Därefter kommer Socialdemokraterna som sedan 1994 använder varannan-systemet när det kommer till vallistorna och som inför årets val, om man kollar procentuellt, hamnar på exakt hälften kvinnor och hälften män.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi vill såklart fortsätta med att ha varannan och vi har också diskuterat om att riksdagslistorna behöver toppas av kvinnor och vi ser nu, i partistyrelsen till exempel, att kvinnorepresentationen ökat. Vi ser också att det är fler partidistriktsordföranden som är kvinnor, säger Carina Ohlsson, ordförande för Socialdemokraternas kvinnoförbund S-kvinnor.
Färre kvinnor sedan 2010
Den kvinnliga representationen bland riksdagsledamöter har generellt sätt alltid varit lägre än männens. Men mycket har hänt de senaste 50 åren och andelen kvinnor har ökat, förutom ett trendbrott 1991, fram till och med 2006, visar siffror från SCB.
Det var också efter valet 2006 som riksdagen var som mest jämställd med 47,3 procent kvinnor, men de senaste två valen har det vänt och andelen kvinnor har minskat till 43,6 procent efter valet 2014. Både Liberalerna och Sverigedemokraterna hade i valet 2014 en väldigt låg andel kvinnor bland sina kandidater, vilket påverkade totalen. Sverigedemokraterna är även idag det mest mansdominerande partiet med 70 procent män.
– Sedan förra valet minskade det med kvinnor och det beror mycket på Sverigedemokraterna men även på Liberalerna eftersom de minskade och fick färre kvinnor. Det är inte alls bra, en del utav jämställdheten handlar om representation och då är det oerhört viktigt att både kvinnor såväl som män är representerade, säger Carina Ohlsson i S-kvinnor.
Moderaterna backar
Inför årets val har Centerpartiet 43 procent kvinnor. Kristdemokraterna och Liberalerna har båda 45 procent, vilket är en ökning för samtliga partier om man jämför med förra årets representation i riksdagen. Men det parti som sticker ut nu är Moderaterna som backar och har bara 39 procent kvinnor bland kandidaterna till riksdagen.
– Det är klart att kvinnoförbundet inte tycker att det är positivt om kvinnorepresentationen minskar och vi jobbar internt med de frågorna och genom att försöka vara en blåslampa inom partiet, men sedan är det de olika förbundsstyrelserna som har hand om listorna och som bär ansvaret för detta i slutändan, säger Caroline Wallensten, politisk sekreterare för Moderatkvinnorna.
70 procent kvinnor
Feministiskt initiativ fick 3,1 procent i förra valet och klarade sig inte över spärren till riksdagen men det är ett parti med klar majoritet kvinnor. Partiets toppkandidater inför årets val består av 70 procent kvinnor och 30 procent män, vilket kan jämföras med Sverigedemokraterna som har samma siffror men där majoriteten är män.
– Vi är ett feministiskt parti som organiserar väldigt många kvinnor och det avspeglar sig då också i antalet kvinnor på listan, säger Maria Pettersson, partisekreterare för Feministiskt initiativ.
Försöker ni få in fler män i partiet?
– Vi har inga sådana beslut på procent eller så som man kanske har i andra partier utan vi försöker bredda vår representation i stort. Det handlar om att försöka bredda till grupper och perspektiv som ofta inte syns och hörs i politiken i övrigt. Vi försöker bredda perspektiv men inte specifikt ur ett kvinno- och mansperspektiv.
Dagens ETC har utan framgång försökt nå SD-kvinnor för en kommentar.
Fotnot: Statistiken från SVT Nyheter baseras på de kandidater som anmälts innan deadline som var 10 april i år. Men fler kandidater kan tillkomma om plats finns.