Långsjön är en skogssjö belägen inom Bofors skjutfält i Karlskoga kommun. Där har det dumpats totalt cirka 1 066 ton avfall. Dumpningarna i Långsjön startade 1954 och var ett accepterat sätt, enligt dåtidens miljölagar, att hantera avfall där risk för explosion förelåg. Tidigare undersökningar har visat att metallhalterna i sedimenten är förhöjda och för kvicksilver, arsenik, nickel, bly och koppar har mycket höga halter uppmätts.
Det värsta scenariot är att gifterna kan sprida sig vidare till Älgsimmen och vidare ut i sjön Möckeln genom Imälven. Möckeln ligger belägen vid Karlskoga och är en populär sjö för både fiske och bad. Det bästa scenariot är att naturen själv kapslar in avfallet och att de miljöfarliga ämnena stannar där det ligger.
– En sanering är både farlig och kostsam. Farlig för naturen och för personalen som ska sanera och en sådan sanering skulle bli kostsam. Mer kan vi inte säga förrän prover har tagits, säger Martin Rehn, miljöhandläggare på länsstyrelsen.
Kompletterande undersökningar
Enligt gamla register är det tre olika bolag och svenska försvaret som har dumpat sitt avfall i sjön. Och länsstyrelsen har bedömt att Akzo Nobel International AB, som i dag har Bofors AB:s gamla organisationsnummer, är en av de ansvariga. Företaget har gått med på att genomföra kompletterande undersökningar och, om det finns en risk för miljön, utreda lämpliga saneringsalternativ och vad det skulle kosta.
– Nu ska Akzo Nobel presentera övergripande åtgärdsmål och vi räknar med att de ska komma i år, säger Martin Rehn.
Åtgärsdmålen handlar om vilken funktion ett område ska ha samt vilken påverkan som bedöms acceptabel från ett förorenat område.
– I Imälven till exempel finns djur som är skyddsvärda som öring och flodpärlmussla. Ett mål kan då vara att föroreningar från Långsjön inte ska påverka skyddsvärda arter negativt i Imälven. Vår ambition är att provtagningen ska genomföras under 2015, säger Martin Rehn som inte kan svara på hur framtiden ser ut innan provsvaren kommer.
Kan ta prover på fisk
Om det visar sig att det finns förhöjda värden kan det bli aktuellt att ta prover på fisk.
– Då är det gädda som man tar prover på eftersom att gäddan står högst upp bland predatorerna, säger Martin Rehn.
Det finns en tjärn på skjutfältet som självantände på 1980-talet på grund av avfallet som har dumpats i tjärnen. Huruvida samma risk finns för Långsjön får Akzo Nobels utredning visa.
”Vi går stegvis framåt”
Maria Sveder Nyquist, miljöansvarig på Akzo Nobel International AB, anser inte att Akzo Nobel kan ställas till ansvar för all dumpning.
– Vi ansvarar för det vi har gjort, men sedan finns det fler som har dumpat avfall. Sedan ska man ha klart för sig att vi hade tillstånd till att dumpa avfall.
Hon berättar att den historiska delen runt hur dumpningarna gjordes är slutförd och nu försöker de skaffa sig överblick över hur det ser ut. Ett problem är att det pågår verksamhet ute på skjutfältet.
– Vi går stegvis framåt med utredningarna och stämmer av med länsstyrelsen efter varje steg. Men riktigt allt ansvar vill vi inte ta på oss, det finns fler som har dumpat avfall i sjön.
Martin Rehn på länstyrelsen anser inte att det är någon tvekan om vilka bolag som har ett ansvar. Hitintills har länsstyrelsen inte ställt några krav på Akzo Nobel, utan bolaget har gjort utredningar frivilligt.
– Men om de inte fortsätter med sitt arbete så kan skarpare krav ställas, säger Martin Rehn.