– Det är bra för konsumenterna för det är tacksamt ju närmare det kommer verkliga priser. Egentligen tror jag det är bra för marknaden också. Om folk inte vågar använda sina tjänster blir det ju mindre intäkter för operatörerna, säger Mattias Grafström, vd för oberoende konsumenttjänsten Telekområdgivarna.
ETC MOBIL- KLIMATSMART MOBILABONNEMANG
20 kronor i månaden går direkt till nya solceller
Läs mer
Han tror att många drar sig för att surfa i andra EU-länder på grund av okunskap om avgifterna.
– Om man frågar folk i allmänhet skulle jag tro att många tror det är dyrare än vad det faktiskt är. På kort tid har man pressat priserna mycket och det är väldigt stor skillnad från bara sex-sju år sedan.
Max 50 öre
EU:s nya roamingavgifter innebär att operatören får ta ut maximalt 50 öre per minut utöver den lokala taxan när du ringer ett samtal i annat EU-land. Förut var maxgränsen 1,80 kronor. Vid surf var maxgränsen tidigare närmare 2 kronor extra per megabyte. Nu är även den runt 50 öre.
Många svenska mobiloperatörer erbjuder förbetalda samtals- och surfpaket vid resor utomlands. Generellt sett lönar det sig inte längre att köpa samtalspaket i EU men surfpaket kan fortfarande vara prisvärda, enligt en undersökning från Post- och telestyrelsen
– Datapakten kan vara bra om man ska surfa mycket. Däremot visade den här undersökningen att samtalspaketen var dyrare än att ringa. De lönar sig inte för en vanlig konsument, säger Mattias Grafström.
Mer långväga
De som ska resa mer långväga i sommar, som till USA eller länder i Asien, bör ha bättre koll på kostnaderna. För Teliakunder kostar det exempelvis 17 kronor i minuten att ringa inom USA. Ett inhemskt kontantkort också vara ett bättre alternativ än förbetalda samtalspaket.
– Antagligen är det betydligt mycket bättre än de paket som finns och då är det verkligen relevant att köpa ett kontaktkort som är nationellt. Framför allt ska man stänga av dataroamingen så mobilen inte själv ligger och arbetar mot data.
Förr fick Telekområdgivarna in många klagomål mot telefonbolag från kunder som kommit hem till räkningar på tusentals kronor efter att ha surfat för mycket utomlands av misstag. Det problemet har i princip försvunnit eftersom det finns en maxgräns för utlandssurf.
– Det förekommer nästan aldrig längre faktiskt, det är i så fall om en mobiltelefon blivit stulen. Nu ligger det också ett tak på en datamängd motsvarande 560 kronor vart man än är. Så det är svårt att ådra sig sådana räkningar av misstag, säger Mattias Grafström.
Maxtaxorna nedan gäller om du använder svensk mobiltelefon och ringer inom EU-landet du befinner dig i eller till svenska nummer. Din operatör får inte ta ut högre avgifter än dessa. Maxtaxorna gäller inte om du befinner dig i ett EU-land men ringer till nummer i annat EU-land (Sverige borträknat). Då kan extra avgifter tillkomma.
Exempel: Du befinner dig i Spanien och ringer till ett franskt nummer. Från och med 15 juni 2017 försvinner avgifterna helt.
Telefoni, per minut ellersms utöver nationella avgifter
Ringa: Fem cent, motsvararcirka 50 öre.
Ta emot samtal: 0.0114 cent,motsvarar cirka 1 öre.
Skicka sms: Sex cent, motsvararcirka 55 öre.
Surf, per megabyte, utöver nationella avgifter
Ladda ner data: Fem cent, motsvarar cirka 50 öre.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Tänk på det här under semestern
Se alltid till att ha pin-kod, puk-kod och IMEI-nummer nedskrivet så du kan spärra mobilen snabbt om den blir stulen.
Kontrollera med din operatör exakt vilka villkor som gäller för det land du ska resa till.
Inom EU
Förbetalt samtalspaket. Kontrollera noga villkoren din operatör erbjuder. För vanliga konsumenter blir det oftare dyrare att än att ringa från befintligt abonnemang.
Förbetalt surfpaket. Kan vara en bra idé om du surfar regelbundet utanför wifi-zoner som hotell och restauranger.
Ta emot röstmeddelanden. Inga extra avgifter alls inom EU.
Utanför EU
Förbetalt samtalspaket. Kontrollera villkoren med din operatör. Ska du ringa mycket kan ett inhemskt kontantkort löna sig.
Förbetalt surfpaket. Ett måste om du tänker surfa regelbundet utanför wifi-zoner. Stäng annars av roaming.
Ta emot röstmeddelanden. Extraavgifter varierar mellan operatörer. Stäng av röstbrevlådan om du vill vara på den säkra sidan.