För de över tusen eleverna på Campus Risbergska, varav många har förlorat sina klasskamrater och kanske själva blivit beskjutna, finns inget särskilt stöd utöver de allmänna samlingsplatser med stödpersonal som kommunen har startat sedan skjutningen.
Bild: TT
Dagens ETC
Medarbetarna på Risbergska skolan har samlats för att börja bearbeta det som hänt efter masskjutningen.
De tusentals eleverna får dock inga särskilda insatser, för elevhälsa ingår inte i vuxenutbildning.
– Än så länge vet vi inte vilka och hur stora behov de kommer ha, säger Nima Poushim, förvaltningsdirektör för gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen.
Campus Riskbergska med komvux, SFI och yrkesutbildningar är en stor skola. Drygt 200 personer arbetar där och över tusen elever är inskrivna på de olika utbildningarna.
Efter tisdagens masskjutning, där elva personer dog och flera skadades, har all personal samlats en första gång. Än så länge är det oklart vilka insatser de kommer att behöva för att hantera det som hänt.
– Det är svårt för mig att svara säkert på idag. Det är en av de viktigaste frågorna för oss att ta reda på. Det är därför vi nu samlar dem. Både för att få träffa varandra, för att få träffa sina chefer och för att få träffa den professionella hjälp som vi har här på kort sikt, säger Nima Poushim, förvaltningsdirektör för Örebro kommuns gymnasie- och arbetsmarknadsenhet.
Hänvisar till trygghetsplatser
För de över tusen eleverna, varav många har förlorat sina klasskamrater och kanske själva blivit beskjutna, finns dock inget särskilt stöd utöver de allmänna samlingsplatser med stödpersonal som kommunen har startat sedan skjutningen.
– Vi hänvisar till det krisstöd som kommunen erbjuder för vuxna. Där har man förstärkt med ytterligare trygghetsplatser och försöker möta upp med psykosocialt stöd. Det är den huvudsakliga stödinstansen på kort sikt, eftersom vuxenutbildningen inte har någon egen i elevhälsa, säger Nima Poushim.
Campus Risbergska är i nuläget stängd. Det är oklart när den kommer att öppna igen. Enligt Nima Poushim arbetar kommunen idag för att kunna få igång själva verksamheten och utbildningarna igen, men på andra platser.
Skolorna förberedda
Övriga skolor i kommunens regi, både grundskolor och gymnasieskolor, är dock igång. Säkerheten har inte skärpts sedan skjutningen på Risbergska.
– Skolorna är nog mer medvetna och tar ett omtag. Men vi har ett grundläggande säkerhetsarbete, vi har tränat mycket för den här typen av händelser, vi har förberett oss, säger Katarina Arkehag, förvaltningsdirektör för förskole- och grundskoleförvaltningen.
Direkt efter skjutningen agerande skolorna olika. En del inrymde eleverna och höll dem kvar på skolan tills polisen gav klartecken. Andra skolor skickade hem eleverna.
– Beroende på var skolorna ligger geografiskt och på vilken information de fått polisen så har de agerat lite olika. Men vi har hela tiden säkerställt att ingen elev har skickats hem utan kontakt med vårdnadshavare. Det var jätteviktigt för oss, säger Katarina Arkehag.
Uppmaningen: Kom till skolan!
I både gymnasiet och grundskolan har kommunen märkt av en ökad frånvaro sedan skjutningen på Risbergska. Enligt polisen finns det dock ingen förhöjd hotbild mot skolorna.
– Å andra sidan vet vi ju att den här typen av händelser naturligtvis kan trigga igång saker, säger Katarina Arkehag.
Har ni beredskap för det?
– Jag tänker att vi har samma beredskap som vi hade innan. Men det är klart, läget är väldigt påställt nu. Alla är på tårna. Så är det ju.
Katarina Arkehags uppmaning är ändå att barnen ska komma till skolan.
– Skolan är jätteviktig. Det är också där man har sammanhang. Man kan prata, man får stöd. Det är därför vi har öppet också, för att skolan är en viktig plats att vara på.
Kommundirektör Peter Larsson vill påminna om att kommunen fortfarande är i det akuta läget.
– Vi får många frågor om vi gjorde rätt. Gjorde vi allt vi kunde? Kunde vi har gjort det bättre? Svaret blir, vi vet inte. Vi kommer att utvärdera oss själva, och ni kommer att få svar. Men det blir inte idag.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.