– Det främsta skälet är säkerheten, att vi minskar risken för rån och inbrott, säger Sebastian Kentander, som driver lunchrestaurangen Gröna hörnet i Malmö utan att ta emot kontanter.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
När han inom kort öppnar en större restaurang i Lomma blir det självklart kontantlöst även där.
– Det är ett stort ställe, med 200 sittplatser. Skulle vi ta emot kontanter där hade det blivit fråga om ruskigt stora summor. Den risken vill jag inte ta, säger Sebastian Kentander.
Tar bara kort eller swish
De tre bröder som står bakom smörgåsbaren Scandwich på Mittmöllan har sedan starten i augusti förra året valt att bara ta emot betalning via kort och swish, det vill säga betalning med en app i mobilen. Även där var det framför allt säkerheten som ledde fram till det beslutet.
– När vi arbetar ensamma här måste vi ibland vara i köket och har då inte uppsyn över kassan, säger Oskar Lind.
En tredje krog i Malmö som är helt kontantlös är Far i hatten. Även där är säkerheten för personalen ett starkt argument. För krögarna är kontantlös betalning dessutom både smidigare och billigare att hantera.
– Som företagare ser jag inga problem med detta. Logistiken blir enklare och bankernas rutiner för att ta hand om kontanter är fruktansvärda, säger Sebastian Kentander.
Få negativa reaktioner
På Scandwich har man fått en del frågor kring valet av betalsätt, men få negativa reaktioner.
– Om Ica-butiken skulle sluta ta emot kontanter så skulle det så klart bli problem. Men vi har inte det klientelet. Under hela tiden vi har varit igång så är det kanske två personer som har sagt något negativt om det, säger Oskar Lind.
Där Gröna hörnet är i dag låg tidigare konditori Ambrosia. När nya ägaren tog över fortsatte en del av de gamla stamgästerna att komma.
– Det var en del äldre som ville betala sin fika med kontanter, men 90 procent av dem hade också kort så det gick att lösa. Till dem som inte hade fick vi helt enkelt säga att vi inte tar emot betalning med kontanter, säger Sebastian Kentander.
"Ytterst är det en politisk fråga"
Heléne Lundberg, docent i företagsekonomi vid Mittuniversitetet, är övertygad om att det är ett helt kontantlöst samhälle som vi är på väg mot, men att övergången får ta tid.
– Ytterst är det en politisk fråga, där man måste ta hänsyn till de äldre som kan tycka att det är obehagligt med kort och som har levt med kontanter i hela sina liv. För deras skulle kan det vara svårt att bara rycka bort den typen av betalning, säger hon.
Klagomål mot kontanthantering
Heléne Lundberg gjorde för ett par år sedan en studie där hon undersökte handlares syn på olika betalmedel. Den visade att de flesta tyckte att det fungerade lika bra med kort som kontanter. När det gällde kontanthanteringen kom det också fram en del klagomål.
– Det är mycket med hanteringen kring kontanterna som upplevdes som negativt. De måste hålla sig med växel, vilket kostar pengar. Sedan ska pengarna deponeras i en säkerhetsbox, vilket många tyckte kändes obehagligt, säger hon.
De negativa synpunkter som gällde kort var att en del handlare undvek vissa kort, som till exempelvis American Express, då de var dyra att hantera.