Robert Hannah: ”Jag blev inte politiker för att bli omtyckt”
Bild: Christian Egefur (montage)
Dagens ETC
En populistisk bråkstake som glidit allt mer högerut i takt med SD:s maktövertagande. Eller en förortsunge med flyktingföräldrar, som vågar säga det svenskar inte törs?
– Jag har blivit rasistförklarad när jag drivit frågan om att vräka gängkriminellas familjer. Det har sagts att jag är dum i huvudet! Men det är arbetarklassen i de utsatta områdena som hamnar i kläm, säger Robert Hannah, Liberalernas topp i Göteborg.
Han är artig och ser ut som svenska liberaler gärna gör. Välklippt, välkammad och välklädd på ett lagom vis med stuk som en elevrådsordförande. Samtidigt är Robert Hannah på Twitter en lika ivrigt påhejad som utskälld aggressiv vevare. Slagskämpen skräder aldrig orden och går ständigt till hård attack mot sina politiska fiender. En kontroversiell frontfigur och en mer städad version av Moderaternas digitala kamphund Hanif Bali. Själv har Robert Hannah en krass syn på sin roll som sociala medier-gladiator och riksdagspolitiker:
– I riksdagen har jag inget behov av att ta en politisk diskussion. Jag är där för att presentera mitt partis politik. På Twitter blir det en annorlunda och mer riktat till allmänheten, med 240 tecken. Det tråkiga är att tidningar bara är intresserade av att skriva om politiker om vi twittrar någonting elakt mot ett annat parti. Så var det under hela valrörelsen.
Så Robert Hannah spelar spelet. I skrivande stund har han riktat avgångskrav mot Tobias Baudin, kritiserat Magdalena Andersson för att inte ta sitt ansvar i Botkyrkaskandalen och Morgan Johansson för att ha ”spridit dynga”. Alla nyss nämnda är socialdemokrater.
Tycker nya C-ledaren är woke
Innan Muharrem Demirok ens hunnit bli vald till ny centerordförande kallades han woke av Robert Hannah. Eftersom han är både muslim och medlem i Svenska kyrkan. Woke är ett ord importerat från USA och som på senare år ersatt brunhögerns hatterm pk – politisk korrekt – för allt de ser som vänster och godhetssignalerande.
När Robert Hannah säger det om Demirok är det inte en komplimang.
Vad fyller du för mening i woke?
– Identitetspolitik. Olika lagar och regler baserat på vem personen är. Eller att olika personer får uttrycka sig baserat på vem man är. Jag har fullständig koll på diskriminering och rasism. Men för mig blir woke att man också backar från att agera. Det är som när jag växte upp och en etniskt svensk lärare inte ansåg sig ha rätt att säga till en pojke med assyrisk bakgrund bara för att det är en annan kultur. För mig är det så begreppet utvecklats de senaste tio åren.
Extremhögern använder det mot antirasister, eller personer som jobbar för hbtq-rättigheter.
– Ja. Och då kan man också tolka det som att okej, men om de använder woke för personer som är antirasister, eller…
Liberalen tvekar på orden.
– Eller, i grunden tycker jag att liberala rörelser i Sverige misslyckats med att markera sin position i den politiska kampen. Så använder jag woke.
Vill ha slöjförbud i skolan
Robert Hannah är en av landets mest namnkunniga liberala riksdagsledamöter och förstanamn på Göteborgslistan. Han för ofta fram starka åsikter också när de inte stämmer med partiprogrammet. Nyligen förespråkade han ett statligt slöjförbud i skolan och tycker att flickors rättigheter ställs mot en rädsla hos politiker att rasiststämplas.
Förbudsönskan finns redan hos M, KD och SD. Hans kritiker pekar på att han ofta delar frågor med just SD. Även om han gick i strid med SD över deras kulturkrigande mot dragqueens som läser sagor.
Det var hedersfrågorna som avgjorde hans val att gå med i Liberalerna. Helst hade han sett en mer fransk och djärv liberalism, med tydliga ställningstaganden för ett fritt samhälle.
– I Sverige krokar Sverigedemokraterna och delar av vänstern i och möts i politiska diskussioner. Medan de liberala rörelserna på något sätt är akademiker, seminariemänniskor som är inte är vana att ta strid.
Saknar social bostadspolitik
Vi har stämt träff på Frölunda torg, som när det invigdes 1966 av Olof Palme var Nordens största köpcentrum. Det är 75 000 kvadratmeter som inga nykomlingar kan hitta i. Robert Hannah väljer ett kafé med fönster åt väster. Han nickar upp mot röda huslängor på gator med ädelstensnamn. Precis där växte han upp i sin kristna assyriska familj: i Tynnered, en stadsdel med omkring 30 000 invånare.
Bostadsvalet kom sig av den stora assyriska föreningen som fanns där och som Robert Hannahs pappa blev ordförande i.
