Sverige kan exportera vapen till ett land för nästan tolv miljarder kronor. Men vilket landet är har hemlighetsstämplats. Ett extremt ovanligt grepp, enligt Svenska freds, som nu befarar att det kommer bli vanligare.
USA beviljades tillstånd att köpa svenska vapen för nästan 3,5 miljarder kronor förra året, Brasilien för 2,8 miljarder och Pakistan och Storbritannien för 1,5 miljarder kronor. Men listan för exporten av svenskt krigsmaterial toppas av ett annat land - ett hemlighetsstämplat.
Landet beviljades utförseltillstånd för svensktillverkade vapen för 11,7 miljarder kronor, enligt Göteborgs Posten och TV4. Men i den årliga sammanställningen över vapenexporten som Inspektionen för strategiska produkter, ISP, lämnat in till regeringen står det inte vilket landet är.
– Vi fick indikationer på att de inte ville identifieras. Vi tog kontakt med det mottagarlandet och fick dessa uppgifter bekräftade. Då bedömde vi att Sveriges förbindelser med det mottagarlandet skulle störas om vi redovisade uppgifterna, och att de därför omfattades av utrikessekretess, säger David Åhlén, chef för enheten för krigsmateriel på ISP, till Göteborgs Posten.
Enligt honom är det mycket ovanligt att ett mottagarland hemlighetsstämplas. Den bilden delar Linda Åkerström, policychef och sakkunnig i vapenexportfrågor på Svenska freds.
– Det är extremt ovanligt. Jag har granskat de här underlagen som ISP lämnar till regeringen i tolv år, och har aldrig sett något liknande, säger hon.
Starka intressen
Enligt TV4 benämns landet som en ”statlig mottagare i ett etablerat samarbetsland i västvärlden”. Linda Åkerström tror att det görs för att visa att hemlighetsstämpeln inte gjorts för att dölja att exporten sker till en diktatur. Men hon tycker inte att det räcker. Vapenexporten måste kunna granskas, och behöver därmed vara transparent.
– Det här är en industri som drivs på av väldigt starka intressen, och som får konsekvenser för fred och nedrustning. Kan affärer ske i skymundan blir det lättare att fatta beslut som kanske inte prioriterar mänskliga rättigheter, fred och demokrati, utan framförallt industrins intressen. Därför är det avgörande att det finns transparens, annars blir det väldigt svårt att kunna diskutera de här avvägningarna.
Hon befarar att det kan bli vanligare med den här typen av sekretess.
– Det är redan väldigt svårt att granska vapenhandeln, även om ISP säger att de har hög transparens. Att det nu inte ens går att se vilket land Sverige givit överlägset störst tillstånd att exportera till är oroväckande. Kanske är det här början på en trend, där Sverige kommer vara mer benägna att sekretessbelägga.