Robotarna, som har kostat 300 000 kronor vardera i inköp, finns nu på de två skolor i kommunen som vara stora nog för att motivera inköpen. Robotarna tvättar golven med vatten och suger sedan upp smutsvattnet med tillhörande skräp.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Större bitar papper klarar de inte av, utan det får personalen fortfarande ta hand om, säger Pia Radil.
Miljövänligare våttorkning
De ytor som robotarna tar hand om våttorkas nu varje dag, istället som tidigare en gång i veckan. Tätare och mer effektiv städning gör att golven nu tvättas rena med enbart vatten, vilket har minskat användningen av kemikalier.
Ängelholms kommun lär vara först i landet med att överlåta en del av städningen på robotar. Att det skedde just där förklarar Pia Radil med att det fanns drivkrafter i form av miljötänk och ett intresse för utveckling. Till de bakomliggande faktorerna hör också att de har haft problem med att rekrytera lokalvårdare.
Det faktum att robotar hjälper till med städningen av två skolor kommer enligt Pia Radil inte att leda till några nedskärningar.
– Det blir inga uppsägningar, men på sikt kan det innebära att vi inte behöver rekrytera lika mycket ny personal, säger hon.
Färre skador i arbetet
Personalen på skolorna har varit positiv till införandet av robotar.
– I samband med införandet av dem har vi gjort andra förändringar, då arbetet läggs upp och planeras på ett nytt sätt, och mottagandet har varit positivt. Jag är dessutom övertygad om att införandet av robotarna kommer att märkas på sikt i form av färre arbetsrelaterade skador, säger Pia Radil.
Av de två skolor som nu delvis städas med hjälp av robotar är det på nybyggda högstadiet Rönneskolan som det fungerar bäst.
– Den är uppbyggd på ett annat sätt än äldre skolor med stora öppna ytor utan trösklar och andra hinder, säger Pia Randil.
Batteriladdning en nackdel
För Pia Radil, som har en bakgrund som programmerare, har inköpen av robotarna dessutom lett till ett sidouppdrag, då hon ska bidra med kunskap till ett företag som ska ta fram fler exempel på digitaliserade hjälpmedel inom städbranschen.
– Den utvecklingsdel jag ser när det gäller städrobotarna är att batterierna kan utvecklas mer. Ur miljösynpunkt är det den största nackdelen att de behöver laddas så pass ofta, säger hon.