– Nästan vartenda kafé som finns i det här huset ägs förmodligen av en assyrisk familj. Restaurangerna också. Det är väl mindre idag än tidigare, men det här området präglas av det. Det var lika många med svensk bakgrund som med assyrisk bakgrund i min klass.
Tynnered låg under flera år på polisens lista över särskilt utsatta områden. Men under 2021 klassades det om till den mindre graverande risknivån. Närheten till havet innebär närhet också till överklassområden. Bara ett par kilometer sydväst ligger Askim och Hovås där man kan köpa villor för kring 20 miljoner kronor styck.
– Vi har inte haft en fungerande social bostadspolitik. Om 70 procent av all skolsegregation består av bostadssegregation och nyanlända familjer tvingas flytta runt med svarta kontrakt i utsatta områden – ja, då får vi det här resultatet.
Hur ser du på att bygga hyresrätter i Askim?
– Jag tycker att Askim är vackert som det är. Alla områden är inte passande för olika typer av husbestånd. Men folk tänker inte utanför boxen. Bygg hyresradhus, då?
Pratar assyriska med barnen
När vi ses har han nyss argumenterat för att föreningsbidrag inte får läcka till islamistiska organisationer, och för en kulturkanon med läslistor. Det är svårt att inte dra paralleller mellan Robert Hannahs intresseområden och SD:s. Som slöjförbud i skolan.
Det här är frågor som också SD engagerar sig i.
– Ja absolut. Men av helt andra skäl.
Robert Hannah lägger ut texten om fusk med föreningsbidrag i utsatta områden, och att han vill ha ett starkt traditionellt civilsamhälle. Av rätt sort.
– Man kan välja att tolka det som att jag står politiskt nära SD, eller så kan man välja att tolka det som att jag tar i frågor som andra inte känner igen sig i.
Alla är emot fusk. Men du riktar specifikt in dig mot islamistiska föreningar.
– Absolut. Men om det då är mycket fusk så att det går pengar till islamistiska organisationer? De som fuskar är en minoritet och jag är emot alla minoriteter som vill förstöra det som jag tycker är fantastiskt med Sverige. Majoriteten av den muslimska befolkningen är som svenskar i övrigt, kollar på ”Let’s dance” och käkar tacos.
Grunden till hans engagemang är att utsatta områden ska bli lika säkra och trygga som andra. Vägen dit menar han kantas av att svenskar är fega i debatter. Kanske rent av inte förstår skillnaden på muslim och islamist.
Hur ställer du dig till Sverigedemokraterna?
– Det här är roligt, du är den första som ställer frågan på ett öppet sätt. Precis som jag tycker att vänstern har fel så tycker jag att SD har fel. Varenda unge som växer upp i det här landet ska ha rätt att få ta del av sin kultur. Svenskan är vårt gemensamma språk, om du ska lyckas i det här landet måste du kunna prata det. Men jag pratar bara assyriska med mina egna barn och det är en självklarhet för mig. Jag tror på integration, inte assimilation.
Tufft växa upp som gay
När vi efter fotosession kikar efter någonstans att sitta synar Robert Hannah farbröderna på de omgivande bänkarna. Och väljer en bänk en bit bort. Han orkar inte ha assyriska äldre män som skeptiska åhörare. Även om han också kan mötas av uppmuntran – ”vi har en riksdagsman”.
– Det är svårt att växa upp som homosexuell grabb i en sådan här miljö med extrem machokultur, med extrem homofobi. Det som jag lärde mig i skolan stämde inte med det som jag fick lära mig i stadsdelen.
Robert Hannah målar upp bilden av ett intolerant 90-tal i Göteborg.
– Visst fanns det fickor av acceptans även i den här bögknackarstaden. Men homosexualitet var liksom inte accepterat där jag växte upp. Och det som var acceptabelt här var annorlunda än i andra delar av staden.
Han poängterar att samhället har förändrats till det bättre. Men klyftan i åsikter mellan äldre och yngre är stor. Han har tidigare agerat mot så kallade omvändelseförsök av hbtq-personer i kristna församlingar. Robert Hannah konstaterar att han inte är ”supervälkommen” i ett flertal kristna kyrkor.
– Jag gillar att utmana, jag gillar att vara där politiken inte är än. Och den första grupp jag utmanade var min egen grupp. Det jag gjorde var egentligen att jag ställde frågor om kvinnors sexualitet, frågor om hbtq-personer – och det gick från att vara tabubelagt till ett samtalsämne.
”Liberala partierna har abdikerat”
Robert Hannah bor inte längre i Tynnered utan med man och barn i Stockholm, samt i en lägenhet nära Göteborgs centralstation. Familjen följer med mellan städerna.
– När familj, släkt och vänner kan hjälpa till så har jag dem här nere. Jag har gått igenom mycket för att ens kunna skaffa barn, jag vill ha dem måndag till söndag och de är med mig överallt.
Han och hans man har fått barn med hjälp av surrogatmoderskap. Ännu en het fråga han debatterat, men den positiva inställningen delas här av hans parti Liberalerna.
