Stålbad på flera förskolor: ”Risk att det blir barnförvaring”
91 procent av Kommunals arbetsplatsombud uppger att de är mycket eller ganska oroliga över att nedskärningarna kommer att påverka barnens och elevernas mående och hälsa.
Bild: Fredrik Sandberg/TT Arkiv
Dagens ETC
Förskolekollapsen är nära. På flera håll larmar föräldrar, fack och personal om en ohållbar situation.
I Göteborg fick föräldrarna på förskolan Jungmansgatan 65 veta att två avdelningar skulle slås ihop och hälften av personalen tvångsförflyttas.
– Jag har inte varit med om att det är så oroligt som det är just nu, säger kommunals Christina Blennerhed som jobbat på förskola sedan 1978.
Plötsligt skulle förskolans två avdelningar bli en enda med uppemot 24 barn i åldrarna ett till fem år. Den informationen fick Peter Tybring och de andra föräldrarna med barn på förskolan Jungmansgatan 65 i centrala Göteborg i början av året.
Föräldrarna fick också veta att hälften av personalstyrkan, tre av sex personer, skulle tvångsförflyttas i samma veva. Föräldrarna frågar sig hur det ska gå till.
– Hur ska tre personer kunna ta hand om 20 barn i de här åldrarna. Det kanske fungerar med större barn, men en tvååring har helt andra behov av tillsyn. Man säger att förskolan ska lägga grunderna för skolan, men så kommer det inte att bli. Det riskerar att bli en barnförvaring, säger Peter Tybring som har två barn, 2 och 5 år gamla, på förskolan.
Förskolan i Göteborg är bara en av många som just nu går igenom ett stålbad. Enligt en enkät som SVT Nyheter gjorde i slutet av förra året svarade två av tre kommuner att de kommer att göra besparingar i år, många inom barnomsorgen. Och nu börjar det att märkas av.
”Betalar för ingenting”
I Eskilstuna blev det nyligen klart att drygt 105 tjänster inom förskolan tas bort, de flesta barnskötare. Nina Tuncer (S), ordförande i förskolenämnden, säger att anledningen är att barngrupperna blivit mindre.
– Det är stora antal barn det rör sig om. Då kan man inte ha så mycket personal kvar, för då betalar man för ingenting, liksom, säger hon till Dagens ETC.
Kommunalarbetaren har tidigare rapporterat att läget är ansträngt enligt Kommunal och att facket inte anser att uppsägningar av 105 tjänster motsvarar minskningen av barn, som enligt facket är 200.
Nina Tuncer säger att det tidigare satsats stort på att anställa personal i förskolan. Det gör att den kommunen ligger bra till jämfört med andra trots nedskärningarna.
– Det här är inget försvar, det låter jättedumt men vi kommer fortfarande ner till en ganska normal nivå när det gäller bemanning. Man måste ju titta och jämföra sig, säger hon.
I Karlstad behöver skolan och förskolan spara 32 miljoner kronor, visade den ekonomiska rapporten från februari och kommunen ser nu över 120 tjänster.
– Det är katastrof, säger Pontus Larsson, ordförande för Sveriges lärare i Värmland till SVT.
Kommunal: ”Det är skit”
I Vimmerby är det nu klart att 10 barnskötare sägs upp efter förhandlingar med facket. Även här handlar det om minskade barnkullar, men Petra Dahlström Wall, ordförande i Kommunal är bedrövad.
– Det är skit, givetvis. Det är inte roligt överhuvudtaget att det ska behöva ske. Det tycker väl ingen, säger hon.
Hon säger att de minskade barnkullarna har gjort att personal varit övertalig under några år, men det är först nu som kommunen väljer att skära ner.
– Det ser inte ut att bli underbemannat, men det är klart att man blir orolig för både personal och barn. Vi vet att det är dåligt med vikarier och en övertalighet kan ju rädda upp en sådan sak, säger hon.
I protest mot nedskärningen i Göteborg skrev Peter Tybring och flera andra föräldrar på barnens förskola ett medborgarförslag med kravet att stoppa tvångsförflyttning av personal och att införa en resursfördelningsprincip där behoven får styra. Förslaget har fått över 200 röster från allmänheten vilket inenbär att politikerna nu måste ta upp frågan inom 12 veckor. Peter Tybring hoppas att det ska leda till mer resurser.
Det gör även Kicki Blennerhed, ordförande för sektion skola och förskola på Kommunal i Göteborg. Hon säger så här om situationen:
– Jag är gammal barnskötare och har varit anställd i Göteborgs stad sedan 1978, och jag kan säga att jag har inte varit med om att det har varit lika oroligt som det är just nu. Jag ser att det blir svårt att upprätthålla kvalitet i förskolan med de resurser som finns idag. Det är helt enkelt för lite pengar ut i verksamheterna, säger hon.
100 miljoner en droppe i havet
Nyligen beslutade styret i Göteborg om ett extra tillskott på 100 miljoner kronor i budgeten till förskolan. Men enligt Kicki Blennerhed är det långt ifrån tillräckligt.
– Det är en droppe i havet, säger hon.
Ingrid Andreae (S), ordförande för förskolenämnden i Göteborg, håller inte med.
– Jag tror att detta kommer att göra skillnad. Under hösten och fram tills nu hade vi en kraftig vikariebegränsning, med de här pengarna bedömer förvaltningen att man kan släppa på så att det går att ha vikarier där det verkligen behövs, säger hon.
På förskolan Jungmansgatan 65 i Göteborg är det ännu inte helt spikat hur den nya gruppindelningen kommer att se ut. Det senaste beskedet till föräldrarna är att det inte kommer att placeras några ettåringar i den nya sammanslagna barngruppen. Men planen på en avdelning med ett 20-tal barn i åldern 2-5 består, och kanske uppemot 24 barn i en övergångsperiod.
Det är att jämföra med Skolverkets riktmärke som säger att gruppstorleken bör vara 6-12 för barn i åldern 1-3 år och 9-15 för barn i åldern 4-5 år.
Ingrid Andreae säger att hon förstår föräldrar och personals oro. Hon säger också att det i en del fall går bra att ha stora barngrupper, om det finns så gott om personal att de kan dela upp barnen i olika rum.
– Sen är det klart att man inte vill ha för stora grupper på en gång i samma lokal. Jag förstår det. Samtidigt måste vi göra den här omställningen nu när det blir färre barn, säger hon.
Pappan Peter Tybring vill se ett budgettillskott för att stoppa tvångsförflyttningen av personalen. Han betonar att han inte har något emot vikarier i verksamheten vid enstaka tillfällen, men med en så nedbantad personalgrupp som det nu planeras för är risken stor att vikarier behöver tas till ofta.
– Vi vill ha ett tillskott för att personal inte ska tvångsförflyttas. För det första skapar man osäkra arbetsförhållanden för personalen, för det andra en otrygg förskoleverksamhet för barnen. Barnen behöver trygga vuxna omkring sig, säger han.