Riskkapitalister tar över Thorengruppen: ”Vi gör om och gör rätt”
Efter skandalerna på Thoréngruppens skolor säljer grundaren Raja Thorén skolkoncernen.
Bild: CC BY-SA 3.0, Johan Nilsson/TT (montage)
Dagens ETC
Efter år av återkommande kritik, skolor som tvingats stänga och rapporter om katastrofala brister säljer Raja Thorén nu sin skolkoncern. Nya ägare till Thorengruppen blir två affärsmän, utan erfarenhet av skolägande.
– Det krävs mycket om de ska lyckas vända det här sjunkande skeppet, säger Marcus Larsson, skoldebattör.
Så sent som för några dagar sedan meddelade Skolinspektionen att ytterligare en Thorenskola förlorar tillstånd att bedriva utbildning. Den här gången handlar det om det naturvetenskapliga programmet på Thoren Business School i Stockholm. Men utbildningen är långt ifrån den enda som haft brister – bara det senaste året har flera tillstånd återkallats och skolor i både Solna och Malmö har stängts.
Som Dagens ETC rapporterat i en mängd artiklar har även förskolorna i Stockholmsområdet haft omfattande brister.
Sedan i vintras har det ryktats om att ägaren till Thorengruppen, Raja Thorén, velat sälja sin kritiserade koncern. Och i tisdags meddelade bolaget att en affär nu är i hamn. Affärsmännen Johan Nylén och Petter Samlin går in som nya ägare, och en helt ny styrelse har tillsatts.
– Vi måste göra om och göra rätt. Nu har vi tillsatt en helt ny styrning, med relevant och gedigen kompetens både vad gäller pedagogik, juridik men inte minst operativ ledning, säger Thorengruppens nya ordförande Fredrik Geijer i ett pressmeddelande.
”En slags riskkapitalversion”
Enligt Thorengruppen har de båda nya ägarna ”mångårig erfarenhet från att investera i och utveckla verksamheter”. Men ingen av dem tycks ha erfarenhet av skolbranschen. Johan Nylén äger bland annat investmentbolaget Pegstar och sitter i en mängd andra bolagsstyrelser, och Petter Samlin är delägare i riskkapitalbolaget Altor Equity Partners och sitter även han i flera andra styrelser.
– Det är två finansmän som har tagit över helt enkelt. Att en försäljning var på gång var väntat, men inte vad för typ av köpare det skulle bli. Nu vet vi att det blev någon slags riskkapitalversion, säger Marcus Larsson, skoldebattör som driver tankesmedjan Balans, och som följt Thorengruppen i många år.
Vad försäljningssumman blev framgår inte, men Marcus Larsson utgår från att de nya ägarna fick köpa koncernen till ett rabatterat pris. Visserligen omsätter bolaget stora pengar, och det finns ”inarbetade vinster” – bolaget har ökat i värde, istället för att ta ut vinster har Raja Thoren investerat i till exempel ett innebandylag, en jättearena i Umeå, och bildat riskkapitalbolaget Thoren tillväxt – på så sätt är det ett bolag som kan locka riskkapitalister, men samtidigt brottas de med stora utmaningar och en osäker framtid.
– Det har trots allt gått sämre och sämre ekonomiskt sett för Thoren de senaste åren, de har svårt att locka elever och de har har återkommande fått kritik av Skolinspektionen, som till och med kan dra in deras tillstånd. Det är nog inte helt lätt att värdera ett sådant bolag, säger Marcus Larsson.
Tillståndet kan dras in
Enligt pressmeddelandet är just Skolinspektionens granskning ett skäl till ägarbytet. Sedan några månader tillbaka pågår en ägar- och ledningsprövning av Thorengruppen, som skulle kunna leda till att de inte längre får bedriva skolverksamhet.
Men ägarbytet har ingen större betydelse, menar Skolinspektionen. Granskningen av bolaget kommer att fortsätta.
– Utredningen fortsätter precis som tidigare. Men vi kommer att få utvidga den efter den här förändringen, och så får vi se vad det utmynnar i, säger Joakim Blomberg, enhetschef på Skolinspektionen.
Granskningen går ut på att komma fram till om ägare och ledningen är lämpliga att driva skola eller inte. Blir slutsatsen att de inte är det, dras Thorengruppens tillstånd in.
– Vi prövar de personer som haft eller har ett väsentligt inflytande på bolaget, plus bolaget som sådant. Visar det sig att man inte är lämplig som ägare, då får man inte bedriva skolverksamhet, säger Joakim Blomberg.
Även om Skolinspektionen kommer fram till att Thorengruppen får fortsätta driva skola tror Marcus Larsson att utmaningarna blir stora för de nya ägarna.
– För att de nya ägarna ska kunna finansiera sin investering, som de lär ha tagit lån för, måste fler elever välja Thoren. För att det ska ske tror jag enda chansen är att lägga om pedagogiken och satsa på fler lärare. Idag har Thoren extremt låg lärartäthet. Men det blir svårt att göra samtidigt som de måste betala av sina lån och se till att ägarna får avkastning.
Dubbla stolar?
Förutom de två nya ägarna har också en ny styrelse tillsatts. I den finns personer med skolerfarenhet, bland annat vd:n Ester Alavi som varit utbildningsdirektör i Norrköping, men även av Sofia Henderup som är arbetar som utbildningschef i Vellinge kommun. Något som kanske inte är helt oproblematiskt, menar Markus Larsson.
– Idag finns inte Thoren i kommunen, men bara någon mil därifrån, i Malmö. Säg att de vill etablera en förskola även i Vellinge, hur ska man kunna skilja uppdragen åt då?
Men enligt Vellinge är de dubbla stolarna inga problem. I alla fall inte i dagsläget. Marcus Willman, kommunchef i Vellinge, skriver i ett mejlsvar till Dagens ETC att det skett en överläggning avseende anmäld bisyssla, och att ”konklusionen är att det inte föreligger något hinder mot bisysslan idag”.
Och om Thoren vill etablera sig i kommunen?
”Ändras omständigheterna i likhet med ett scenario som du anger, så föreligger omständigheter för en annan bedömning.”
Dagens ETC har sökt Raja Thorén som meddelar att han inte är tillgänglig för en intervju