Bara några timmar tidigare har hälso- och sjukvårdsnämnd beslutat att dra in vårdcentralens avtal med omedelbar verkan men det har patienterna inte fått någon information om.
– Jag visste inte att de skulle stänga. Jag har legat på sjukhus i sju dagar och ska precis skriva in mig här på vårdcentralen men om de stänger nu är det väl ingen idé, säger en man i 50-årsåldern som väntar på att få träffa en diabetessköterska.
Inte ens receptionisten känner till att det är vårdcentralens sista dag och efter att ha pratat med sina kollegor hälsar hon att inga chefer finns på plats för att kommentera händelsen. Sedan ber hon ETC Göteborg att lämna vårdcentralen.
– Ingen här kan uttala sig om vad som är på gång. Vi vill inte att du pratar med fler av våra patienter och det är bäst att du går nu, säger receptionisten.
Det tar ytterligare en halvtimme innan de berättar för de vårdsökande i väntrummet att vårdcentralen ska stänga. Anledningen är att hälso- och sjukvårdsnämnden upplever att deras vård inte är tillräckligt patientsäker. Bakgrunden är att bland annat Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskat vårdcentralen och hittat så allvarlig brister i bemanningen och journalföringen att patienternas säkerhet äventyras.
– Den huvudsakliga anledningen till vårt beslut är att patientsäkerheten är hotad. Om man tittar på journalgranskningarna ser det inte alls bra ut och vår bedömning är att patientsäkerheten är hotad, säger Johan Fält (M) som är ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.
”De håller inte måttet”
En person som inte är förvånad över vårdcentralens konstaterade brister är Ali Alaathary. Han har besökt vårdcentralen tidigare men skrev sig på en annan i närheten eftersom han inte tyckte att vårdcentralen höll måttet.
– Jag klagade flera gånger på att vården inte var bra men ingenting hände. Så jag bytte vårdcentral och min nya har en betydligt högre standard, säger den tidigare patienten Ali Alaathary.
Hans fru Fatima Alaathary flyttade precis till Sverige från Irak och de skrev in henne på Angered care eftersom de har arabisktalande personal. Nu väntar hon på att göra prover för att se om hon bär på några sjukdomar men kontakten med vårdcentralen har varit rörig.
– Ibland är deras laboratorium stängt under långa perioder och en gång bokade de in oss på en röd dag så vårdcentralen var stängd när vi kom. Dessutom håller de inte tiderna utan man kan få vänta en timme trots att man har en bokad tid, säger Ali Alaathary.
Vårdcentralen har även en barnavårdscentral och på sin hemsida skriver de att de erbjuder vård av hög kvalitet med bästa tänkbara tillgänglighet, service och bemötande. Totalt är ungefär 4 700 patienter listade på vårdcentralen och de kommer nu att skrivas på vårdcentralerna i närområdet.
En av vårdcentralerna som kommer få ta emot många nya patienter är Capio läkarhus Angered. Deras informationsdirektör Henrik Brehmer säger att de gör så gott de kan för att tillgodose behoven.
– Vi kommer ta emot alla patienter som väljer att komma till oss. Just nu planerar vi för hur vi ska anpassa vår kapacitet efter behovet men vi finns där och hjälper så mycket vi kan, säger han.
Ökat tryck på andra vårdgivare
Både Capio läkarhus Angered och Närhälsans vårdcentraler i Angered och Hjällbo kan räkna med ett betydligt större patientinflöde, vilket kan skapa längre köer. Angeredsbon Sofia är skriven på en av vårdcentralerna i närområdet och oroar sig för att väntetiderna ska bli längre.
– Varför måste den stänga? Det är redan svårt att få tider och nu blir det bara värre, säger hon.
Hon får medhåll av Bertil Carlsson och Hannelore Häägg som sitter på en parkbänk ett stenkast från vårdcentralen. De hade inte hört talas om att vårdcentralen skulle stänga.
– Det ploppar upp så många vårdcentraler hela tiden. Jag tycker det är oförskämt att de måste stänga för det kommer belasta andra vårdcentraler mycket mer, säger Hannelore Häägg.