Du har flyktingföräldrar, är uppvuxen i en förort och öppet homosexuell. Det är många röda flaggor för SD. Känner du dig aldrig angripen?
– Nej, faktiskt inte. Jag känner mig inte angripen av Vänsterpartiet eller något annat parti heller. Jag vet vilket samhälle jag vill bygga upp och jag vet varför jag vill det. Det är mitt uppdrag. De liberala partierna har abdikerat. Vill vi vara vid fronten för den politiska debatten, eller inte?
Och liberaler står med ett vågmästarval mellan socialistiskt eller sverigedemokratiskt inflytande.
– Ett liberalt samhälle behövs mer än någonsin. Där man ser individen istället för grupper och tillhörigheter. Men jag ser ju att på båda sidorna det politiska spektrat så delar man upp efter grupper. Ta bara Miljöpartiets önskan att registrera etnicitet för att komma åt diskriminering. Eller Sverigedemokraternas fixering vid etnisk profilering.
Jämställer du dem?
– Nej, de är olika. Jag håller inte med SD när och på vilket sätt man är svensk. Jag kan vara svensk och bög, svensk och assyrier, svensk och allt annat. Jag är väldigt mycket av en världsmedborgare.
MP är inte ute efter att exkludera. Det är en stor skillnad.
– Det är en jättestor skillnad men inte om man tittar på resultatet.
Gillar inte S – men Soffan
Robert Hannah byter snabbt spår i snacket om dem han kallar ”vänstern”, från MP till S.
– Om alla sossar var som Soffan eller Boel Godner, så hade det varit ett mycket svårare partival för mig idag.
Rikskända Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson var kommunstyrelsens ordförande i Göteborg 2016 till 2018 och profilerade sig mot hedersförtryck. Boel Godner är S-toppen i Södertälje som vill se hårda tag mot kriminella, och avskaffa lagen som gör att flyktingar kan bosätta sig var de vill.
Upprört gestikulerande tar Robert Hannah upp fall där hyresbolag inte kunnat vräka familjer med gängkriminella ungdomar.
– Domstolen säger att det inte går att säga upp familjen trots att grabbarna har ställt till ett helvete för hela området. När jag drivit frågan har jag blivit rasistförklarad. Det har sagts att jag är dum i huvudet! Men det är arbetarklassen i de här områdena som hamnar i kläm, säger han, och nämner egna släktingar som drabbats av gängkriminaliteten.
– I grunden handlar det om att jag tycker att Tynnered ska vara lika tryggt som alla andra områden. Det är arbetarklassen som bor här och det fattar Boel Godner. Det är att förstå att ett samhälle behöver ordning och reda. Där tycker jag att vänstern har svikit.
Och när du säger vänstern så räknar du in S?
– Absolut. Morgan Johansson har delat tweets där jag blir kallad för alla möjliga hemska saker i det sammanhanget. Och sedan tar det två år så går Mikael Damberg ut och säger samma sak? Saker om att förstå det svenska språkets för att lyckas.
”Det blev ramaskri”
Ett av de mer uppmärksammade förslagen som Robert Hannah stått bakom gäller det om språktest av tvååringar, 2022. Han menar att det fultolkats, och att ”alla överklassungar får språkscreening eftersom de tas till barnavårdscentralen av sina föräldrar”.
– Det blev ramaskri. Och att det blev det var för mig helt koko eftersom alla barn erbjuds språkscreening. Detta var ett förslag om obligatorisk test för dem som inte går i förskolan. Och det är typ nallar – det är inget test. ”Här är nallen, vilken färg är den?” säger han och viftar med en imaginär nalle.
Han tycker att föräldrarna ska tala sitt hemspråk med barnen och låta förskolan lära dem svenska.
– Men idag skickar de in människor som inte ens kan beställa kaffe som lärare i de utsatta områdena, säger han och nickar mot den sprakande espressomaskinen och kön till kassan.
– Jag vill att de här ungarna ska få bra svenska med sig från skolan och hemspråket hemifrån. Då blir de grundade och modiga i sig själva.
Frågan är väl vad som skulle hända om familjen inte vill detta?
– Ja, absolut. Det är en jätteintressant fråga. Men i grund och botten har förslaget ingenting med omhändertagande att göra.
Hans nya favoritfrågor gäller bostadspolitik och kvinnors rättigheter. Men det är inte kring dem han lyckas röra upp damm.
– Jag har ständigt tagit känsliga frågor. Alla åsikter jag har är väldigt rotade i svenska värderingar om tolerans och respekt. Min person och mitt sätt som politiker är väl mer osvenskt, i så fall. Nooshi Dadgostar är likadan. Vi har suttit i samma utskott i fyra år, vi tyckte olika, vi kunde säga ”fan du är helt knäpp”. Och sedan kunde vi ta en kaffe. Men i Sverige är det som att när jag säger att du tycker fel – då måste vi ha distans? Jag umgås hellre med människor som tycker annorlunda än mig själv.