30-årsjubileum som band
Efterföljande helg kommer Borlängerockarna Sator i egen hög person till Västerås, och även denna spelning går i jubileets tecken:
– Ja, det har gått 30 år sedan vi bytte namn från ”Sator Codex” till bara ”Sator”. Egentligen började vi redan 1981, men vi räknar det här som vårt 30-årsjubileum, säger gitarristen och sångaren Chips Kiesbye, 54, på telefon när ETC Västerås ringer upp.
– Vi kommer att köra låtar från hela vår historia. Förutom ”Oh mama” (en cover på Lili & Susies låt som Sator fick en hit med 1988). Vi har sagt att enda gången vi skulle köra den igen är om de gästar oss på scenen, och det kommer inte att hända i Västerås (skratt)!
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sator var ett av Sveriges största rockband i början av 90-talet, i och med albumsläpp som ”Stock rocker nuts” 1990 och ”Headquake” 1992 samt radiohits som ”I wanna go home”. Men kring sekelskiftet tog man beslutet att dra i bromsen:
– Alla i bandet fick barn i samma veva, och vi kände att vi inte ville missa våra barns uppväxt. Så under tio års tid gjorde vi bara någon enstaka spelning här och där, men vi lade aldrig ner helt och hållet, berättar Chips.
Vägskäl eller fullt ut
2008 stod bandet inför ett slags vägskäl: skulle man fortsätta i det låga tempot, eller satsa fullt ut en gång till?
Ett möte just här i Västerås blev vändpunkten:
– Vi bestämde oss för att ta ett bandmöte. Men vissa bor i Eskilstuna, andra i Göteborg, jag bor i Stockholm och vårt management ligger i Örebro. Så vi tittade på en karta och kom fram till att Västerås låg närmast allihop, säger Chips Kiesbye med ett skratt.
– Så vi tog tåget, träffades på ett kafé på Västerås centralstation och snackade i två timmar. Vi ställde oss frågan: Ska Sator vara ett hobbyband i framtiden, eller ska det vara på riktigt? fortsätter han.
Svaret vet ni redan: bandet turnerar som aldrig förr och gjorde bland annat en hyllad spelning på Sweden Rock-festivalen i somras. Men musiklandskapet hann förändras en hel del under Sators föräldraledighet, och den första tiden efter det långa uppehållet var utmanande:
– Ja, det var som att starta om på nytt igen med att åka runt och turnera. Vi kände det som att vi flög under radarn, som att vi var långt ner på stegen när vi började klättra. Tre år senare spelade vi in en skiva, och då kändes det självklart att den också skulle heta ”Under the radar”, säger Chips.
Tre årtionden har alltså gått sedan några Borlängekillar bestämde sig för att spela under namnet Sator. Då hade de inte kunnat drömma om att de skulle fortsätta spela år 2017 – eller?
– Nej, så länge trodde vi väl inte ens att vi skulle fortsätta leva, säger Chips och skrattar till.
Sedan funderar han ett tag:
– Fast å andra sidan … vi var helt övertygade om att vi skulle lyckas. Så vi måste ju ändå ha trott att vi skulle kunna leva på bandet under lång tid.
När bandet intar Bankirens scen den 8 september är det den allra första i en rad särskilda spelningar som de kallar ”30 years of being Sator”:
– Ja, och det är passande att vi börjar turnén i just Västerås, säger Chips Kiesbye.
– Det var ju här vi fick en nystart.