man pratar om trauma handlar det normalt om att en person varit med om en händelse, med det här är människor som har utsatts för väldigt många trauman under väldigt lång tid. De kan ha varit torterade i flera år, suttit i fängelse, varit med om kriget, flykten, asyltiden. Alla de komponenterna bygger på traumatiska upplevelser, säger hon.
– Många har också utsatts för sitt trauma av staten eller samhället. Det gör att de har tappat förtroendet för omgivningen på ett väldigt radialt sätt som det gäller att bygga upp.
Inleder partnerskap
Det var i förra veckan som hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götaland beslutade om att inleda ett partnerskap med Röda korset. Planen är att verksamheten ska komma igång den 1 maj nästa år och Röda korset letar just nu lokaler för behandlingscentret.
Liknande mottagningar finns redan på flera håll i landet. Röda Korset har sedan 30 år tillbaka fyra center för krigs- och tortyrskadade i Skövde, Uppsala, Malmö och Skellefteå. I Stockholm finns också en stiftelse med motsvarande verksamhet som är ansluten till organisationen. Mottagningarna tar varje år emot omkring 1400 personer och erfarenheterna är enligt Eva Hall positiva.
– Många av dem som kommer till oss blir inte friska i den bemärkelsen att de inte blir av med de upplevelserna de varit med om. Men däremot kan man hitta metoder för att förhålla sig till det som hänt och gå vidare och få ett bättre liv. Det handlar om att bygga grundpelare av stabilitet och förtroende. Erfarenheten är att folk mår bättre och kan fungera i samhället och det är det som är målet, säger Eva Hall.