BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är svårt att bedöma om MP:s uppoffringar är rätt eller fel. Partiet har sina rötter i en aktiviströrelse. Men det är ganska uppenbart att man någon gång fattat ett beslut i toppen av partiet om att man aktivt ska sträva efter regeringsmakten, och längs den vägen göra en del uppoffringar. Bland annat har man lagt ner en del av sin aktivism för att framstå som ett mer seriöst parti, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och fortsätter:
– Det här är något som partiet kämpar med. Priset för uppoffringarna kan bli att man suddar ut sin själ. Men jag tror att partiledningen kan gå ganska långt vad gäller at behålla regeringsmakten.
”Försöker bygga upp förtroende”
Jonas Hinnfors tror att MP:s förhoppning är att någon gång få tillbaka för de uppoffringar som partiet gjort, att de hoppas på utdelning på längre sikt.
– Partiet försöker bygga upp ett förtroendekapital hos koalitionspartnern Socialdemokraterna, som de kanske kan utnyttja vid ett senare tillfälle. Problemet är att ju längre tiden går, desto svårare blir det att ställa ultimatum. Att hoppa av regeringen i ett senare skede – om man inte får gehör – är inte lika strategiskt.
MP:s prestigeförluster i regeringen har nog fått en del att fundera på om det inte vore bättre om partiet istället satt i opposition från första början, och fått samma roll som Vänsterpartiet. Men Jonas Hinnfors är kluven till ett sådant resonemang.
– Det är svårt att säga om rollen som oppositionsparti automatiskt hade lett till att MP fått fler ”grönt färgade” anslag i budgeten. Problemet är inte bara att man är ett litet parti i förhållande till sin regeringskamrat. Regeringen är dessutom svag som helhet, och starkt utsatt för vad oppositionen tycker och tänker. Men om inte MP ingått i regeringen hade konstellationen kunnat se helt annorlunda ut, och frågan är hur mycket partiet faktiskt hade kunnat påverka då.
Värt uppoffringar
Hanna Lidström är språkrör för Grön ungdom, som vid flera tillfällen har kritiserat moderpartiet. Hon menar att det, prestigeförlusterna till trots, varit värt att sitta i regeringen.
– Som vi tidigare har framfört anser vi att partiet borde ha lämnat regeringen i samband med den andra migrationsöverenskommelsen. Men vi tycker ändå att det är viktigt att sitta i regeringen, och anser inte rent generellt att det har varit fel att göra det.
Målet bör vara att alltid påverka så mycket det bara går, vilket man enklast gör genom att sitta i regeringen, menar Hanna Lidström.
– Det är klart att MP har haft mycket motgångar. Men på sikt tror jag att vi kommer bli ett klokare parti.
Hur stort är sveket mot väljarna när kolkraften nu säljs?
– Vi vill ju såklart inte att den ska säljas, och har aldrig velat det. Men för att kunna ta ställning till annat än en affärsmässig behandling av frågan måste vi ändra ägardirektiven. Och det finns det inte majoritet i riksdagen för att göra, säger Hanna Lidström.
3 oktober 2014
Regeringen Löfven tillträder. Sex av 24 ministrar kommer från Miljöpartiet.
17 december 2014
Miljöpartiet, som tidigare hade uttryckt starkt motstånd mot motorvägsprojektet Förbifart Stockholm, fick gå med på att regeringen inte längre skulle stoppa projektet.
22 september 2015
Trots beslut om att brunkolet ska behållas för att sedan avvecklas under Mp:s partikongress och en valkampanj som delvis kretsade kring brunkolen blir det klart att Vattenfalls brunkolsverksamhet ska säljas av. Verksamheten annonseras ut.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
23 oktober 2015
Regeringen meddelar att de har nått en överenskommelse med allianspartierna om flyktingpolitiken. Bland annat ska kraven på försörjning vid anhöriginvandring höjas och tillfälliga uppehållstillstånd bli normen – förutom för barn och barnfamiljer. Den hårdare flyktingpolitiken går stick i stäv med Mp:s tidigare politik om flyktingmottagande.
24 november 2015
Regeringen meddelar att den svenska flyktingpolitiken ska läggas på EU:s miniminivå. Alla flyktingar förutom kvotflyktingar ska få tillfälliga istället för permanenta uppehållstillstånd, rätten till anhöriginvandring ska begränsas och försörjningskrav ska skärpas. Åsa Romson har svårt att hålla tårarna tillbaka under presskonferensen och Gustav Fridolin kallar beslutet för ”skit”. Mp-källor säger till Aftonbladet att partiet stannar i regeringen för att värna asylrätten.
22 december 2015
Regeringen ändrar direktiven i utredningen om huruvida Bromma flygplats ska finnas kvar. Istället för att ställa frågan om huruvida flygplatsen ska fortsätta finnas ska utredaren Anders Sundström titta på förutsättningarna för att utveckla flygkapaciteten och öka möjligheterna till bostadsbyggande i Stockholmsregionen. Miljöpartiet hade länge kampanjat för att lägga ned flygplatsen och bygga bostäder istället.
4 januari 2016
Id-kontroller införs mellan Sverige och Danmark. Miljöpartiet har ställt sig bakom kontrollerna, trots skarp intern kritik.
7 mars 2016
Hela Miljöpartiets ledning nomineras till Greenwash-priset, som ges till den som utger sig vara miljövänlig, men i själva verket inte är det.
18 april 2016
Bostadsminister Mehmet Kaplan, en av sex Mp-ministrar, avgår. En timme senare kommer nyheten att försäljningen av Vattenfalls brunkol till det tjeckiska bolaget EPH, vars representanter tidigare har sagt att de vill satsa på nya brunkolsgruvor i framtiden, är klar. Näringsminister Mikael Damberg (S) kommenterar att regeringen ska ta ställning till affären och återkomma om ett par månader.